Pretul petrolului, un subiect fierbinte

Pretul petrolului, un subiect fierbinteO mare parte a infrastructurii energetice a Japoniei a fost afectata vineri in urma cutremurului, efectele socului fiind resimtite pe piata petrolului si a rafinariilor de pe Coasta de Vest a Americii, informeaza Houston Chronicle.

Pretul titeiului tranzactionat in SUA a coborat pana la un minim de 99,01 dolari pe baril si se tranzactiona la 100,44 dolari pe baril. Titeiul Brent a scazut pe bursa de la Londra cu 1,4 dolari, la 114,07 dolari. Cotatiile metalelor au inregistrat evolutii negative.

"Trebuie sa ne gandim care va fi impactul cutremurului asupra economiei japoneze si care va fi efectul asupra economiei mondiale. Acestea ar putea afecta cererea de titei a economiei nipone si pretul petrolului", a afirmat Olivier Jakob, analist la compania Petromatrix.

Activitatea a aproximativ 12 centrale nucleare si a circa 20% din capacitatea de rafinare a Japoniei au fost intrerupte dupa producerea celui mai puternic cutremur din istoria tarii.

Daca centralele nucleare vor ramane inchise pe perioada mai multor luni ar putea forta Japonia sa utilizeze mai mult carbune, gaze naturale si petrol pentru a produce energie, spun analisti ai bancii de investitii Tudor, Pickering, Holt&Co.

Japonia, care consuma zilnic 4,4 milioane de barili de petrol, se situeaza pe locul doi dupa Statele Unite ale Americii, in functie de cantitatea de petrol si alte rezerve de energie importate, potrivit datelor Agentiei Internationale a Energiei. Astfel, o crestere a importurilor ar putea afecta preturile globale.

Excedent de petrol?

Impactul imediat al cutremurului va fi insa un excedent al rezervelor de petrol din porturile si rafinariile din Japonia, ce ar putea determina un pret mai scazut al titeiului si, nu in ultimul rand, al pretului benzinei pentru consumatori.

“Mai mult petrol pe piata internationala, dar mai putine produse rafinate disponibile pentru Japonia ar putea muta in directia opusa preturile pentru petrol si benzina in SUA”, afirma un analist al Clearview Energy Partners.

Cu ochii pe Arabia Saudita

Cu ochii pe Arabia SauditaArabia Saudita, al doilea mare producator si statul cu cele mai mari rezerve de petrol din lume, nu s-a confruntat pe 11 martie cu proteste de amploare, asa cum fusese anuntat intial. Sauditii, nemultumiti de lipsa reformelor si nerespectarea drepturilor fundamentale, anuntasera pentru 11 martie “ziua furiei”, o miscare similara celei care a pornit revolta din Egipt.

Nucleul protestelor este orasul Al-Ahsa, aflat intr-o zona cu importante rezerve de petrol.

Intre timp, o serie de companii americane din sectorul energetic, ce isi desfasoara activitatea pe Coasta de Vest si-au indreptat atentia asupra avertizarii privind posibilitatea producerii de valuri tsunami pe aceasta latura a oceanului Pacific.

Ce masuri au luat companiile

Ce masuri au luat companiileExxon Mobil, Conoco-Phillips sau Valero Energy Corp. sunt cateva dintre companiile care au monitorizat situatia si care au luat deja masurile necesare pentru a-si asigura operatiunile.

Astfel, Exxon Mobil a adoptat masuri de precautie in cazul rafinariei detinute in Torrance, California, a declarat un purtator de cuvant al companiei. In plus, a continuat sa opereze normal in cazul altor trei platforme petroliere detinute in aceasta zona. Gigantul detine patru rafinarii in Japonia prin afiliere. Niciuna dintre acestea nu a suferit pagube. Insa, o unitate din Kawasaki, cu o capacitate de 296.000 de barili pe zi, a fost inchisa temporar.

Valero Enery Corp. monitorizeaza situatia insa nu a decis sa isi suspende activitatea in niciuna din rafinariile detinute in California.

La randul sau, Tesoro Corp. a declarat ca acest cutremur nu i-a afectat operatiunile pe care le desfasoara in zona Kapolei (Hawaii). Sapte benzinarii au fost inchise vineri si angajatii au fost evacuati ca metoda de precautie, reluandu-si activitatea in momentul in care autoritatile au semnalat depasirea starii de alerta.