10. OTP WiseRO

10. OTP WiseROFondul OTP WiseRo a crescut cu 10 procente de la inceputul acestui an, pe o piata dominata in general de scaderi.

OTP WiseRo urmareste evolutia indicelui WISE US Long/Short Vol Target (care scaneaza lunar evolutia actiunilor din componenta S&P500), creat de Societe Generale Corporate & Investment Banking (SGCIB) si calculat zilnic de agentia de rating Standard&Poor’s.

9. Vae Apcarom

9. Vae ApcaromActiunile APC sunt printre cele mai putin lichide de pe Bursa de la Bucuresti (BVB). Cresterea inregistrata de la inceputul acestui an este de 16,13%.

Depozitarul Central (DC) va incepe distribuirea dividendelor VAE Apcarom (APC) de la jumatatea acestei luni. Producatorul de material rulant, controlat de grupul austriac Voestalpine, ofera cele mai mari dividende de pe bursa in acest an, cu un randament de peste 20%

Grupul Voestalpine controleaza Apcarom prin intermediul companiei VAE GMBH din Austria, aceasta detinand 92,32% din capital. In 2010, Apcarom a raportat un profit net de 6,37 milioane lei, in scadere de 42,5% comparativ cu anul anterior. Compania este evaluata in prezent la 46,1 milioane lei.

8. Alro

8. AlroActiunile Alro au crescut cu 22 de procente in acest an, in special pe fondul speculatiilor privind o eventuala oferta publica secundara, programata initial pentru vara.

Insa, rusii de la Vimetco, actionarul majoritar de la Alro (ALR), au anuntat ca amana oferta publica secundara programata initial pentru acesta vara.

Vimetco considera ca derularea ofertei publice secundare in acest moment nu intruneste cele mai bune interese ale Alro sau ale actionarilor sai”, se mentiona intr-un comunicat al producatorului de aluminiu.

7. Electroarges

7. ElectroargesTransferata anul trecut de pe Rasdaq la categoria a II-a a pietei principale administrata de Bursa de Valori Bucuresti, Electroarges are o crestere a titlurilor de 30,25% in acest an.

Catalin Chelu isi consolideaza constant pozitia la Electroarges Curtea de Arges (ELGS), ultima tranzactie a omului de afaceri vizand aproape un sfert din capitalul producatorului de electrocasnice, la inceputul lunii septembrie.

Catalin Chelu este principalul actionar al companiei, la finele anului trecut acesta controland peste 37% din Electroarges prin intermediul mai multor firme. Dumitru Tudor este al doilea cel mai mare actionar al producatorului de electrocasnice, cu o detinere de 10,7%.

Electroarges a inregistrat un profit net de 4,3 milioane lei in primul semestru din 2011, cu 20% mai mare fata de cel consemnat in perioada similara a anului 2010.


6. Grupul Industrial Electrocontact

6. Grupul Industrial ElectrocontactActiunile producatorului de echipamente electrice Grupul Industrial Electrocontact (ECT) au crescut cu 32,06% de la inceputul acestui an.

Compania a incheiat primul semestru cu pierderi de jumatate de milion de lei.

5. Mefin SA

5. Mefin SAProducatorul de piese auto Mefin Sinaia (MEF), listat la categoria a II-a a Bursei de Valori Bucuresti, a inregistrat o crestere de 39,57% a cotatiei, in acest an.

Mefin este specializata in proiectarea, producerea si comercializarea de echipamente de injectie pentru motoare Diesel, componente si piese de schimb, piese turnate si extrudate.

Firma este controlata de DCI Walbridge Partners, parte a grupului american Walbridge Aldinger, care detine 79,63% din capital.

4. Carbochim

4. CarbochimProducatorul de abrazivi Carbochim (CBC) a fost una dintre putinele companii de pe Bursa care au reusit sa ramana pe plus chiar si in zilele cand indicia se prabuseau.

Astfel, de la inceputul acestui an, cotatia titlurilor a inregistrat o crestere de 44,86 procente.

Evolutia s-a datorat cel mai probabil intrarii la cumparare a unuia dintre actionarii Carbochim, precum omul de afaceri Catalin Chelu, in repetate randuri. Achizitiile facute de chelu au propulsat cotatiile din piata ale companiei. De exemplu, in iunie, actiunile CBC si-au dublat valoarea intr-o singura saptamana.

Catalin Chelu este principalul actionar al companiei, el detinand peste 46% din actiunile CBC prin intermediul mai multor firme din Galati, dar si prin intermediul Electroarges Curtea de Arges (ELGS).

3. Azomures

3. AzomuresActiunile combinatului chimic Azomures (AZO) se afla pe locul 3 in topul cresterilor de la inceputul acestui an, cu o apreciere de 65,89%.

Compania s-a aflat de multe ori printre vedetele pietei, ce cresteau spectaculos chiar si in zile cu scaderi importante.

Alaturi de Ropharma, Azomures a fost compania listata pe Bursa de la Bucuresti care a creat cea mai mare valoare pentru actionari in 2010, potrivit studiului “Contrast TOP 50 cele mai Performante Companii Listate la BVB”, realizat de compania de consultanta Contrast Management-Consulting.

2. Zimtub

2. ZimtubTitlurile producatorului de tuburi de otel Zimtub Zimnicea (ZIM) au castigat 133,8 procente de la inceputul acestui an.

Compania a incheiat primul semestru al acestui an cu pierderi totale de peste 1,7 milioane lei.

1. Oltchim

1. OltchimPoate cea mai controversata companie listata la Bursa de Valori Bucuresti, Oltchim a facut spectacol tot anul la bursa. Dupa multe sedinte de cresteri fulminante si in ciuda altor zile cu scaderi masive, Oltchim are cotatia cu cea mai mare apreciere in acest an – 205,42%.

Combinatul chimic Oltchim Ramnicu Valcea (OLT) are un nou administrator provizoriu, in persoana lui Dan Paul, seful Asociatiei Brokerilor si proprietarul firmei de brokeraj Finaco Securities.

Mai citeste si

Se scrie istoria la Oltchim: Roibu, un pas in spate. Reprezentantul PCC, stropit cu apa


Drumul Oltchim catre profit. INTERVIU cu reprezentantul PCC in Romania

Razboiul de la Oltchim ia amploare: PCC SE il acuza pe Roibu de "situatia catastrofala"


Cea mai privatizata companie din Romania: Odiseea Oltchim