10. 9-1-1 a capatat un nou sens

10. 9-1-1 a capatat un nou sensNumarul 911, apelul de urgenta in SUA, a devenit, din 11 septembrie 2001, simbolul atacului asupra natiunii americane.

Amenintarea terorista a ramas puternica in subconstientul new-yorkezilor. “Oricat de multe verificari si supravegheri s-ar face, noi nu vom reveni la normal”, spune comentatoarea Donna Brazilie.

Sursa foto: www.sxc.hu.

9. O noua zi infama a intrat in istorie

9. O noua zi infama a intrat in istorieO cercetare a institutului american Pew arata ca 97% dintre respondenti isi amintesc exact locul unde se aflau in ziua atacurilor.

Spre comparatie, procentul este mai ridicat decat cel privind atacul de la Pearl Harbor (al japonezilor asupra bazei militare americane, in 1941, care a marcat intrarea SUA in cel de-Al Doilea Razboi Mondial) si decat cel referitor la moartea presedintelui John F. Kennedy.

Sursa foto: www.sxc.hu.

8. Puterea Guvernului si cea prezidentiala au crescut

8. Puterea Guvernului si cea prezidentiala au crescut…iar multi dintre americani sunt de acord cu asta, in numele securitatii. Luna trecuta, institutul de cercetare Pew (SUA) a aratat ca majoritatea sprijina masuri intarite de securitate, precum cartile de identitate nationale si verificarea celor care par sa provina din Orientul Mijlociu.

In plus, 53% dintre respondenti au afirmat ca sustin folosirea torturii pentru obtinerea de informatii de la cei suspectati de terorism.

Sursa foto: www.sxc.hu.


7. Tinerii s-au implicat mai mult in viata civica

7. Tinerii s-au implicat mai mult in viata civicaActorii actiunilor de salvare de la 11 septembrie au starnit admiratie in randul tinerilor. Unii dintre ei au ales sa se implice mai mult in viata civica, iar unii dintre ei sa se inroleze in armata.

Sursa foto: www.sxc.hu.

6. Sistemul de informatii secrete s-a reorganizat

6. Sistemul de informatii secrete s-a reorganizatAtacurile din 11 septembrie au fost o surpriza chiar si pentru presedintele de atunci al Americii – George W. Bush. In urma atacurilor, americanii au incercat sa-si organizeze sectorul informatiilor secrete.

Cand arrmele de distrugere nu au fost gasite (motivul declansarii razboiului din Irak, in 2003), atunci sistemul de obtinere a informatiilor secrete a fost si mai mult pus sub semnul intrebarii.

Sursa foto: www.sxc.hu.


5. Razboiul a fost redefinit

5. Razboiul a fost redefinitLa aproape zece ani de la declansarea razboiului din Afghanistan, inca nu se poate spune ca acesta a incetat, in ciuda lichidarii lui Osama bin Laden, in mai anul acesta.

Razboiul insusi a fost redefinit – de la un conflict care se incheia la masa pacii, la o lupta continua care ameninta pe toata lumea, peste tot, inclusiv in mediul virtual.

Sursa foto: www.sxc.hu.


4. Atacurile au aprins dezbaterile despre securitate vs. libertate

4. Atacurile au aprins dezbaterile despre securitate vs. libertateAr trebui SUA sa tortureze suspectii de terorism? Aceasta intrebare, in contextul razboaielor din Irak si Afghanistan, a dus la dezbateri aprinse privind securitatea nationala versus libertatea individului. Astfel, atacurile au marit si mai mult “falia” intre cei care sprijineau demersurile militare si cei impotriva lor.

Sursa foto: www.sxc.hu.

3. SUA au devenit superputerea-tinta

3. SUA au devenit superputerea-tinta“Americanii sunt mult mai constienti decat inainte ca lumea este una periculoasa”, spune Karlyn Bowman, om de stiinta la American Enterprise Institute. De la singura superputere a lumii, SUA s-au transformat in superputerea-tinta.

Sursa foto: www.sxc.hu.

2. Politica s-a orientat mai mult spre exterior

2. Politica s-a orientat mai mult spre exterior“Un deceniu dupa Razboiul Rece nu am avut niciun inamic”, spune Andrew Kohut, director de cercetare in cadrul institutului de cercetare Pew (SUA). Atacurile teroriste aveau sa aduca un nou inamic.

Cel mai recent sondaj al institutului indica faptul ca 2 din 3 respondenti au afirmat ca erau ingrijorati de progresul islamismului extremist in SUA.

Sursa foto: www.sxc.hu.

1. Securitatea nationala a devenit si o problema personala

1. Securitatea nationala a devenit si o problema personalaEvenimentele din 11 septembrie au transformat amenintarea terorista, vaga pana atunci pentru cetateanul de rand, intr-o realitate cat se poate de palpabila. Acum, americanii isi fac mult mai multe griji pentru siguranta familiilor lor.

Sursa foto: www.sxc.hu.