Adevarul

AdevarulAdevarul prezinta lista tuturor spitalelor din Romania, de stat sau private, care au capatat in ultimele sase luni o clasa de competenta.

Cele 461 de institutii sunt impartite pe cinci categorii, de la cea mai buna, clasa 1, pana la cea mai slaba, a cincea.Pentru pacienti, clasificarea este importanta pentru a vedea gradul de performanta al fiecarui spital la care apeleaza. Pentru autoritatile locale si angajatii spitalului, gradul influenteaza finantarea institutiei si achizitiile de aparatura, nu si salariile.

Romania libera

Romania liberaOficiali ai BNR, dar si bancherii comerciali anunta ca reluarea activitatii de creditare este un fapt cert, insa bancile nu vor adopta iar comportamentul uneori irational din perioada de boom economic, scrie pe prima pagina Romania libera.

Bancile dau semne ca vor sa duca activitatea de creditare la un nivel decent si isi relaxeaza pentru aceasta normele de creditare. Acest lucru nu va insemna insa revenirea la comportamentul de multe ori irational din perioada de boom economic (2006-2009).

“In nici un caz relaxarea nu ar putea sa priveasca incalcarea unor conditii minime de creditare. Adica poate ca, sa spunem, cu avans mai mic, sau fara avans, dar important e dovada ca poti da creditul inapoi. Cine are un loc de munca sigur are si sansa unui credit. Nici intr-un caz de acum incolo creditarea nu va mai fi posibila fara o relatie pofta de consum egal pofta de munca", spune Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

Financiarul

Financiarul"Ce ar putea insemna deprecierea leului cu 5%: cresterea inflatiei cu 2,5% in trei ani" titreaza pe prima pagina Financiarul.

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a aratat ca, de exemplu, o depreciere a monedei nu duce la stimu­larea exporturilor si la scaderea impor­turilor in primele 6-12 luni. Explicatia sefului bancii centrale poate fi percepu­ta si ca un raspuns indirect la nemul­tumirile exportatorilor privind nivelul cursului de schimb.