#15 BHP Billiton

#15 BHP BillitonCu o crestere a veniturilor totale de la 32,2 miliarde de dolari in 2006, la 52,8 miliarde dolari in 2010 si o rata medie anuala de crestere de 13,2%, australienii par ca vor sa transforme intreaga lume intr-o mina pe care sa o exploateze.

Concernul miner este numarul unu in lume pe acest segment si continua sa isi mareasca influenta la nivel global.

Cu toate acestea, BHP s-a lovit de reticenta unor tari in a-si ceda resursele usor. Astfel, in 2010, grupul minier a renuntat la oferta de 39,2 miliarde de dolari pentru achizitia companiei canadiene Potash, cel mai mare producator de ingrasaminte din lume, dupa ce autoritatile din Canada au blocat propunerea de preluare.

Incercarea de achizitie a Potash este a treia mare oferta ratata de BHP in ultimii ani, dupa esecul din 2008 al propunerii de peste 120 de miliarde de dolari pentru preluarea Rio Tinto si prabusirea planurilor pentru un proiect mixt cu aceeasi companie.

In plus, criza financiara mondiala i-a afectat si pe gigantii din minerit. Astfel, BHP Billiton a raportat in 2009 diminuarea cu 65% a profitului inregistrat in al doilea semestru al anului fiscal din cauza crizei financiare ce a dus la scaderea cererii si a preturilor la metale.

Sursa foto: www.sioux.com



#14 PepsiCo

#14 PepsiCoCu o crestere a veniturilor totale de la 35,1 miliarde dolari in 2006, la nu mai putin de 57,8 miliarde dolari in 2010 si o rata medie anuala a cresterii de 13,3%, Pepsi pare sa inoate prin criza ca pestele prin apa.

De la preluarea conducerii companiei de catre Indra Krishnamurthy Nooyi in 2006, Pepsi a inregistrat cresteri constante ale cifrei de afaceri si chiar s-a extins catre alte sectoare de productie.

Avand in vedere ca 19 dintre bauturile racoritoare sub brandul Pepsi aduc companiei mama venituri anuale de peste 1 miliard de dolari fiecare, nu este de mirare ca a devenit unul dintre gigantii industriei.

In plus, achizitionarea brandului Tropicana din 1999 si restructurarea intregului sistem de imbuteliere din 2009 i-au adus companiei o crestere considerabila a valorii de piata.

Un alt factor de crestere pentru Pepsi este intelegerea semnata cu fosta sa subsidiara, grupul de branduri YUM!. Conform acesteia, Pepsi are drepturi exclusive de comercializare a produselor sale in toate francizele de la nivel mondial ale celebrului lant de fast-food KFC.

La sfarsitul anului trecut, PepsiCo a devenit cel mai mare producator de bauturi si alimente din Rusia, dupa ce a incheiat un acord pentru achizitionarea a 66% din actiunile companiei Wimm-Bill-Dann Dairy & Juice pentru 3,8 miliarde de dolari.

Cu toate acestea, in luna martie a acestui an a devenit public faptul ca Pepsi a coborat pe locul trei in SUA pe piata bauturilor carbonatate in functie de vanzari, fiind devansat de rivalul sau dintotdeauna, Coca-Cola, locul doi fiind ocupat de versiunea dietetica a acestuia din urma.

#13 Petrobras

#13 PetrobrasCu o crestere a veniturilor totale de la 72,8 miliarde de dolari in 2006, la 121 miliarde dolari in 2010 si o rata medie anuala de crestere de 13,6%, brazilienii de la Petroleo Brasileiro au ajuns sa fie pe primele pozitii in clasamentul intocmit de compania de consultanta in energie Platts.

Petrobras , cea mai mare companie din America Latina, detine active in valoare de peste 148 de miliarde de dolari si realizeaza un profit anual de peste 16 miliarde de dolari.

Compania are activitati de explorare, productie, furnizare si distributie de petrol si gaze natruale in America de Nord si Sud, Africa, Europa si Asia.

Marea lovitura data concurentei de compania cu sediul la Rio de Janeiro a venit in 2007, cand a descoperit un zacamant urias de petrol in apele din apropierea coastei braziliene in Bazinul Santos.
Zacamantul, continand pana la 8 milioane de barili de titei, a fost declarat cel mai mare din ultimul deceniu si a majorat productia de petrol a Braziliei cu 60%.

In plus, la numai trei luni dupa descoperirea zacamantului, numit “Tupi”, compania a gasit o noua rezerva de petrol, de dimensiuni asemanatoare. Impreuna, cele doua descoperiri au transformat Petrobras intr-o masina de profit, compania inregistrand castiguri anuale in crestere cu 14%.

Petrobras a pierdut un actionar important in 2010, cand Soros Fund Management LLC, fond de investitii controlat de miliardarul George Soros, a vandut actiunile detinute la companie. Totodata, fondul american BlackRock, cel mai mare asset manager din lume, dar si Banco BTG Pactual, au vandut in perioada aprilie-iunie 2010 titluri Petrobras.

#12 JP Morgan Chase

#12 JP Morgan ChaseCu o crestere a veniturilor totale de la 61,3 miliarde de dolari in 2006, la 102 miliarde dolari in 2010 si o rata medie anuala de crestere de 13,8%, JPMorgan Chase este una din putinele firme de pe Wall Street care a facut fata cu brio crizei financiare din ultimii ani.

Jamie Dimon, CEO-ul celei de-a doua banci ca marime din SUA, a devenit un fel de erou la inceputul crizei, cand a reusit sa salveze ce mai era de salvat din Washington Mutual in 2008 prin extinderea operatiunilor de retail banking in California.

Profitul net al JPMorgan Chase a crescut cu 48% anul trecut, la 17,4 miliarde dolari, fata de 11,7 miliarde dolari in 2009, iar rezultatele din ultimul trimestru au depasit asteptarile analistilor dupa eliberarea a doua miliarde de dolari din fondul pentru provizioane.

In plus, JP Morgan a fost anul trecut cea mai bine platita banca de investitii, pentru al treilea an consecutiv, cu incasari totale din comisioane de 4,14 miliarde de dolari, potrivit unul clasament care include 20 de banci, realizat de Bloomberg.


#11 Oracle

#11 OracleCu o crestere a veniturilor totale de la 14,4 miliarde de dolari in 2006, la 26,8 miliarde dolari in 2010 si o rata medie anuala de crestere de 16,8%, Oracle nu da semne ca ar vrea sa se opreasca din frenezia cu care face achizitii.

Compania are peste 370.000 de clienti, de la giganti la firme mici, in peste 145 de tari din lume.

Oracle a investit peste 42 miliarde dolari pe achizitii din 2005 pana in prezent, deci nu este de mirare ca tehnologiile dezvoltate de companie pot fi intalnite in aproape orice industrii.

Dupa ce a achizitionat Sun Microsystems in 2010, Oracle a inclus servere pentru companii si hardware in portofoliul deja impresionant.

Sursa foto: www.reportervirtual.ro

#10 China Mobile

#10 China MobileCu o crestere a veniturilor totale de la 37 miliarde de dolari in 2006, la 71,7 miliarde dolari in 2010 si o rata medie anuala de crestere de 17,9%, China Mobile nu face decat sa reflecte situatia financiara a intregii tari.

Castigurile fostei companii de stat, acum privatizata, sunt rezultatul direct al monopolului pe serviciile telecom intr-o tara cu o populatie si dezvoltare economica in crestere fulminanta. China este cea mai mare piata de telefonie mobila din lume, cu o populatie de peste 1,3 miliarde de locuitori.

China Mobile nu s-a rezumat doar la servicii de telefonie mobila, o dovada in acest sens fiind achizitionarea, in 2008, a unui provider de Internet major de pe piata chineza. Oficialii China Mobile au declarat atunci ca obiectivul principal al companiei este dominarea acestei piete intr-un timp cat mai scurt.

China Mobile are, in acest moment, cu o valoare de piata de 182 miliarde dolari .

#9 AT&T

#9 AT&TCu o crestere a veniturilor totale de la 63 miliarde de dolari in 2006, la 124 miliarde dolari in 2010 si o rata medie anuala de crestere de 18,5%, AT&T, al doilea jucator pe piata americana a serviciilor mobile datoreaza o parte din aceste castiguri colaborarii lor cu Apple.

Intelegerea semnata in 2007 a insemnat drepturi exclusive pentru operatorul telecom si a reprezentat, potrivit Business Insider, una din cele mai mari greseli ale lui Steve Jobs, seful de la Apple.

In 2010, AT&T a investit 1 miliard de dolari in dezvoltarea retelelor din pietele emergente, investitii in aplicatiile mobile, gestionarea serviciilor pentru aplicatii si investitii in solutii IT pentru companiile mici.

AT&T are o cota de piata de 32% si 96 milioane de clienti si si-a anuntat de curand intentia de a achizitiona T-Mobile USA de la Deutsche Telekom, pentru 39 miliarde de dolari, creand un nou lider de piata in sectorul telecomunicatiilor mobile din Statele Unite.

#8 CNOOC

#8 CNOOCCu o crestere a veniturilor totale de la 6,02 miliarde de dolari in 2006, la 12,2 miliarde dolari in 2010 si o rata medie anuala de crestere de 19,3%, China National Offshore Oil Corporation este o alta fosta companie de stat chineza care a prosperat dupa privatizare.

Giganta companie petroliera a investit anul trecut 1,1 miliarde de dolari intr-o participatie de 33% la un camp petrolier din SUA, dupa ce in 2005 autoritatile americane i-au blocat eforturile de a achizitiona un producator local de petrol.

Privatizarea, care a permis uriasa achizitie, a dus la dublarea cifrei de afaceri a companiei in numai cinci ani. Acest ritm ar fi imposibil de mentinut pentru o companie cu competitori puternici, dar CNOOC este o fosta companie de stat chineza.



#7 Merck

#7 MerckCu o crestere a veniturilor totale de la 22,6 miliarde de dolari in 2006, la 45,9 miliarde dolari in 2010 si o rata medie anuala de crestere de 19,4%, gigantul farma pare sa fi profitat de pe urma palpitatiilor produse de criza financiara in randul populatiei.

Fara a fi afectati de criza economica mondiala, Merck Sharp & Dohme (MSD) au decis sa evolueze spectaculos, prin fuziunea cu principalii competitori, Schering-Plough care s-a petrecut in 2009.

Tranzactia a fost una gigant, cifrata la 41 miliarde de dolari si a dus la extinderea portofoliilor si veniturilor ambelor companii.

Potrivit, Agatei Jakoncic, country manager al reprezentantei Merck in Romania, fuziunea celor doua companii a fost similara ca proces cu cea din tarile din regiune, dar ca actiunea a fost mai complexa in Romania, avand in vedere dimensiunea celor doua foste competitoare.

#6 Vale

#6 ValeCu o crestere a veniturilor totale de la 20,8 miliarde de dolari in 2006, la 45,3 miliarde dolari in 2010 si o rata medie anuala de crestere de 21,4%, compania miniera cu sediul la Rio de Janeiro pare ca a condus industria dintotdeauna.

Desi era una din cele mai mari companii miniere din lume, achizitia din 2006 a adus brazilienilor de la Vale un portofoliu enorm si castiguri pe masura.

In luna octombrie a lui 2006 Vale a cumparat toate operatiunile miniere ale principalului competitor Inco.

Tranzactia de 18,9 miliarde prin care Vale prelua operatiunile canadienilor a insemnat ocuparea locului doi mondial in randul companiilor miniere si numarul unu in lume la extractia de minereu de fier.

#5 Wells Fargo

#5 Wells FargoCu o crestere a veniturilor totale de la 35,7 miliarde de dolari in 2006, la 85,2 miliarde dolari in 2010 si o rata medie anuala de crestere de 25,8%, Wells Fargo este o alta institutie financiara care a supravietuit crizei.

Avand in vedere ca banca a supravietuit unui razboi civil, doua razboaie mondiale si Marii Crize din anii ’30, poate ca nu este o surpriza ca a reusit sa scape de criza financiara din ultimii ani.

Doar ca Wells Fargo a facut mai mult decat sa supravietuiasca. Banca a reusit, in timp ce concurentii sai falimentau, sa isi extinda reteaua de retail in partea de est a Statelor Unite prin achizitionarea Wachovia, contra unei sume de 15,1 miliarde dolari in detrimentul Citigroup.

Odata cu cumpararea Wachovia, Wells Fargo a inregistrat cresteri semnificative pe partea de comercial banking si in acest moment detine 70 de milioane de clienti, in cadrul celor 6.335 de sucursale.

#4 PetroChina

#4 PetroChinaCu o crestere a veniturilor totale de la 86,4 miliarde de dolari in 2006, la 216 miliarde dolari in 2010 si o rata medie anuala de crestere de 26%, producatorul petrolier chinez nu pare sa fi fost afectat de criza economica.

Cum criza nu i-a facut pe chinezii de la PetroChina nici macar sa clipeasca, nu e de mirare ca in 2007 compania a fost prima din istorie care a atins o valoare de piata de 1.000 miliarde de dolari la mai putin un an de la lansarea pe bursa.

Problemele aparute ulterior, din care merita mentionate controversele legate de planurile de constructie a unei conducte prin Tibet, au redus suma astronomica care reprezenta valoarea companiei. Cu toate acestea, PetroChina avea la sfarsitul lui 2010 a doua valoare de piata ca marime din lume, la aproximativ 303 miliarde de dolari.

In 2009, gigantul petrolier american ExxonMobil Corp a semnat un acord de vanzare de gaze naturale lichefiate provenite de la proiectul australian Gorgon LNG catre PetroChina, contractul ridicandu-se la aproximativ 41,3 miliarde dolari.

#3 Bank of China

#3 Bank of ChinaCu o crestere a veniturilor totale de la 15,3 miliarde de dolari in 2006, la 41,2 miliarde dolari in 2010 si o rata medie anuala de crestere de 28%, cea mai mare banca a Chinei este interesata de investitorii americani.

Prima oara cand banca a atras atentia investitorilor din vest a fost in 2006, odata cu oferta publica initiala de 9,7 miliarde de dolari pe Bursa de la Hong Khong.

In 2010, banca controlata de statul chinez a autorizat tranzactiile in yuani in SUA cu scopul de a-si promova moneda in marile centre financiare ale lumii.

Sursa foto: www.livetradingnews.com

#2 Apple

#2 AppleCu o crestere a veniturilor totale de la 19,3 miliarde de dolari in 2006, la 65,2 miliarde dolari in 2010 si o rata medie anuala de crestere de 35,5%, Apple a dovedit lumii ca investitiile in tehnologie sunt o idee buna.

De la anuntarea aparitiei iPhone in 2007, Steve Jobs si compania sa nu au contenit sa lanseze versiuni mai noi si mai performante ale telefonului dar si ale la fel de cunoscutului iPod .

In plus, Apple si-a consolidat structura magazinului online iTunes si a anuntat lansarea mult-anticipatului iPad 2

#1 Google

#1 GoogleCu o crestere a veniturilor totale de la 10,6 miliarde de dolari in 2006, la 56,5 miliarde dolari in 2010 si o rata medie anuala de crestere de 52%, Google este cea mai ambitioasa corporatie gigant de pe Pamant.

In timp ce se indreapta spe un mult-sperat viitor “Android”, Google a reusit sa isi majoreze valoarea de piata anuala intr-un ritm cu 7% mai rapid decat alte companii la fel de ambitioase.

Nu demult, Google a licitat 900 milioane de dolari pentru intreg portofoliul de patente al Nortel Networks, producator canadian de echipamente telecom.