10. Formosa Petrochemical Co. (Mailiao, Taiwan), China

10. Formosa Petrochemical Co. (Mailiao, Taiwan), ChinaCapacitate: 540.000 barili/zi

Compania Formosa Petrochemical Co. a fost infiintata in 1992, incluzand mai multe companii din industria chimica. In 1998, s-au infiintat, printre altele, diviziile de rafinare, produse petroliere si utilitati.

Formosa Petrochemical Co. face parte din grupul Formosa, care s-a dezvoltat pornind de la o mica fabrica de policlorura de vinil (PVC).

Susa foto: site-ul companiei.

Afla care sunt cele mai mari rafinarii din lume, de la locul 10 pana la primul, deruland slide-urile urmatoare.

9. Aramco (Ras Tanura), Arabia Saudita

9. Aramco (Ras Tanura), Arabia SauditaCapacitate: 550.000 barili/zi

Rafinaria din Ras Tanura este una dintre cele patru rafinarii detinute de compania de stat Aramco.

Aramco (Arabian American Oil Company), infiintata in 1933, este una dintre cele mai importante companii petroliere din lume, cu activitati in explorare, productie, rafinare, distributie, transport si marketing in sectorul petrolier.

Sursa foto: site-ul companiei.

8. ExxonMobil Refining & Supply Co. (Baytown, Texas), SUA

8. ExxonMobil Refining & Supply Co. (Baytown, Texas), SUACapacitate: 560.500 barili/zi

Rafinaria din Baytown este cea mai mare de pe intreg teritoriul SUA. Ea a fost fondata in 1919 si functioneaza din 1920. Acum, unitatea apartine de ExxonMobil, cea mai mare companie petroliera listata la bursa. Grupul ExxonMobil detine in Baytown o serie de unitati de productie din domeniul chimiei, tehnologiei si ingineriei.

Fondata in 1870, in SUA, compania petroliera este prezenta acum in majoritatea tarilor prin cele mai cunoscute branduri ale sale – Exxon, Esso si Mobil.

Sursa foto: site-ul companiei.

7. S-Oil Corp. (Onsan), Coreea de Sud

7. S-Oil Corp. (Onsan), Coreea de SudCapacitate: 565.000 barili/zi

Rafinaria din Onsan a inceput sa fie operata din punct de vedere comercial in 1980, aceasta avand, la acea vreme, o capacitate de 93.000 de barili/zi. Complexul de rafinare este detinut de S-Oil, companie cu sediul la Seul, infiintata in 1976. Mai bine de 50% din productia de petrochimie este exportata.

S-Oil se alatura celorlalte doua companii din Coreea de Sud clasate pe locul 2 (SK Corp.), respectiv pe locul 3 (GS Caltex Corp.) in clasamentul celor mai mari rafinarii din lume.

Sursa foto: site-ul companiei.


6. Reliance Industries Ltd. (Jamnagar), India (II)

6. Reliance Industries Ltd. (Jamnagar), India (II)Capacitate: 580.000 barili/zi

Compania indiana Reliance a terminat prima sa rafinarie in Jamnagar (I) in 2000, iar in 2008 a inaugurat-o si pe a doua (II). Impreuna, cele doua unitati formeaza cea mai mare rafinarie din lume.

Rafinariile sunt controlate de Reliance Industries Limited, una dintre cele mai mari companii din India, dar si la nivel mondial, cu activitati in sectorul petrolier, textil, precum si in retail.

Sursa foto: site-ul companiei.

5. ExxonMobil Refining & Supply Co. (Jurong/Pulau Ayer Chawan), Singapore

5. ExxonMobil Refining & Supply Co. (Jurong/Pulau Ayer Chawan), SingaporeCapacitate: 605.000 barili/zi

Rafinaria din Singapore a ExxonMobile, cea mai mare companie petroliera listata la bursa, este compusa din doua unitati: una situata pe continent (Jurong) si o a doua, situata pe insula Jurong – Pulau Ayer Chawan (PAC). Prima unitate a inceput sa produca in 1965, iar cea de pe insula sase ani mai tarziu. In cadrul celor doua unitati lucreaza 750 de angajati.

Fondata in 1870, in SUA, compania petroliera este prezenta acum in majoritatea tarilor prin cele mai cunoscute branduri ale sale – Exxon, Esso si Mobil, potrivit informatiilor de pe site-ul companiei.

Sursa foto: www.channelnewsasia.com.

4. Reliance Industries Ltd. (Jamnagar), India (I)

4. Reliance Industries Ltd. (Jamnagar), India (I)Capacitate: 660.000 barili/zi

Reliance a finalizat prima rafinarie (I) in Jamnagar in 2000, cu o investitie 6 miliarde de dolari. In 2008 a fost construita si cea de-a doua rafinarie (vezi locul al 6-lea din top). Impreuna, cele doua unitati formeaza cea mai mare rafinarie din lume, potrivit informatiilor de pe site-ul companiei.

Reliance Industries Limited este una dintre cele mai mari companii din India, dar si la nivel mondial, cu activitati in sectorul petrolier, textil, precum si in retail.

Sursa foto: site-ul companiei.

3. GS Caltex Corp. (Yeosu), Coreea de Sud

3. GS Caltex Corp. (Yeosu), Coreea de SudCapacitate: 750.000 barili/zi

Intins pe o suprafata de 5,2 milioane de metri patrati, complexul Yeosu a fost pus in functiune in 1969. El este detinut de GS Caltex, companie cu o vechime de peste 40 de ani in domeniul petrolier.

GS Caltex are o cota pe piata de profil de 30% in Coreea de Sud.

Sursa foto: site-ul companiei.

2. SK Corp. (Ulsan), Coreea de Sud

2. SK Corp. (Ulsan), Coreea de SudCapacitate: 817.000 barili/zi

Complexul Ulsan apartine de divizia de energie si petrochimie SK Energy, parte a holdingului SK, care are activitati si in domeniul IT si al marketingului si logisticii.

Fondata in 1962, SK Energy are peste 5.500 de angajati si subsidiare in 19 alte state.

Sursa foto: site-ului companiei.

1. Paraguana Refining Center (Falcon), Venezuela

1. Paraguana Refining Center (Falcon), VenezuelaCapacitate: 940.000 de barili/zi

Centro de Refinacion de Paraguana este detinuta de compania Petroleos de Venezuela, care controleaza, in total, 20 de rafinarii. Dintre acestea, cinci se afla in Venezuela, iar restul in exteriorul tarii. Rafinaria acopera 67% din cererea de combustibil la nivel national, potrivit site-ului Petroleos de Venezuela.

Petroleos de Venezuela, controlata de sta, este o companie cu activitati in sectoarele de explorare, productie, transport si comercializare a hidrocarburilor.

Sursa foto: Wikipedia.