Argentina

ArgentinaProdus Intern Brut (PIB) 2010: 388 mld. dolari

Investitii Straine Directe (ISD) 2010:
6,3 mld. dolari

Argentina este una dintre cele trei tari sud-americane care au intrat in top. Avand in vedere zece indicatori cheie pentru dezvoltarea afacerilor, Argentina sta foarte prost in privinta perioadei necesare pentru obtinerea unei autorizatii de constructie.

De aproape un an are nevoie un investitor pentru a face rost de acest document, comparativ cu o medie de sapte luni pentru tarile din America Latina.

Rusia

RusiaPIB 2010: 1,5 trilioane dolari

ISD 2010: 41,2 mld. dolari


Rusia este tara in care este cel mai greu pentru o firma sa se conecteze la reteaua electrica. Durata unui astfel de proces ajunge la aproape noua luni si jumatate, spre deosebire de restul statelor din Europa de Est si din Asia Centrala unde perioada scade pana la circa patru luni.

Brazilia

BraziliaPIB 2010: 2,1 trilioane dolari

ISD 2010: 48,4 mld. dolari

Sistemul fiscal trage puternic in jos Brazilia, in ciuda faptului ca aceasta este a opta cea mai mare economie din lume.

Companiile din aceasta tara pierd circa 2.600 de ore pe an, sau echivalentul a trei luni si jumatate, completand formulare si fise fiscale.

Brazilia are probleme si in privinta timpului necesar pentru eliberarea autorizatiilor de constructie.

Indonezia

IndoneziaPIB 2010: 706,6 mld. dolari

ISD 2010: 13,3 mld. dolari


De o luna si jumatate are nevoie o persoana pentru a-si infiinta o firma in Indonezia, de peste trei ori mai mult decat in celelalte tari din Organizatia pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OECD).

De asemenea, conectarea la reteaua electrica in a patra cea mai populata tara din lune dureaza cu 20 de zile mai mult decat in oricare alt stat din Asia de Est sau din Pacific.

India

IndiaPIB 2010: 1,73 trilioane dolari

ISD 2010: 24,6 mld. dolari


India are o reputatie foarte proasta atunci cand vine vorba despre coruptie.

Statul este faimos si pentru faptul ca se afla pe locul doi in lume, dupa Timorul de Est, atunci cand vine vorba despre aplicarea legislatiei privind respectarea contractelor de afaceri.

Nigeria

NigeriaPIB 2010: 194 mld. dolari

ISD 2010: 6,1 mld. dolari


Nigeria este cel mai mare producator de petrol din Africa si prin urmare reuseste sa atraga investitii din partea companiilor energetice.

Chiar si asa insa, incertitudinea politica si tensiunile religioase si etnice o fac una dintre cele mai proaste tari din lume pentru dezvoltarea afacerilor.

Filipine

FilipinePIB 2010: 199,6 mld. dolari

ISD 2010: 1,7 mld. dolari


Filipine sta cel mai prost dintre toate statele asiatice, in ciuda rezervelor minerale detinute, a pozitiei geografice cheie, si a unei populatii vorbitoare de limba engleza in crestere.

Investitorii straini se feresc de aceasta tara din cauza sistemului legal instabil, a violentelor si a birocratiei.

Algeria

AlgeriaPIB 2010: 159,4 mld. dolari

ISD 2010: 2,3 mld. dolari


Algeria sta foarte prost in privinta timpului necesar pentru infiintarea unei afaceri, conectarea la reteaua electrica, inregistrarea proprietatilor si birocratia din sistemul fiscal.

Ucraina

UcrainaPIB 2010: 139,7 mld. dolari

ISD 2010: 6,5 mld. dolari


De la obtinerea independentei in 1991, Ucraina s-a zbatut intre a se apropia de Europa de Vest si a-si reface relatiile cu Rusia, tara care furnizeaza cea mai mare parte a energiei necesare.

Statul se afla pe ultimele locuri cand vine vorba despre plata taxelor, autorizatiile de constructie si conectarea la reteaua electrica – asta pentru a numi doar o parte din lipsurile Urcainei.


Venezuela

VenezuelaPIB 2010: 387,8 mld. dolari

ISD 2010: -1.4 mld. dolari


Lista minusurilor atribuite Venezuelei este impresionanta. Companiile din statul sud-american intampina dificultati majore atunci cand trebuie sa isi plateasca taxele, cand incearca sa obtina un credit sau atunci cand incearca sa faca tranzactii peste granita. Nici la capitolul legi pentru protectia investitorilor Venezuela nu sta bine.

Desi tara detine unele dintre cele mai mari rezerve de petrol si gaze din lume, majoritatea locuitorilor din Venezuela traiesc in saracie.

Revoltuia socialista, condusa de actualul presedinte, Hugo Chavez, a adus reforme radicale, care au vizat in principal nationalizarea unei bune parti a economiei, in special din sectorul petrolier, precum si un control strict al valutelor.

Sursa imagini:
sxc.hu, commons.wikimedia.org, fotopedia.com