Franta

FrantaDecizia Standard & Poor's de a retrograda SUA, lasa Franta, unul dintre cei mai importanti jucatori din Zona Euro, in situatia tarii cu cea mai mare vulnerabilitate de a-si pierde ratingul triplu de credit AAA, scrie Businessweek.

Publicatia citata mentioneaza ca Franta este mult mai scump de asigurat impotriva unui default, decat alte state cu rating mai mic, precum Malaezia, Thailanda, Japonia, Mexic, Republica Ceha, statul Texas si SUA.

Totodata, potrivit bancii elvetiene UBS, Franta nu este tratata ca AAA de catre pietele internationale. De asemenea, Franta nu poate emite propria moneda, ceea ce reprezinta un dezavantaj important comparativ cu Statele Unite.

Exista speculatii in randul investitorilor potrivit carora este doar o problema de timp pana cand rating-ul acordat statelor din Uniunea Europeana va fi retrogradat, scrie Business Insider. Mai mult, o majorare a resurselor Fondului European de Stabilitate Financiara (EFSF) ar genera noi presiuni financiare asupra Frantei si Germaniei.

In timp ce, toate cele trei mari agentii au confirmat rating-ul de top al Frantei in ultimele luni, in piata se constata o crestere a prudentei investitorilor pe fondul vulnerabilitatii statului la criza datoriilor europene. Banca Centrala Europeana (BCE) a anuntat ca va cumpara obligatiuni emise de Spania si Italia pentru a linistii temerile investitorilor si pentru a limita efectele retrogradarii SUA.

De asemenea, in timp ce datoria Frantei este de „numai” 84,7% din PIB, a Italiei, un alt stat retrogradabil, este de 120,3%. Datoria Frantei totaliza 1,59 de trilioane de euro la sfarsitul lui 2010, a Italiei era de 1,8 trilioane de euro. S&P pozitioneaza Italy la A+, cu patru trepte sub Franta. Statul din Hexagon a cunoscut totodata un deficit fiscal mai mare decat al Italiei incepand cu 2006.

In Zona Euro, doar Germania, Austria, Finlanda, Luxemburg, si Olanda mai detin rating-ul de top AAA.

Japonia

JaponiaDatoria publica uriasa, dezordinea de pe scena politica si nu numai mentin Japonia in atentia agentiilor de rating, multi analisti anticipand ca a treia mare economie a lumii va fi urmatoarea tinta pentru reducerea calificativului de credit, transmite Reuters, citat de Mediafax.

Decizia S&P de a reduce ratingul Statelor Unite cu o treapta, la AA+, in principal din cauza divergentelor de pe scena politica, a modificat intr-o anumita masura perceptia asupra ratingurilor de tara, plasand in centrul atentiei climatul politic in cazul statelor dezvoltate, cu datorii uriase.

Cel mai mult de pierdut intr-un astfel de scenariu ar avea guvernele din tari precum Japonia, care nu mai dispun de modalitati de a-si apara pietele sau de a-si stimula economiile fara a se angaja la noi datorii. S&P a aratat, de altfel, ca implicatiile de rating pentru tarile asiatice vor fi mai grave in cazul unei noi crize financiare sau recesiuni decat in urma cu trei ani.

"Capacitatile fiscale ale Japoniei, Indiei, Malaeziei, Taiwanului si Noii Zeelande s-au redus fata de nivelurile ante-2008. Daca va veni o noua recesiune, va crea probabil un impact mai profund si mai prelungit decat cea care a trecut", noteaza S&P.

Japonia, cu o datorie guvernamentala bruta de 200% din PIB la o economie de 5.000 de miliarde de dolari, este urmarita atent de toate agentiile de rating, chiar daca cea mai mare parte a datoriei este finantata pe plan intern, de catre investitori japonezi.

S&P atribuie Japoniei ratingul AA-, cu perspectiva negativa, ca si Fitch. Moody's califica Japonia la Aa2, sub evaluare pentru o posibila retrogradare si a avertizat ca interventia de saptamana trecuta a Japoniei pe pietele valutare pentru temperarea aprecierii yenului a fost ineficienta si va avea consecinte negative pentru ratingul tarii.

"Aceeasi logica pe care a aplicat-o S&P in cazul Statelor Unite poate fi aplicata si scenei politice japoneze, unde nu se poate decide nimic. Deci retrogradarea Japoniei este foarte probabila", comenteaza Masamichi Adachi, senior economist la JPMorgan Tokyo.

Regatul Unit

Regatul UnitMarea Britanie si mai multe tari din zona euro sunt susceptibile de a avea ratingul de credit taiat in urmatoarele luni, deoarece problemele legate de datoriile suverane se agraveaza, in timp ce decidentii politici cauta masuri urgente pentru relansarea economica, este de parere investitorul american Jim Rogers, citat de Fox Business.

El a mai spus ca desi Standard & Poor's a actionat prea lent in decizia de a taia rating-ul Statelor Unite, ideea ca SUA a fost retrogradata si Marea Britanie nu, este o „nebunie”. „Exista multe tari, precum Belgia, Spania, care ar trebui sa fie retrogradate, la fel ca SUA", a spus Rogers intr-un interviu acordat Reuters.

Rogers a fondat Quantum Fund impreuna cu George Soros in anii 1970 si locuieste Singapore.

A treia economie din Europa, dupa Germania si Franta, are o populatie de 62,7 milioane persoane, iar PIB-ul sau a atins 2,1 trilioane dolari. Datoria publica a Regatului Unit a fost de 76,5% din PIB in 2010.

Economia britanica a fost salvata de la dezastru de faptul ca nu a adoptat moneda euro si a avut astfel mana libera sa tipareasca lire sterline. Totusi, riscurile care pandesc economia americana ar putea afecta si statul britanic, tinand cont de legaturile comerciale stranse dintre cele doua economii. Daca situatia datoriei din SUA se adanceste si Regatul Unit ar putea pierde ratingul AAA.

Citeste si: Ultimele state AAA. Cine risca sa-si piarda ratingul?