O piata imobiliara instabila

O piata imobiliara instabilaCand piata imobiliara este inghetata, cum s-a intamplat in ultimii doi ani si jumatate, posibilitatea de a vinde locuinta conjugala este destul de redusa, iar pretul obtinut din tranzactie ar putea fi nesatisfacator. Pe de alta parte, cand cererea de locuinte este in crestere, din valorificarea casei se poate obtine un profit frumusel.

Solutia cea mai putin costisitoare este ca sotii sa ajunga la un acord cu privire la bunurile aflate in proprietate comuna, iar unul dintre acestia sa primeasca locuinta, iar celalalt sa obtina alte active sau sume de bani. Astfel, sunt evitate comisioanele brokerilor imobiliari, taxe si impozite locale si alte costuri de vanzare.

Criza economica

Criza economicaStarea generala a economiei poate avea un impact financiar serios asupra divortului. Sfarsitul unui mariaj poate insemna ca unul sau ambii soti sa fie nevoiti sa inchirieze ori sa cumpere o alta locuinta, sa achizitioneze o masina sau chiar sa-si schimbe locul de munca.

In criza, toate aceste lucruri sunt mai greu de obtinut, intrucat creditarea este blocata, iar locurile de munca pot fi insuficiente. Intr-o perioada de boom economic, toate aceste bunuri se pot achizitiona mai usor, insa, atentie, ar putea fi mai scumpe!

Creditele se obtin mai greu

Creditele se obtin mai greuDaca unul dintre soti a avut sau are in continuare restante la credite, un divort ii poate face mai mult rau. Un scoring de credit bun este necesar pentru a obtine un imprumut sau card de credit, iar o imbunatatire a acestuia ar putea dura cateva luni sau cativa ani.

Daca sunteti sotul care se afla in aceasta situatie, incercati sa negociati pastrarea casei existente si a masinii, astfel incat sa nu fie nevoie sa va confruntati cu creditorii in viitorul apropiat.

Copiii sub 18 ani

Copiii sub 18 aniDivortul devine exponential mai complicat atunci cand copiii implicati sunt minori. Probleme de custodie trebuie rezolvate, la fel si modalitatile de sprijin financiar. Cei doi soti nu vor mai avea un venit comun din care sa sprijine copiii, in conditiile in care acestia trebuie sprijiniti financiar pana la terminarea studiilor universitare.

Primirea unei mosteniri

Primirea unei mosteniriDaca sotii nu ajung la un numitor comun, statul va fi cel care va decide cum se impart bunurile comune. Daca unul dintre soti primesti o mostenire inainte ca divortul sa fie finalizat, poate deveni o sursa a partajului. Dupa pronuntarea divortului, orice ban primit nu va mai trebui sa fie impartit cu fostul partener de viata.

Final fericit?

Final fericit?Divortul poate fi rareori avantajos pentru ambele parti. Desi esti „liber” din punct de vedere al statutului, esti in continuare responsabil de conturile comune, facturi sau credite ipotecare.

Astfel, obligatiile de plata comune ale sotilor trebuie sa fie impartite in mod corespunzator, intrucat foarte multe probleme financiare apar in urma unui divort.