Curierul national

Curierul nationalEvaziunea fiscala din industria zaharului afecteaza atat procesatorii, cat si bugetul de stat care este prejudiciat prin neplata TVA. Daca pana la jumatatea anului trecut Romania avea o piata asezata, cu potentiali producatori autohtoni de zahar din sfecla-de-zahar si din rafinarea materiei prime, in a doua parte din 2009 piata a fost invadata de importuri de zahar la preturi sub cele practicate in Uniunea Europeana, arata Curierul National.

Astfel, evaziunea fiscala din industria zaharului ca volum de vanzari se ridica undeva la 150.000 tone/an, la 500 euro/tona fara TVA, ajunge la circa 75 de milioane de euro pe an.

Financiarul

FinanciarulMajorarea TVA cu cinci procente, de la 19% la 24%, a dus la o crestere a incasarilor la buget pe primele opt luni ale anului cu 4,5% fata de perioada similara din 2009. Sumele incasate in opt luni s-au ridicat la valoarea de 23,290 mld. de lei, datorita faptului ca in luna august s-au obtinut din TVA 3,537 mld. de lei, cea mai mare valoare de la inceputul anului, cu 317 milioane de lei peste nivelul din iulie, potrivit Financiarul.

Cu toate ca media pe primele opt luni arata o crestere usoara a incasarilor din TVA, majorarea taxei se va dovedi inutila daca se va reduce in continuare consumul.

Gandul

GandulIncepand cu 2011, nu numai politicienii vor fi obligati sa depuna, o data pe an, declaratie de avere. Fiscul se pregateste sa le impuna romanilor bogati a caror avere creste cu cel putin 50 de mii de euro intr-un an sa depuna o declaratie de patrimoniu, informeaza Gandul.

Daca dividendele declarate de firma bogatului nu se "potriveste" cu declaratia de patrimoniu, atunci averea nedeclarata va fi impozitata cu 16%.

Pe lista Fiscului sunt deja circa 200 de patroni cu averi impresionante, ale caror companii au declarat pierderi ani la rand. Inspectorii fiscali, care se vor ocupa de romanii bogati, vor face parte dintr-o structura noua in ANAF, in subordinea Directiei de Mari Contribuabili, si vor fi scoliti, incepand cu luna octombrie, de specialisti din UE care vin la Bucuresti special pentru asta, a mai declarat di-rectorul ANAF.

Romania libera

Romania liberaRomania libera scrie despre angajatii la stat care au salarii de 5.000 euro pe luna. Cea mai misterioasa companie a statului roman la capitolul salarizare este R.A. ROMATSA. Veniturile celor 1600 de angajati ai institutiei care se ocupa de traficul aerian din Romania sunt atat de mari, incat daca vreunul isi divulga leafa risca concedierea.

Romatsa functioneaza ca si regie autonoma subordonata formal Ministerului Transporturilor, fiind de facto sub tutela "Eurocontrol", entitatea, creata in urma unor acorduri interguvernamentale, responsabila cu gestionarea "autostrazilor cerului" de pe continent, o armata de zeci de mii de oameni raspanditi pe tot teritoriul Europei supraveghind prin radar avioanele si ghidandu-le de la sol ca sa nu se ciocneasca intre ele, sa evite zonele periculoase din punct de vedere meteorologic si sa ajunga la ora stabilita la aeroportul de destinatie.