Fii temator atunci cand altii sunt lacomi. Fii lacom atunci cand altii sunt tematori

Fii temator atunci cand altii sunt lacomi. Fii lacom atunci cand altii sunt tematoriIti voi spune cum poti deveni bogat. Inchide usile. Fii temator atunci cand altii sunt lacomi. Fii lacom atunci cand altii sunt tematori - Warren Buffett (foto), al treilea cel mai bogat om de pe planeta si unul dintre cei mai faimosi investitori din SUA.

Buffet face in acest caz referire la cele doua elemente care domina de cele mai multe ori investitiile din pietele de capital: panica si lacomia. Investitorii trebuie sa fie pregatiti sa cumpere atunci cand, din cauza unei caderi majore, piata este subevaluata, si sa fie precauti, limitandu-si achizitiile dupa un trend lung de cresteri.

„Cand toata lumea intra intr-o criza de identificare a oportunitatilor, sau mai rau, cand se vinde fara logica, panicat, de obicei se dovedeste ca acela era de fapt adevaratul moment pentru a face achizitii. Buffet poate sa fie considerat un adevarat vanator al oportunitatilor aparute in perioadele de cadere ale pietei. De cealalta parte, cand preturile sunt pe maxime nu este tocmai cel mai recomandat moment pentru cumparare”, a declarat Adrian Barbulescu, directorul adjunct de operatiuni al firmei de brokeraj Prime Transaction.

Bursa este plina de indivizi care stiu pretul a orice, dar nu stiu valoarea a nimic

Bursa este plina de indivizi care stiu pretul a orice, dar nu stiu valoarea a nimicBursa este plina de indivizi care stiu pretul a orice, dar nu stiu valoarea a nimic - Philip Fisher, investitor american considerat un pionier al strategiei „growth investing”.

Fisher subliniaza astfel ca deciziile de investitie facute fara o educatie si cercetare prealabila duc de cele mai multe la rezultate foarte proaste. Potrivit acestuia, analiza proprie ar trebui sa cantareasca mai mult in luarea unei decizii decat parerea generala a celorlalti investitori sau chiar a brokerilor.

Cati milionari cunoasteti care au devenit bogati investind in conturile de economii?

Cati milionari cunoasteti care au devenit bogati investind in conturile de economii?Cati milionari cunoasteti care au devenit bogati investind in conturile de economii? - Robert G. Allen, analist economic si autor al mai multor bestsellere financiare.

Desi investitiile intr-un cont bancar clasic reprezinta un pariu sigur, castigurile sunt de asemenea minime, avand in vedere dobanzile mici raportate la rata inflatiei. Chiar si asa insa, investitorii trebuie sa se gandeasca bine inainte de a miza pe instrumente financiare ce promit castiguri mult peste medie, avand in vedere ca acestea sunt practic sinonime cu riscuri ridicate.

„Economisirea in sine nu produce un surplus de capital. Prin economisire stai aproape de conservarea resurselor si mai putin de multiplicarea lor. Aici se face insa cel mai bine legatura intre relatia risc/castig. Daca iti asumi niste riscuri, dar faci o investitie bine fundamentata, lucrurile se pot misca in favoarea ta si astfel poti genera niste randamente cu adevarat semnificative. Nu trebuie insa niciodata minimalizate sansele ca un astfel de pariu sa iti aduca pierderi”, spune Barbulescu.

Diversificarea foarte mare este buna doar cand nu stii in ce sa investesti

Diversificarea foarte mare este buna doar cand nu stii in ce sa investestiO diversificare foarte mare este necesara doar cand investitorii habar nu au in ce sa investeasca - Warren Buffet

Initial, diversificarea investitiilor este o idee buna. Aceasta strategie garanteaza intr-o anumita masura ca eventualele pierderi vor fi destul de limitate. Buffet remarca insa ca diluarea excesiva a portofoliului elimina practic orice posibilitate de a inregistra castiguri. Acesta le recomanda investitorilor ca pe masura ce dobandesc experienta sa mizeze din ce in ce mai mult pe actiunile sau instrumentele financiare preferate.

„Investind in companii din domenii diferite, care au corelatii inverse se ajunge la o zona de echilibru in care nu se intampla nimic spectaculos. In general diversificarea portofoliului nu este un lucru tocmai negativ, dar cand se exagereaza este destul de clar ca nu vor exista cine stie ce castiguri”, explica Barbulescu.

Nu conteaza cati bani castigi, ci cati bani reusesti sa si pastrezi

Nu conteaza cati bani castigi, ci cati bani reusesti sa si pastreziNu conteaza cati bani castigi, ci cati bani reusesti sa si pastrezi, cat de bine ii faci sa <munceasca> si cate generatii vor avea de castigat de pe urma acestor bani - Robert Kiyosaki, investitor si om de afaceri american,

Principiul mentionat de Kiyosaki se bazeaza pe ideea ca daca de exemplu esti milionar pana la varsta de 30 de ani, dar apoi irosesti toti banii zece ani mai tarziu, pana la urma nu ai realizat mai nimic. Omul de afaceri este de parere ca o diversificare si o crestere progresiva a investitiilor poate garanta bunastarea pe o durata lunga de timp.

Sursa foto: Wikipedia

O investitie este ca iarba care creste

O investitie este ca iarba care cresteO investitie este ca iarba care creste. Daca vrei senzatii tari, ia 800 $ si du-te in Las Vegas – Paul Samuelson (foto), castigator al premiului Nobel pentru economie.

In mod evident, economistul se declara astfel impotriva conceptiei potrivit careia investitiile sunt precum un joc de noroc. O investitie buna presupune rabdare si o planificare buna. Una dintre cele mai des intalnite greseli in randul investitorilor noi este reprezentata de vanzarea unor participatii la primele semnale de scadere.

Sursa foto: Wikipedia

"De aceasta data lucrurile vor fi diferite"

"De aceasta data lucrurile vor fi diferite"Cea mai periculoasa fraza pentru investitori: „De aceasta data lucrurile vor fi diferite” – Sir John Templeton, investitor si unul dintre pionierii fondurilor mutuale .

Repetarea unor greseli anterioare in speranta ca trecutul nu se va repeta este o alta greseala majora pe care investitorii o pot face. De cele mai multe ori lucrurile nu sunt diferite. Expertii recomanda analizarea evolutiilor isorice a unui anumit tip de investitie inainte de a lua o decizie finala. De exemplu un element foarte important in alegerea unui fond de investitii este performanta istorica pe care acesta a realizat-o.

Sursa foto: templeton.org

Cumpara pe zvon si vinde pe stire

Cumpara pe zvon si vinde pe stireCumpara pe zvon si vinde pe stire - o sintagma destul de intalnita pe bursa romaneasca. Ea presupune realizarea de achizitii anticipand anumite evenimente din viata companiilor si vanzarea acestor actiuni cand respectivul eveniment (pozitiv) este anuntat oficial. Brokerii recomanda o atentie sporita celor care au de gand sa aplice acest principiu.

„Aplicarea acestei sintagme in piata romaneasca este discutabila, pentru ca la noi situatia nu este foarte clara in ceea ce priveste informatia publica. Uneori aceasta informatie circula unidirectional, ajungandu-se ca dupa inchiderea Bursei sa vina un comunicat si sa explice de ce a crescut sau a scazut foarte mult in acea zi o actiune. Exista insa si cazuri fericite, de exemplu in cazul dividendelor: s-a cumparat dupa propunerea de dividend a managerilor, si apoi s-a vandut dupa ce a existat o confirmare – votarea acestora in AGA. Acesta e un caz normal cand toata piata a putut beneficia de informatie”, a declarat Adrian Barbulescu.

Vinde in mai apoi pleaca in vacanta

Vinde in mai apoi pleaca in vacantaVinde in mai apoi pleaca in vacanta - un principiu intalnit mai ales pe Bursa de la New York, „Sell in May and go away” face referire la evolutia istoric mai slaba a pietei de actiuni americana pe parcursul intervalului mai – octombrie din fiecare an.

Din 1950 pana in prezent, indicele Dow Jones a crescut in medie cu 7,4% in perioada noiembrie – aprilie, comparativ cu o crestere de doar 0,4% in celelalte luni ramase.

O anumita sezonalitate a pietei se observa in general si pe Bursa de la Bucuresti, perioadele de vara fiind cunoscute pentru activitatea mai redusa la tranzactionare.

Avem parte de recesiuni, avem parte de caderi ale pietelor

Avem parte de recesiuni, avem parte de caderi ale pietelorAvem parte de recesiuni, avem parte de caderi ale pietelor. Daca nu intelegi ca astfel de lucruri in mod sigur se vor intampla, atunci nu vei avea succes investind in actiuni – Peter Lynch, fost manager al fondului de investiii Fidelity Magellan Fund

A rezista in piata pe parcursul perioadelor de criza si de prabusire a cotatiilor reprezinta una dintre cele mai grele incercari pe care un investitor o poate avea de infruntat. De-a lungul unor astfel de perioade multi investitori si-au lichidat complet portofoliile, renuntand complet la piata de actiuni. Lynch subliniaza ca economia este mereu ciclica si mereu si-a revenit, indiferent de cat de mare a fost caderea initiala.

De asemenea, istoria arata ca randamentele cele mai mari s-au facut in perioadele de revenire a pietelor, de dupa recesiune.