Cheltuielile privind carburantii devin deductibile in proportie de 50%

Cheltuielile privind carburantii devin deductibile in proportie de 50%Potrivit modificarilor aduse Codului Fiscal de la 1 ianuarie, si persoanele fizice care desfasoara activitati economice independente vor putea sa isi deduca in limita a 50% cheltuielile privind combustibilul, pentru vehiculele destinate exclusiv transportului rutier de persoane.

Pana acum, de aceasta facilitate beneficiau doar firmele. Acestea din urma isi deduceau integral cheltuielile referitoare la combustibil.

Odata cu noile prevederi, si firmele vor trebui sa tina seama la calculul impozitului pe profit de aceasta deductibilitate redusa la jumatate.


Nu ai venit, dar inchiriezi un apartament? Va trebui sa platesti CAS

Nu ai venit, dar inchiriezi un apartament? Va trebui sa platesti CASIncepand cu 1 iulie, persoanele care realizeaza venituri din activitati independente, activitati agricole sau alte forme de venit vor fi obligate sa isi plateasca contributiile sociale obligatorii sau asigurarile sociale de sanatate.

Astfel, daca nu esti angajat cu un salariu mai mare de 700 lei, dar inchiriezi un apartament, primesti dividende sau faci investitii pe Bursa, primesti premii sau castigi la jocurile de noroc, va trebui sa virezi contributia la asigurarea de sanatate aferenta sumelor obtinute din astfel de activitati.

Totodata, si persoanele fizice autorizate sau cele care realizeaza venituri din profesii libere vor contribui la sistemul public de pensii si la cel de sanatate.


Ai masina de serviciu? Poti fi taxat daca o folosesti in scop personal

Ai masina de serviciu? Poti fi taxat daca o folosesti in scop personalIn noul Cod Fiscal s-a abrogat articolul care prevedea excluderea din baza de calcul a contributiilor sociale a unor beneficii in natura acordate angajatilor, cum ar fi utilizarea unei masini de serviciu.

Codul Fiscal mentioneaza obligatia de a calcula beneficiile folosirii unui activ din patrimoniul firmei in scopul personal al angajatului, iar in cazul unui autovehicul acest lucru se poate calcula pe baza unei foi de parcurs, pe care orice sofer al unei masini de firma ar trebui sa o aiba la el.

Din acest an, angajatii care folosesc masina de serviciu si in scop personal risc sa plateasca contributii sociale si pentru acest beneficiu. Practic, odata calculate, beneficiile utilizarii unei masini de serviciu se adauga la celelalte venituri salariale pentru a forma baza de impozitare.

Totusi, Alexander Milcev partener in cadul Ernst & Young spune ca deocamdata statul nu a atacat in instanta astfel de practici.

Expatii vor plati mai repede impozit pe veniturile mondiale

Expatii vor plati mai repede impozit pe veniturile mondialeIn absenta unui certificat de rezidenta fiscala, persoanele fizice straine care muncesc in Romania vor fi supuse impozitarii pentru veniturile obtinute la nivel mondial.

Un expat va fi impozitat de statul roman pentru depozitele aflate la banci din tara de origine, pentru venituri din chirii sau investitii derulate in alt stat, daca acesta nu va prezenta un certificat de rezidenta fiscala, pentru a se evita dubla impunere.

Pana acum, exista o perioada de trei ani in care un strain care muncea in Romania datora doar impozitul pe salariu, dar, odata cu modificarile Codului Fiscal aplicabile din acest an, aceasta perioada s-a scurtat la un an.

Ca urmare, din anul doi expatul devine supus impozitarii pentru toate veniturile obtinute la nivel mondial.

"Impactul la nivelul bugetului ar trebui sa fie semnificativ odata cu aceasta prevedere, dar problema mare este legata de urmarirea expatilor", a spus, pentru Wall-Street.ro, Claudia Sofianu, specialist pe segmentul Capital Uman in cadrul Ernst & Young.

Nu uita sa iti reevaluezi cladirile! Penalizarile urca pana la 40%

Nu uita sa iti reevaluezi cladirile! Penalizarile urca pana la 40%Din acest an, cota impozitului pe cladirile care nu au fost reevaluate creste pana la un maxim de 40% din valoarea cladirii, daca imobilul nu a fost reevaluat in ultimii 5 ani.

O cladire care nu a fost reevaluata in ultimii trei ani este supusa unui impozit cuprins intre 10% si 20%.

Alexander Milcev avertizeaza firmele care au astfel de active sa se grabeasca cu reevaluarile, intrucat penalizarile sub forma impozitelor locale sunt imense.

Tranzitia la IFRS, o incertitudine pentru mediul bancar

Tranzitia la IFRS, o incertitudine pentru mediul bancarDin 2012, institutiile financiare sunt obligate sa isi raporteze situatiile financiare si bilanturile in standarde internationale de contabilitate (IFRS).

Odata cu aceasta tranzitie, Codul Fiscal a prevazut reguli pentru calculul provizioanelor, pentru actualizarea cu rata inflatiei a mijloacelor fixe amortizabile si terenurilor sau pentru calcularea veniturilor si cheltuielilor cu impozitul pe profit amanat.

Potrivit lui Alexander Milcev, sistemul bancar ar putea sa ajunga si in avantaj in urma acestei treceri la IFRS, dar deocamdata nu se poate evalua cu adevarat impactul asupra acestuia, avand in vedere ca nu se stie ce se intampla cu rezervele obtinute din diferentele de provizioane.

Oricum, primele raportari in IFRS vor fi facute in 2013.

Poti scapa de impozit daca valorifici deseurile

Poti scapa de impozit daca valorifici deseurileO prevedere noua a Codului Fiscal este legata de valorificarea bunurilor sub forma de deseuri (hartie, sticla, metal, etc) prin centrele de colectare.

Astfel, sumele realizare de persoanele fizice prin valorificarea deseurilor nu vor fi impozitate.