The Economist: The fallout

The Economist: The falloutUnele dezastre naturale schimba istoria. Tsunamiul din Japonia ar putea fi unul dintre ele, sustine The Economist. Experienta vasta a Japoniei in materie de calamitati a aratat ca astfel de evenimente sunt urmate adesea de schimbari importante. Dupa cutremurul din 1923, Japonia a trecut la militarism. Dupa infrangerea din Al Doilea Razboi Mondial si dupa bombardamentul atomic, a experimentat o crestere linistita. Cutremurul Kobe a reintarit identitatea Japoniei.

Noua catastrofa pare sa aiba un efect la fel de urias asupra psihicului national. S-ar putea ca reactia impresionanta pe care japonezii au avut-o la cutremur si respectul pe care stoicismul lor l-a generat in intreaga lume sa redea increderea unei tari care are multa nevoie de asta.

Businessweek: Crisis in Japan

Businessweek: Crisis in JapanRevista Bloomberg Businessweek dedica mai multe materiale dezastrului din Japonia. Cutremurul din 11 martie a cauzat 10.000 de morti si a lasat aproape 400.000 de japonezi fara case. Impactul emotional al acestor pierderi este incalculabil. Pietele, insa, au propriul lor sistem de calcul, scrie Businessweek. Indicele japonez Topix al 1669 de companii, a fost de o precizie brutala: in primele doua zile lucratoare de dupa cutremur Topix a ajuns la cel mai scazut nivel din ultimii 24 de ani. Intr-o tara care a trecut deja prin 20 de ani de stagnare, un deceniu de deflatie, o rata de angajare anemica si competitie acerba din partea Chinei, verdictul pietelor a fost clar: va fi o provocare pentru cea de a treia cea mai mare economie a lumii sa-si pastreze pozitia.

Time: Japan's meltdown

Time: Japan's meltdownSi revista Time isi construieste numarul curent in jurul dezastrului din Japonia. Intr-o societate cunoscuta drept cea mai stoica de pe pamant, cel mai apropiat gest de haos, in timpul si dupa ravagiile naturale, a fost un om care n-a mai stat la coada. Cu toate acestea, cutremurul din 11 martie a disclocat pamantul din axa si l-a facut sa se invarta putin mai repede, scurtand ziua cu 1,8 milioane parte dintr-o secunda. Toata precautia, priceperea si planificarea japonezilor nu pot opri ca pamantul sa se miste, concluzioneaza revista Time.

New Yorker: Dark Spring

New Yorker: Dark SpringRevista New Yorker publica pe coperta o ilustratie intitulata “Dark Spring” si realizata de Cristoph Niemann. New Yorker publica mai multe materiale cu lectii care pot fi desprinse dupa cutremurul din Japonia: ce putem invata din dezastrul nuclear, din istoria de la Hiroshima, din economia dezastrelor naturale.