Veste buna: Preturile nu cresc

Veste buna: Preturile nu crescChiar daca pietele Europei de Vest incep sa isi revina din recesiune si destinatiile cu traditie in sezonul de iarna nu vor mai fi nevoite sa scada preturile pentru a atrage turisti, agentiile de turism din Romania vor trebui sa isi micsoreze marja de profit pentru a veni cu tarife atragatoare pentru turistii locali.

Astfel, preturile pentru iarna 2010-2011 vor ramane la nivelul anului trecut, urmand ca si acest sezon sa fie unul al promotiilor si ofertelor speciale. “Tarifele pentru sezonul de iarna pot fi privite din doua perspective: cele practicate de furnizorii de servicii de la destinatie (hotelieri, transportatori, operatori ai instalatiilor de transport pe cablu), care sunt aproximativ aceleasi cu cele de anul trecut, si preturile promovate de agentiile de turism din Romania (tour-operatori sau revanzatori), care vor fi pe cat posibil putin sub cele de anul trecut”, considera Cristian Francu, director executiv al agentiei de turism Klever Travel.

Chiar si in aceste conditii, pe fondul scaderii puterii de cumparare, agentiile de turism asteapta o iarna dificila din punct de vedere al vanzarilor. “Avand in vedere ca anul 2010 nu a fost unul prielnic turismului, estimam o scadere clara a volumului vanzarilor pentru sezonul de schi 2010 – 2011, comparativ cu anul precedent”, crede Madalina Pacuraru, proprietarul agentiei de turism HasHas Travel.

Lucian Boronea (foto), director general al Accent Travel & Events considera ca agentiile trebuie sa isi adapteze ofertele astfel incat, indiferent de situatia economica, oamenii sa poata pleca in vacanta. "Avem experienta unei veri de criza cand ne-am flexibilizat oferta in functie de situatia economica. Astfel, si pachetele din sezonul de iarna au preturi in conformitate cu contextul actual. Nu credem ca cererea de vacante va fi mai mica, insa, cu siguranta, turistii vor analiza mai multe ofertele si preturile acestora inainte de a decide ce pachet de schi aleg", explica Boronea.

Impatimitii de schi vor continua insa sa plece, ca si in anii precedenti, in destinatiile favorite, crede Fancu. “Romanii vor cauta ofertele cele mai bune, adica raportul calitate/pret cel mai potrivit cu bugetul personal. Vor rezista si chiar vor vinde bine acele agentii de turism care vor sti sa isi adapteze oferta la cerere, vor fi dinamici, creativi si flexibili si, nu in ultimul rand, corecti”, mai afirma Francu.

Pentru a obtine niste tarife cat mai bune, turistii romani care nu vor renunta la vacanta de iarna au inceput deja sa isi rezerve sejururile, Austria si Bulgaria, fiind in topul preferintelor. "Dintre destinatiile externe, Austria va ramane in top, insa intrevedem cereri si pentru tara vecina – Slovacia, datorita preturilor ceva mai scazute. Noi speram totusi ca publicul va alege si statiunile de schi din Romania, pentru ca putem concura direct cu Bulgaria la acest capitol", mai declara Boronea.




Austria

AustriaPentru a atrage cat mai multi turisti, atat din Romania cat si din pietele - cheie precum Marea Britania, Germania sau Olanda, austriecii au decis sa mentina, si in acest sezon, tarifele de anul trecut. “Desi, pe fondul investitiilor de sute de milioane de euro care se fac an de an, preturile ar trebui sa creasca cu 2-3% anual, pentru a atrage cat mai multi turisti, pachetele pe care le avem anul acesta sunt similare, ca pret, cu cele din 2009”, a declarat Hans Wallner, managing director al Austria Incoming, companie de consultanta pentru destinatiile turistice din Austria.

Potrivit acestuia, destinatia favorita a romanilor este Zell am See – Kaprun, urmata de regiuni precum Bodensee – Vorarlberg, Burgenland, Donau Niederösterreich sau Wienerwald.

Majoritatea romanilor prefera sa mearga in Austria cu masina proprie, insa pentru cei care merg cu avionul exista curse directe din Romania catre Viena, Salzburg si Munchen (orasul german este foarte aproape de destinatiile din Vestul Austriei).

Astfel, pretul unui bilet de avion dus-intors pe ruta Bucuresti – Viena (20 decembrie dus – 27 decembrie intors) costa 215 euro cu linia aeriana Tarom, 150 euro cu Fly Niki sau 177 euro cu Austrian Airlines.

Un bilet tur-retur pe ruta Bucuresti –Salzburg (plecare 18 decembrie – intoarcere 25 decembrie) costa 272 euro cu compania Tarom (majoritatea biletelor pe aceasta ruta, in timpul sarbatorilor de Craciun s-au vandut). Un bilet de avion pe ruta Bucuresti –Munchen (plecare 20 decembrie – intoarcere 27 decembrie) costa 212 euro, cu Tarom si 187 euro cu Lufthansa.

Oferte cazare

133 euro, Pannonia Tower Hotel 4*, regiunea Burgenland, include:

• 2 nopti cazare cu mic dejun
• 1 masa cu 3 feluri in restaurantul propriu
• Internet gratuit
• Parcare
• Sauna, cabina de infrarosu si sala de fitness
• Card bonus valabil 1 zi la Designer Outlet Parndorf
• Card cu 41 de facilitati gratuite si 38 de reduceri (valabil doar in perioada aprilie-octombrie 2010)

490 euro, hotel 3*, regiunea Zell am See – Kaprun, include:

• 7 nopti cazare cu demipensiune
• Skipass valabil 6 zile pe 53 de instalatii de cablu
• 10% reducere la inchirierea echipamentului de ski
• Reducere de 10 euro la rezervarea unui curs de schi de 4 sau 5 zile

156 euro, hotel 3*, regiunea Donau, include:

• 2 nopti cazare cu mic dejun
• Intrare la Targul de Craciun
• 1 meniu cu 3 feluri la alegere
• Intrare si tur ghidat al Manastirii Melk, Domane Wachau sau Wein.Sinn

Bulgaria

BulgariaDupa Austria, Bulgaria este a doua destinatie preferata de turistii romani. Pe langa preturile scazute pentru cazare si facilitatile de schi, Bulgaria are si avantajul distantei fata de Romania – turistii scutesc sute de euro care ar trebui platiti pe biletul de avion in cazul unor destinatii precum Franta, Italia sau Slovacia. “Cu siguranta statiunile de ski din Bulgaria - Bansko, Borovets si Pamporovo sunt mult peste cele din Romania.

In Bansko un schior are la dispozitie peste 60 de km de partii, din care cea mai inalta la circa 2600 m altitudine”, explica seful Klever Travel, afinitatea romanilor pentru vecinii de la sud.

Pe langa conditiile de ski, bulgarii beneficiaza de cateva zeci de tunuri de zapada, in comparatie cu doar cateva in statiunile romanesti, si, in plus, Bulgaria ofera o serie de instalatii de transport pe cablu interconectate.

In plus, centrul vechi al Bansko-ului este monument Unesco, refacut intr-un stil traditional, o adevarata atractie turistica, chiar si pentru vizitatorii care nu schieaza.

Oferte cazare

247 euro, hotel 4*, Bansko, include:

• 3 nopti cazare cu demipensiune
• Cina de revelion

50 euro, hotel 3*, Bansko, include:

• 1 noapte cazare cu demipensiune
• acces la piscina, sauna, baie cu aburi, centrul fitness
• transfer la gondola

33 euro, hotel 3*, Borovets, include:

• 1 noapte cazare cu demipensiune

Tarifele pentru skipass in Bansko sunt urmatoarele: intre 26-29 euro - 1 zi, 50-55 euro – 2 zile, 146 si 160 euro – 6 zile, 442 euro – tot sezonul.

Franta

FrantaFranta are in total mai mult de 400 de statiuni localizate in Alpi si Pirinei. Savoie, Isere, Haute Savoie, sau Alpii Maritim abunda in statiuni de renume international, cum ar fi Chamonix, gazda Jocurilor Olimpice de iarna din 1924, care se afla la poalele Masivului Mont Blanc, cel mai inalt din Alpi.

Majoritatea statiunilor sunt amenajate pentru a permite practicarea tuturor stilurilor si tendintelor sporturilor de zapada. Les Trois Vallées cu 328 de piste pe 600 km este cel mai mare domeniu schiabil din lume. Situata in Savoie, la o altitudine cuprinsa intre 1800 si 3200 m, domeniul regrupeaza 8 statiuni. Portes du Soleil, cu cele 14 statiuni din care 8 in Franta si 6 in Elvetia, are 289 de piste pe 650 km.

Avand in vedere distanta intre Romania si Franta, cel mai recomandat recomandat mijloc de transport este avionul. Astfel, un bilet tur - retur Bucuresti - Paris costa 123 euro (in perioada 21-28 decembrie), cu Wizz Air, 226 euro cu Tarom sau 159 euro cu Air France. Un zbor tur-retur pe ruta Bucuresti -Lyon, cu escala la Paris, costa, cu Air France, 266 euro.

Oferte cazare

600 euro, hotel 3*, Chamonix, include:

• Cazare 7 nopti cu demipensiune

416, euro, hotel 3*, Chamonix, include:

• Cazare 7 nopti cu mic dejun

780 euro, hotel 3*, Meribel, include:

• Cazare 7 nopti cu demipensiune
• Cina de Craciun

Tarifele pentru skipass in Chamonix sunt de 260 euro – 6 zile, pentru adulti si 192 euro pentru copii (intre 4 si 15 ani). In Meribel, preturile pentru skipass sunt de 187 euro – 6 zile pentru adulti si 131 euro pentru copii.

Slovacia

SlovaciaSi Slovacia este una dintre destinatiile preferate de romani pentru sezonul rece, datorita partiilor excelente din Muntii Tatra si a investitilor in infrastructura statiunilor montane.

Printre cele mai cunoscute partii de schi din Slovacia sunt Jasna, Poprad, Chopok – Sud, Donovaly sau Vratna.

Avand in vedere ca nu exista zbor direct intre Romania si Slovacia, variantele sunt zborul pana la Viena (circa 60 de km distanta de Bratislava), drumul cu autocarul sau cu masina proprie.

Oferte cazare

43 euro, hotel 3*, Jasna, include:

• 1 noapte cazare cu demipensiune
• 20% reducere la achizitionarea skipass-ului
• 20% reducere la intrarea la Baile Termale Besenova
• 10% reducere la inchiriere de echipament de ski

49 euro, hotel 4*, Donovaly, include:

• 1 noapte cazare cu mic dejun

Tarifele pentru ski pass in Slovacia sunt de 200 euro – 10 zile pentru adulti si 140 euro pentru copii.

Italia

ItaliaStatiunile italiene de schi sunt concentrate in nord-est, in muntii Dolomiti si, in nord-vest, Mont Blanc si Monte Rosa. O caracteristica a statiunilor italiene este aceea ca sunt legate intre ele prin teleferice, creandu-se astfel uriase zone schiabile, cum ar fi zona Dolomiti SuperSki, care are peste 1.200 de kilometri de piste de schi. Cel mai bine localizate aeroporturi pentru destinatiile de schi sunt Torino si Venezia.

Un bilet dus-intors Bucuresti-Torino (21-28 decembrie) costa 93 euro cu operatorul low-cost Wizz Air. Un zbor tur-retur Bucuresti–Venezia, in aceeasi perioada costa 372 euro cu compania Carpatair.

Oferte cazare

400 euro, hotel 3*, Cortina D’ampezzo, include:

• 7 nopti cazare cu mic dejun

357 euro, hotel 3*, San Martino Di Castrozza, include:

• Cazare 7 nopti
• Cocktail la sosire
• Baby club (3-9 ani)
• Intrare la piscina

311 euro, hotel 3*, Val din Fiemme, include:

• Cazare 6 nopti cu demipensiune

Un skipass valabil 6 zile in zona Dolomiti SuperSki costa intre 186 si 205 euro, in timp ce unul pentru o zi costa intre 37 si 42 euro.