Datoria greaca va fi redusa cu 100 MLD. EURO

Datoria greaca va fi redusa cu 100 MLD. EURODatoria greaca va fi redusa cu 100 de miliarde de euro gratie renuntarii de catre banci la aproximativ 50 la suta din creantele lor, a anuntat presedintele francez Nicolas Sarkozy, in cadrul unei conferinte de presa, relateaza AFP, citat de Mediafax.

Efortul bancilor "reprezinta 100 de miliarde de euro", a declarat Sarkozy la incheierea summitului european care a durat zece ore si a condus la un vast acord global pentru rezolvarea crizei datoriilor.

"Creditorii privati vor face un efort voluntar de 50 la suta", ceea ce va permite Greciei sa evite intrarea in incapacitate de plata, a explicat presedintele francez. Acelasi efort va fi cerut bancilor grecesti dar si altor banci, a precizat el. "Am prevazut ca toate bancile vor fi tratate in aceleasi conditii".

De asemenea, potrivit lui Sarkozy, capacitatea financiara a fondului de urgenta, Facilitatea Europeana pentru Stabilitate Financiara, va fi crescuta la 1.000 de miliarde de euro. El a salutat, dupa zece ore de negocieri pe muchie de cutit, faptul ca Banca Centrala Europeana (BCE) se afla "in spatele deciziilor care au fost luate", dupa declaratiile de miercuri ale viitorului presedinte al institutului monetar, italianul Mario Draghi.

Wall-Street.ro organizeaza astazi o intalnire online intre cititori si doi specialisti. Ce se va intampla cu economia in contextul crizei din zona euro? Urmeaza o noua recesiune? Cum pot fi protejate investitiile personale? Vor fi afectate pietele financiare in perioada urmatoare? Daca ai intrebari legate de situatia economiei si investitii, in contextul crizei din zona euro, trimite-le aici.

Invitatii Wall-Street.ro, economistul Florin Citu si analistul Andrei Radulescu, vor fi prezenti in redactie astazi, intre orele 12.00 si 14.00, pentru a raspunde intrebarilor tale.

Un nou inceput pentru Grecia?

Un nou inceput pentru Grecia?Premierul grec, Giorgios Papandreou, a declarat ca pentru Grecia a inceput "o noua era", dupa summitul european de la Bruxelles, in cursul caruia creditorii tarii au decis o reducere cu 100 de miliarde de euro a datoriilor, relateaza AFP.

"O noua epoca, o noua era se deschide pentru Grecia", a spus el, la incheierea summitului.

Papandreou a vorbit despre "un nou inceput" pentru tara sa, posibil datorita reducerii datoriei elene decisa de liderii europeni dupa negocieri cu bancile.

Merkel: Zona euro a fost "la inaltimea asteptarilor"

Merkel: Zona euro a fost "la inaltimea asteptarilor"Zona euro a fost "la inaltimea asteptarilor" si "a facut ceea ce trebuia facut pentru euro", dupa ce liderii europeni au ajuns la un acord privind un amplu plan de lupta impotriva crizei datoriilor, a apreciat joi cancelarul german, Angela Merkel, la incheierea summitului UE, relateaza AFP.

"Cred ca am putut fi la inaltimea asterptarilor si ca am facut ceea ce trebuia facut" pentru euro, a spus ea, reamintind insa si divergentele existente inaintea summitului intre statele membre ale zonei euro.

"A fost incheiat un acord privind un program global", a anuntat presedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, joi dimineata, dupa aproape zece ore de discutii intre liderii europeni.