7. Alan Greenspan

7. Alan GreenspanFostul presedinte al Federal Reserve (Fed), Alan Greenspan (foto), a fost considerat un evaluator bun al pietelor financiare de catre 3% dintre investitorii, traderii si analistii chestionati de catre Bloomberg.

Desi iesit din piata financiara americana dupa 18 ani de mandat la Fed, parerea lui Alan Greenspan este in continuare apreciata de catre specialistii din SUA.

Totodata, lunga sa sedere la sefia Fed a atras si critici, care afirma ca in timpul mandatului sau a permis cresterea bulei imobiliare ce a stat la baza crizei financiare globale. Criticii afirma ca Greenspan a mentinut costurile de imprumut la un nivel prea redus pentru o perioada prea indelungata dupa recesiunea din 2001.

Greenspan estima, in august, ca economia americana va avea doua trimestre de crestere puternica la sfarsitul anului 2009, insa revenirea economia ar putea stagna in 2010.

Fostul presedinte Fed prezice ca “natura umana” va da nastere altor crize pe viitor, dar vor fi diferite de cea prin care trece economia mondiala.

6. Ben Bernanke

6. Ben BernankePresedintele Fed, Ben Bernanke (foto), a primit sub 10% din voturile repondentilor la studiul Bloomberg.

Bernanke a atras sustinerea populatiei atunci cand a aprobat programul de stimulente financiare de ordinul miilor de miliarde de dolari pentru banci.

Cea mai importanta decizie a lui Bernanke de la inceputul crizei a fost reducerea treptata a dobanzii cheie pana la o rata de 0-0,25%, insa a afirmat ca banca centrala americana va fi gata sa inaspreasca politica monetara in momentul in care perspectiva economica “se va ameliora suficient”.

In septembrie, seful Fed declara ca recesiunea din Statele Unite s-a incheiat “foarte probabil”, iar ultimele statistici confirma acest scenariu.

5. Marc Faber

5. Marc FaberEditorul revistei Gloom, Boom & Doom Report si-a construit teorii catastrofale in privinta monedei americane. El afirma recent ca dolarul isi va pierde valoarea cand populatia va realiza ca situatia fiscala a Statelor unite este un “dezastru”.

“Va ajunge la o valoare egala cu zero, eventual, dar nu chiar acum, vor mai trece cam 10 ani pana cand populatia americana va realiza ca situatia fiscala din Statele Unite este un dezastru complet”, sustine Marc Faber (foto).

Cele mai bune investitii, in momentul de fata, sunt in perspectiva lui Faber, monedele straine, marfurile si actiunile.

Persoanele chestionate de catre Bloomberg au afirmat ca piata de capital din SUA este cea mai riscanta pentru urmatorii ani, iar tarile castigatoare vor fi cele din regiunea BRIC (Brazilia, Rusia, India si China). De asemenea, ei considera ca cele mai bune randamente vor fi oferite de catre marfuri, actiuni si monede.

4. Nouriel Roubini

4. Nouriel RoubiniProfesorul de la Universitatea din New York e cel care a prezis criza financiara prin care trece intreaga lume inca din 2006.

Supranumit Dr. Doom (Doctorul Catastrofa), Roubini considera ca turbulentele economice mondiale ar putea dura, in cel mai bun scenariu, pana la finele anului 2010.

Potrivit profesorului american, ideea unei recesiuni in forma de "V", cu o cadere usoara urmata de o revenire rapida ulterioara, trebuie uitata. “Avem o recesiune in forma de U, mai dura”, sublinia, in martie, Nouriel Roubini (foto).

Ulterior, in august, Dr. Doom a estimat ca riscul unei crize in forma de “W” este mare. El prevede o crestere a preturilor la petrol, ceea ce va afecta activitatea economica.

“In concluzie, revenirea va fi inconsistenta si va aparea o noua prabusire economica inevitabila”, sustinea Roubini.

3. George Soros

3. George SorosInvestitorul miliardar George Soros (foto) se afla in cadrul acestui top, cu 16% din voturi in cadrul chestionarului Bloomberg.

Omul care a invins Banca Angliei” este binecunoscut pentru predictiile care uimesc investitorii si piata prin acuratetea lor.

Inainte de inceperea crizei financiare globale, in octombrie 2008, Soros afirma ca planul de 700 miliarde dolari de salvare a pietei financiare din SUA, nu va rezolva criza creditelor. De asemenea, el sugera ca guvernul ar trebui sa preia o participatie directa in institutiile financiare americane.

Criza financiara in Statele Unite ale Americii – Bilantul unui an istoric

In aprilie, dupa ce Serbia, Ungaria si Romania, au primit miliarde de euro din partea Fondului International Mondial (FMI), miliardarul declara ca statele din Europa de Est sunt principalele candidate pentru sprijin financiar din partea institutiei internationale.

In aceasta luna, Soros a anuntat ca va investi 1 miliard dolari in energia regenerabila, in conditiile in care cererea de petrol ar putea scadea cu 1% in 2009 si 2010, potrivit analistilor Erste.

2. Bill Gross

2. Bill GrossFondatorul si co-directorul executiv al celui mai mare fond de obligatiuni din lume, Pacific Investment Management Co, se afla pe a doua pozitie in topul celor mai buni evaluatori ai pietelor financiare.

Considerat “regele obligatiunilor”, Gross (foto) considera ca Brazilia, China si alte tari emergente vor incepe sa domine economia mondiala si sa-si schimbe strategia condusa de cresterea exporturilor spre expansiunea pe baza cererii interne.

Portret de investitor - Bill Gross, regele obligatiunilor

“S-a incheiat perioada in care SUA domina consumul global si este motorul de crestere economica”, a afirmat recent Bill Gross.

Bill Gross a fost ales de 16% dintre investitorii, traderii si analistii chestionati de Bloomberg.

In iulie 2005, redactorul Nicole Bullock de la SmartMoney.com a observat ca Gross nu se adapteaza conditiilor de pe piata, ci el le face. “Viziunile si parerile sale despre piata obligatiunilor sunt urmate de investitori profesionisti si de investitiile publice din intreaga lume”, nota Bullock.

1. Warren Buffett

1. Warren BuffettOracolul din Omaha, cum este supranumit CEO-ul Berkshire Hathaway, Warren Buffett (foto), este vazut ca fiind un vizionar al pietelor financiare, depasing noile programe de strategii financiare si cei mai cunoscuti bancheri centrali, potrivit studiului realizat de catre Bloomberg.

Buffett a fost numit cel mai bun evaluator al pietelor de capital de catre 25% dintre respodenti.

Grupul Berkshire Hathaway a inceput achizitii importante la inceputul crizei si detine, printre cele mai importante plasamente investitii de 8 miliarde dolari in Goldman Sachs si General Electric, 2,6 miliarde dolari in compania elvetiana Swiss Re, 300 milioane dolari in cadrul producatorului de motociclete Harley Davidson.

Ce se intampla cand Buffet nu isi accesa casuta vocala? Lehman intra in faliment

“O greseala majora” al lui Buffet a fost investitia in compania petroliera ConocoPhillips, care si-a pierdut din valoare si a determinat o pierdere financiara trimestriala, prima din istoria Berkshire Hathaway, in perioada ianuarie-martie din 2009. De asemenea, o alta greseala investitionala a fost achizitia de actiuni in cadrul a doua banci irlandeze, a caror valoare s-a prabusit dupa inceperea crizei financiare.

Totusi, in ciuda crizei, Warren Buffet continua sa fie unul dintre cei mai bogati americani, pe locul doi in clasamentul Forbes, cu o avere de 40 miliarde dolari, in scadere cu 10 miliarde.

Portret de investitor – Warren Buffett, Oracolul din Omaha

Studiu Global Trimestrial al Bloomberg a cuprins investitori si analisti din sase continente si a avut loc in perioada 23-27 octombrie si are o marja de eroare de +/-2,6 puncte procentuale.