10. Algeria

10. AlgeriaPretul per galon (3,8 litri/0,02 barili): 1,21 dolari

Membra a OPEC: da

Spre deosebire de alte tari din Africa de Nord, intensitatea protestelor din Algeria a fost redusa.

Daca exporturile de petrol algerian ar fi oprite, atunci preturile ar putea sa o ia razna, cred specialistii bancii de investitii Nomura din Japonia.

9. Oman

9. OmanPretul per galon (3,8 litri/0,02 barili): 1,17 dolari

Membra a OPEC: nu

La fel ca si alte state arabe, Oman a fost scena unor proteste, dar de o intensitate redusa.

Protestatarii au cerut salarii mai mari, conditii mai bune de munca si eliminarea coruptiei.

8. Kuweit

8. KuweitPretul per galon (3,8 litri/0,02 barili): 0,87 dolari

Membra a OPEC: nu

Pana acum, protestele din Kuweit au fost restranse si slabe ca intensitate.

Pe de alta parte, statul arab sprijina miscarile rebelilor din Libia. Recenta majorare a cotatiilor petrolului poate fi explicata mai degraba prin speculatii, decat prin principiile de baza ale industriei.

Sursa foto: www.kuwaitinfo.org.uk

7. Turkmenistan

7. TurkmenistanPretul per galon (3,8 litri/0,02 barili): 0,83

Membra a OPEC: nu

Iran si Turkmenistan au incheiat o intelegere privind un gazoduct cu o capacitate de 20 de milioane de metri cubi pe zi. Pana in prezent, Turkmenistan a furnizat o cantitate de 6 miliarde de metri cubi de gaz catre Iran.

Un oficial iranian a declarat ca tara sa este gata sa devina un stat de tranzit pentru gazul din Asia Centrala si pentru transportul de petrol catre regiunea Golfului Persic. In prezent, Iran poate transporta 10 milioane de tone de petrol pe zi.

6. Bahrein

6. BahreinPretul per galon (3,8 litri/0,02 barili): 0,79 dolari

Membra a OPEC: nu

Nici Bahrein, tara cu o populatie majoritar musulmana siita, nu a fost ocolita de revoltele populare. Miscarile de strada au debutat la mijlocul lui februarie si s-au extins rapid in tot regatul.

Luna trecuta, autoritatile locale au dispus expulzarea unui diplomat iranian acuzat de legaturi cu o retea de spionaj.

In martie, relatiile dintre Manama si Teheran s-au inrautatit dupa ce Bahrein a invitat trupe din statele vecine sunite sa sustina revoltele pro-democratice.

5. Qatar

5. QatarPretul per galon (3,8 litri/0,02 barili): 0,72 dolari

Membra OPEC: da

In prezent, statul vinde o buna parte din gazul sau natural catre Marea Britanie. Un producator de stat a semnat, la sfarsitul lunii trecut, o intelegere pentru a vinde pana la 2,4 milioane de tone de gaz natural lichefiat (GNL) pe an catre compania britanica Centrica.

Qatar detine in prezent mari rezerve de gaz natural si este cel mai mare furnizor de GNL din lume.

Sursa foto: www.qatarembassy.ro

4. Libia

4. LibiaPretul per galon (3,8 litri/0,02 barili): 0,64 dolari

Membra a OPEC: da

Productia si exporturile de petrol din Libia sunt, in prezent, limitate de razboiul civil.

Preturile la petrol au crescut vertiginos in februarie anul acesta pe fondul intensificarii violentelor si au ramas la un nivel ridicat pe masura ce conflictul s-a prelungit.

Inainte de interventia militara in Libia, statul era unul dintre cei mai mari producatori de titei din lume.

Sursa foto: www.exodusbibleimages.com

3. Arabia Saudita

3. Arabia SauditaPretul per galon (3,8 litri/0,02 barili): 0,61 dolari

Membra a OPEC: da

Sefii companiilor petroliere saudite sunt ingrijorati de impactul preturilor la carburanti asupra economiei globale. Cotatia petrolului Brent a scazut la inceputul saptamanii acesteia, pe fondul prudentei investitorilor inaintea unei reuniuni a Rezervei Federale din SUA, potrivit Reuters, citat de Mediafax. Astfel, cotatia petrolului de referinta pentru bursa londoneza s-a redus pana la 123,35 dolari, de la 122,78 de dolari.

“Nu ne simtim confortabil cu actualele preturi ale titeiului. Sunt ingrijorat de impactul pe care cotatiile le-ar putea avea asupra economiei globale”, a declarat Khalid al-Falih, directorul general al companiei Aramco din Arabia Saudita.

2. Iran

2. IranPretul per galon (3,8 litri/0,02 barili): 0,37 dolari

Membra a OPEC: da

Parlamentul a aprobat un proiect de buget pentru anul iranian care incepe pe 21 martie, pe baza unui pret de 80 de dolari/baril, cu mult sub pretul curent.

Sursa foto: www.iranembassy.ro

1. Venezuela

1. VenezuelaPretul per galon (3,8 litri/0,02 barili): 0,09 dolari

Membra a OPEC: da

Subventiile substantiale ale guvernului fac din benzina venezueleana sa fie cea mai ieftina din lume. Costurile se ridica la cel putin 1,5 miliarde de dolari pe an, dar presedintele nu va elimina subventiile mai curand de 2012, pentru ca este an electoral.

“De fiecare data cand va faceti plinul, va alimentati cu cea mai ieftina benzina din lume, iar guvernul o subventioneza cu peste 90% din cat costa ea in realitate”, a declarat presedintele Hugo Chavez, indemnand populatia la o economie a carburantilor.