#10 Olanda

#10 OlandaPrincipalele motive pentru care Olanda se afla in clasamentul tarilor cu cele mai bune conditii de trai sunt programul de munca al angajatilor si speranta mare de viata.

Astfel, olandezii au o rata a angajarilor pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 15 si 64 ani de 74,67%, iar dintre acestia, persoanele care lucreaza saptamanal mai multe de 50 ore reprezinta doar 0,01%.

In plus, 75% dintre mamele din Olanda se reintorc la munca abia dupa ce copiii lor incep scoala, ceea ce sugereaza ca femeile de acolo au posibilitatea de a gasi un echilibru intre viata de familie si cariera.

De asemenea, speranta de viata in cazul olandezilor este de 80,2 ani, cu peste un an mai mult decat media OECD, iar 91% din populatia tarii se declara satisfacuti de viata lor in aceasta tara.

#9 Finlanda

#9 FinlandaDesi Finlanda nu a obtinut note maxime in privinta niciunui criteriu de baza al studiului OECD, tara nordica are cateva atu-uri demne de luat in seama.

O educatie dezvoltata este importanta pentru obtinerea unui job. In Finlanda, 81% dintre adultii cu varste cuprinse intre 25 si 64 ani detin echivalentul unei diplome de bacalaureat, ceea ce plaseaza tara peste media tarilor membre OECD.

Potrivit celui mai recent program de evaluare educationala PISA, elevii din Finlanda au obtinut o medie de 536 din 600 de puncte la testul abilitatilor de citire.

Finlandezii isi dedica 15,95 ore pe zi activitatilor de relaxare si ingrijire personala, in timp ce numai 0,8% dintre ei nu detin un sistem interior de canalizare in locuinte.

#8 Elvetia

#8 ElvetiaMotivul pentru care Elvetia se afla in top este procentul mare de persoane cu cel putin un loc de munca.

In ceea ce priveste locurile de munca, aproape 79% dintre elvetienii cu varste cuprinse intre 15 si 64 de ani incaseaza lunar un salariu, iar numarul de ore prestate in campul muncii este de 1640 pe an.

Speranta de viata in Elvetia este de 82,2 ani, aproape de trei ori mai mare decat media OECD.

Elvetienii au si un simt al comunitatii destul de ridicat, cu 93% dintre ei fiind convinsi ca se pot baza pe un prieten in caz de nevoie, ceea ce depaseste media OECD de 91%.

#7 Statele Unite ale Americii

#7 Statele Unite ale AmericiiDesi gradul de siguranta al cetatenilor este destul de scazut in SUA, cu 5,2 omucideri la suta de mii de locuitori, 70% dintre americani se declara satisfacuti de viata lor in acest moment.

In plus, aproape toate gospodariile din Statele Unite beneficiaza de sisteme moderne de canalizare si nivelul de particule poluante PM10 (particule microscopice de poluanti care afecteaza plamanii) este de 19 micrograme pe metru cub, sub media statelor membre OECD.

Cu toate acestea, speranta de viata a americanilor este situata sub nivelul mediu al OECD, la 77,9 ani, iar desi 89% dintre ei detin o diploma de absolvire a liceului, media pe elev la gradul de alfabetizare este de 500 de puncte din 600.


#6 Danemarca

#6 DanemarcaDanemarca este clasata destul de sus in ierarhia statelor cu conditii foarte bune de trai, in mare parte datorita satisfactiei declarate de populatiei.

Astfel, 90% dintre danezi s-au declarat satisfacuti de viata lor si 92% sunt convinsi ca situatia va continua si in urmatorii cinci ani, ceea ce plaseaza tara foarte sus in termeni de conditii de trai.

De asemenea, 77% dintre cetatenii danezi au declarat cau au mai multe experiente pozitive pe zi (bucurie, odihna, mandrie in ceea ce au realizat), decat negative (durere, oboseala, grija, plictiseala).

Danezii isi dedica 68% din fiecare zi (16,3 ore) ingrijirii personale (mancat, dormit) si activitatilor placute (socializarea cu prietenii si familia, hobby-uri, utilizarea computerului in scopuri recreationale).

In plus, 47% dintre oamenii din Danemarca au declarat ca au ajutat un strain la nevoie in ultima luna.

#5 Norvegia

#5 NorvegiaDesi nici Norvegia nu exceleaza intr-un capitol anume al indicelui OECD, populatia se declara destul de multumita de orele de munca si utilitatile locuintelor.

In plus, economiile anuale ale unei gospodarii din Norvegia, care pot fi utilizate in diferite scopuri, altele decat cele principale se ridica la 29.366 dolari, respectiv la aproximativ 2.450 dolari pe luna.

In ceea ce priveste gradul de ocupare al fortei de munca, 75% dintre norvegienii cu varste cuprinse intre 15 si 64 ani au o slujba si lucreaza in medie 1407 ore pe an, in conditiile in care media OECD este de 1793 ore pe an.

Norvegienii isi dedica 67% din timpul unei zile, respectiv 16,1 ore pe zi activitatilor de relaxare si odihna sau activitatilor recreationale (televizor, jocuri, iesiri cu prietenii), peste media OECD.


#4 Noua Zeelanda

#4 Noua ZeelandaNoua Zeelanda se incadreaza cel mai bine in preferintelor persoanelor foarte atente la sanatatea lor.

Cu o speranta de viata de 80,4 ani si un procent de 97,1% din populatie siguri ca au pe cine conta la nevoie, neo zeelandezii sunt printre cele mai multumite popoare de conditiile in care traiesc.

In privinta criminalitatii, numai 2% dintre neo zeelandezi au raportat un atac in ultimele 12 luni, in timp ce 90% din populatia tarii se considera perfect sanatoasa.

Circa 77% dintre locuitorii Noii Zeelande s-au declarat satisfacuti de conditiile in care traiesc si de stilul de viata, depasind media OECD, de 59%.

#3 Suedia

#3 SuediaSuedia are cele mai bune scoruri la gradul mic de poluare a aerului si la facilitatile oferite in locuinte.

Astfel, in Suedia, nivelul de particule poluante PM 10 este de 10,5 micrograme pe metru cub de aer, cel mai mic nivel dintre toate membrele OECD.

Pentru multi oameni din tarile membre OECD, sa fii proprietar al unei locuinte, fie ea casa pe pamant sau apartament este foarte important ca indice al statutului social si al nivelului de stabilitate. In Suedia, o persoana are repartizate in medie 1,8 camere, peste media statelor membre, iar aproape toate locuintele din aceasta tara au sistem complet modern de canalizare.

Suedezii sunt destul de multumiti de viata lor, cu 85% dintre cei chestionati siguri ca peste cinci ani vor fi tot satisfacuti de conditiile de trai, in timp ce la nivelul OECD, procentul este de doar 71%.

#2 Canada

#2 CanadaCanada este pe podium datorita numarului mare de camere repartizate pentru fiecare persoana si a numarului mic de atacuri asupra cetatenilor.

In plus, numai 0,04% dintre canadienii care au un loc de munca lucreaza peste 50 de ore pe saptamana.

Peste 65% dintre locuintele ocupate din Canada ii gazduiesc chiar pe proprietarii lor, in timp ce media de camere repartizata fiecarei persoane este de 2,5 pentru fiecare cetatean canadian.

Procentajul somerilor care nu si-au gasit un loc de munca de mai bine de un an in Canada este de 0,97%, sub media OECD.

Cum doi din trei barbati canadieni sunt obezi si una din patru persoane sufera de aceasta problema in Canada, cheltuielile cu sanatatea au reprezentat 10,4% din PIB in 2008, potrivit studiului.

#1 Australia

#1 AustraliaPrimul loc este ocupat de Australia, unde votul este obligatoriu pentru toti cetatenii si speranta de viata este de 81,5 de ani.

Nivelul de educatie al celor 21 de milioane de cetateni ai tarii-continent este destul de ridicat, cu performante notabile in randul tinerilor.

Circa 82% dintre australienii cu varsta cuprinsa intre 25 si 34 de ani au obtinut deja echivalentul unei diplome de bacalaureat, in timp ce la nivel de alfabetizare, numarul de puncte obtinut a fost de 515 din 600. Aceste cifre depasesc mediile OECD si transforma Australia in tara cu cei mai putini analfabeti din tarile membre.

In plus, diferenta dintre copiii cu performante foarte scazute si foarte bune este mai mica decat in majoritatea statelor OECD si peste 16% dintre cei dotati intelectual au atins cele mai inalte nivele la capitolul cunostinte matematice.

Australienii se simt in siguranta in tara lor: doar 27% dintre ei se simt in pericol daca ii prinde noaptea pe strada, iar rata criminalitatii este de 1,2 omucideri la suta de mii de locuitori.

Pentru topul complet, intrati pe: www.businessinsider.com