Lumea Araba, sub presiune

Lumea Araba, sub presiuneInca de la finele anului trecut Lumea Araba a fost cuprinsa de un val de tensiuni. Declansata in Tunisia, Primavara Araba s-a extins rapid in majoritatea statelor din Africa de Nord si Orientul Mijlociu, atragand atentia intregii lumi.

Tunisia a fost prima tara din Africa de Nord in care presedintele a fost indepartat prin revolte populare. Protestele l-au obligat sa fuga din tara pe presedintele Zine El Abidine Ben Ali, aflat la putere de 23 de ani si detinator al unei averi fabuloase.

Cele mai ample proteste au avut insa loc in Egipt, una dintre cele mai stabile tari din regiune, aliat apropiat al Statelor Unite si primul stat arab care a recunoscut Israelul. Presedintele Hosni Mubarak, in varsta de 82 de ani, conducea tara cu mana de fier de aproape 30 de ani, reusind sa supravietuiasca dupa trei tentative de atentat.

De asemenea, peste 1.100 de libieni au fost ucisi in raidurile NATO, de la inceputul operatiunii impotriva regimului lui Muammar Gadddafi, iar alti 4.500 au fost raniti. Alianta Nord-Atlantica a preluat conducerea operatiunilor militare din Libia la 31 martie.

IN URMA CU 3 ANI: Lumea Araba a experimentat schimbari rapide din punct de vedere economic. In prima jumatate a anului 2008, preturile petrolului si a gazelor naturale au cunoscut o crestere accelerata. In acelasi timp, tarile arabe au trebuit sa faca fata cu un avans al preturilor la alimente si materie prima care ameninta stabilitatea economica si sociala.

In luna iulie 2008, efectele crizei financiare au impactat pretul petrolului, care a scazut dramatic. Din iulie pana in decembrie, pretul petrolului a scazut cu 70% de la un maxim de peste 130 dolari pe baril pana la 40 de dolari.

Criza Made in Grecia

Criza Made in GreciaPrimele confruntari violente fata de masurile de austeritate luate de guvernul grec au izbucnit in luna februarie, in centrul Atenei, intre zeci de tineri si scutieri. Luna iunie a adus o greva generala provocata de principalele partide, la care au participat peste 20.000 de persoane.

Tot in luna iunie, Parlamentul Greciei a aprobat legislatia necesara implementarii programului de austeritate, care presupune reducerea cheltuielilor cu peste 28 miliarde de euro, pe cinci ani.

Dupa un prim program de sustinere a Greciei, de 110 miliarde de euro, convenit anul trecut, liderii zonei euro au decis, in iulie, la Bruxelles, sa ii acorde un nou sprijin in valoare totala de 159 miliarde de euro, care va include si contributia investitorilor privati, pentru ca criza datoriilor din aceasta tara sa nu se extinda in alte state europene.

Presedintele elen Carolos Papoulias a estimat ca aceasta criza economica a devenit o criza politica, iar unii au intentia sa o transforme si intr-o criza a democratiei.

IN URMA CU 3 ANI: Economia Greciei a cunoscut in perioada 2003-2007 un ritm anual de crestere de aproximativ 4%, pe fondul cheltuielilor cu infrastructura pentru editia din 2004 a Jocurilor Olimpice si a disponibilitatii creditului. Incepand cu 2008 avansul economiei a scazut cu 2,8% in contextul crizei economice mondiale si a limitarii accesului la credite, potrivit datelor CIA “The world Factbook”.


Japonia cutremurata

Japonia cutremurataPe 11 martie Japonia a fost zguduita de cutremul Sendai cu o magnitudine de 9 grade. Cu epicentrul la 373 km de Tokyo, seismul a fost urmat de peste 500 de replici cu magnitudine de cel putin 4,5 grade, conform datelor comunicate de autoritatile nipone.

Este cel mai sever cutremur din arhipelagul nipon si al 4-lea ca intensitate pe mapamond (din datele extistente din 1900 pana in prezent).

Cutremurul nipon venea la un moment dificil si pentru economia mondiala, care resimtea inca consecintele crizei economico-financiare dar si tensiunile din Africa de Nord sau Orientul Mijlociu. Seismul puternic si valurile tsunami care au lovit Japonia ar putea costa economia nipona intre 122 si 235 miliarde dolari.

IN URMA CU 3 ANI: Dupa aproape 2 decenii in care au predominat contractia economica si deflatia, economia nipona se confrunta cu dezechilibre bugetare acute: deficitul bugetar consemnat pe parcursul a 18 ani consecutiv a determinat acumularea unei datorii publice record (peste 200% din PIB). Totodata, Japonia este o „tara imbatranita”, 20% din populatie are peste 65 ani (iar unele institutii previzioneaza o dublare a acestui nivel in urmatoarele 4 decenii).

Dupa 2 ani de contractie (2008: 1,2%; 2009: 5,2%) PIB-ul nipon a crescut cu aproximativ 4% in 2010. Cu toate acestea, in ultimele 3 luni ale anului trecut economia nipona s-a contractat (la un ritm anualizat de 1,3%).

Dominique Strauss-Kahn, scos din scena

Dominique Strauss-Kahn, scos din scenaLa mijlocul lunii mai, directorul Fondului Monetar International, Dominique Strauss-Kahn, a fost pus sub acuzare pentru agresiune sexuala, tentativa de viol si sechestrare de persoana. El a fost banuit de agresarea sexuala a unei menajere a hotelului Sofitel din Times Square.

La numai doua luni de la arestarea sa, procurorii americani au decis sa renunte la acuzatiile de agresiune sexuala impotriva fostului sef al Fondului Monetar International, pe fondul lipsei de credibilitate a unor declaratii apartinand victimei.

Dominique Strauss-Kahn a fost acuzat in 2008 de intretinerea de relatii sexuale cu o fost subordonata – Piroska Nagy – care lucra in departamentul pentru Africa al FMI. Ulterior, aceasta s-a mutat la Banca Europeana pentru Reconstructie si Investitii.

Strauss-Kahn si-a cerut scuze pentru o “eroare de judecata” atat femeii in cauza, cat si sotiei sale, jurnalista de televiziune Anne Sinclair, si angajatilor FMI. Directorul FMI a fost eliberat de toate acuzatiile, insa a fost avertizat de membrii board-ului cu privire la comportamentul sau viitor.

IN URMA CU TREI ANI: Potrivit contractului de angajare al lui Strauss-Kahn publicat in noiembrie 2007, cand acesta a preluat postul de director general pentru un mandat pana in 2012, chiar daca este demis de board, seful FMI va primi compensatii incepand de la 60% din salariul anual.

Strauss-Kahn avea un salariu anual de 421.000 de dolari, la care se adauga o "alocatie" suplimentara de 75.000 de dolari.

In varsta de 62 de ani, fostul avocat, recunoscut pentru competentele in materie de economie, era cel mai puternic potential contracandidat pentru presedintele Nicolas Sarkozy, chiar daca nici unul dintre ei nu si-a anuntat oficial candidatura.



Italia intra in hora crizei datoriilor

Italia intra in hora crizei datoriilorItalia a intrat la randul sau in hora economiilor vulnerabile la turbulentele pietelor financiare. Cu un PIB de 1,55 trilioane euro in 2010, Italia ocupa locul III in Zona Euro (pondere de aproximativ 17%). De asemenea, rata de dobanda la titlurile de stat emise pe o perioada de 10 ani a depasit nivelul de 6%, cel mai ridicat de dinainte de crearea Uniunii Monetare Europene.

Nu a surprins nici “decizia” pietelor financiare de a alege Italia drept urmatoarea victima a crizei datoriilor suverane. Din punct de vedere al ponderii datorie publica / PIB Italia ocupa in 2010 locul II in Zona Euro (aproximativ 120%). De altfel, Italia este o economie cu traditie in ceea ce priveste degringolada finantelor publice (cum se poate observa in graficul alaturat, in ultimii 25 ani Italia a inregistrat un nivel mediu al raportului datorie publica / PIB de peste 100%).

In schimb, FMI dispune in prezent de fonduri de 280 miliarde de euro (400 miliarde de dolari), insuficinte pentru a ajuta si Spania si Italia, daca se mentine modelul contributiei cu o treime la pachetele de ajutor extern pentru tarile din zona euro, folosit in cazurile Greciei, Irlandei si Portugaliei.

Spania este un candidat mai bun pentru ajutorul FMI decat Grecia, noteaza publicatia, intrucat are un nivel relativ scazut al datoriei raportate la PIB. Potrivit primelor estimari, o contributie a FMI la un pachet de sprijin pentru Spania s-ar ridica la 200-300 de miliarde de euro. Italia este, insa, prea mare pentru ca FMI sa aiba o contributie serioasa.

IN URMA CU 3 ANI: Economia Italiei a fost grav afectata de criza financiara, inregistrand o scadere de 6,76% in perioada 2007-2011. Rata somajului a crescut de la 6,2% in 2007 la 8,4% in 2010. Cresterea exporturilor si a investitiilor incurajate de revenirea economiei globale au ajutat Italia sa experimenteze un avans al economiei de 1% in 2010, dupa o scadere de 5% in 2009.

Prima retrogradare a SUA

Prima retrogradare a SUALumea financiara este dominata in aceste zile de incertitudini si nervozitate, iar retrogradarea ratingului SUA pare sa fie picatura care a umplut paharul crizei mondiale ce a inceput in 2007.

In prima zi dupa acest anunt, atat bursele asiatice cat si bursa din SUA scadeau puternic, alimentand temerile privind producerea unui nou episod de criza, asemanantor cu cel din 2008 provocat de prabusirea Lehmann Brothers.

Renumitul laureat al premiului Nobel pentru economie, Joseph E. Stiglitz, avertiza ca Europa si America se invart intr-un cerc vicios, in conditiile in care stimulii fiscali au impiedicat in 2008 o recesiune mai severa, dar au alimentat deficitele bugetare, conducand in prezent la criza datoriilor.

In schimb, presedintele american Barack Obama declara ca problemele cu care se confrunta Statele Unite "pot fi rezolvate" dar este nevoie de vointa politica.

IN URMA CU 3 ANI: In 2008, criza s-a propagat de jos in sus, adica de la cumparatorii de case prea optimisti, care au supralicitat preturile, la masinaria de securitizare creata de arhitectii de pe Wall Street si a ajuns in cele din urma sa infecteze intreg sistemul financiar. Pe Wall Street au revenit amintirile dureroase ale colapsului si panicii din septembrie-octombrie 2008, cand Lehman Brothers a sucombat, iar AIG a avut nevoie de un pachet de salvare de 182 miliarde dolari, cel mai mare din istoria pietei.

"Razboiul" londonez

"Razboiul" londonezViolentele si jafurile s-au extins in estul si sudul Londrei, in noaptea de 7 spre 8 august, intr-o serie de atacuri care le copiaza pe cele din Tottenham, din noaptea de 6 august. Violentele au izbucnit dupa un protest pasnic fata de moartea lui Mark Duggan, un barbat de 29 de ani si tata a patru copii, impuscat de politie.

Circa 800 de protestatari au jefuit aproximativ 30 de magazine din centrul Birmingham, iar un comisariat a fost incendiat.

Premierul David Cameron a anuntat mobilizarea a 16.000 de politisti in capitala pentru a pune capat "scenelor dezgustatoare" vazute pe strazi.

IN URMA CU 3 ANI: Marea Britanie a intrat in recesiune in al doilea trimestru din 2008 si a depasit-o in ultimul trimestru din 2009, potrivit Institutului National de Statistica al Marii Britanii. La finalul lunii noiembrie 2009, economia britanica s-a contractat cu 4,9%. Aceasta recesiune a fost prima dupa 1991. Rata somajului a crescut de la 5,2% in mai 2008 pana la 7,6% in mai 2009.