1 / 12

Modelul de scoring folosit in raport

Raportul analizeaza cele 58 de de la categoria I si a II-a, fara sa ia in calcul bancile si SIF-urile, a caror analiza necesita alte modele de evaluare.

Modelul de scoring este unul cantitativ si ia in calcul sapte criterii de analiza diferite, utilizand atat date curente, cat si date inregistrate de companii in ultimii cinci ani de activitate.

“In contextul actual majoritatea companiilor au cunoscut o scadere in volum a afacerilor. Astfel, mai ales pentru companiile cu activitate puternic ciclica, indicatorii calculati pe date curente pot fi nerelevanti pe termen lung, pentru care se evalueaza practic o companie in vederea investitiei la ”, explica Andreea Gheorghe, director department de analiza la Intercapital si autoarea raportului.

Chiar daca o companie inregistreaza un nivel de profitabilitate foarte scazut in prezent (evenimentele din acest moment arata o restrangere generala a activitatii economice prin cresterea aversiunii fata de risc cu efecte puternice de diminuare a consumului in general), odata cu o revenire economica aceasta poate ajunge din nou la valori ridicate. Acelasi exemplu se poate da si in cazul veniturilor, mai spune ea.

Criteriile folosite in scorind sunt indicatorii de evaluare, indicatori de dinamica, de risc de activitate, de indeplinire a propriilor estimari, de profitabilitate si solvabilitate si indicatorii de la bursa.

“Pentru notele obtinute pe baza primelor sase criterii prezentate a fost calculata o medie care a avut o pondere totala de 50% in nota de scoring finala. Nota obtinuta pe baza criteriilor de lichiditate la bursa a avut o pondere de 50% in nota de scoring finala. Motivul acordarii celei mai mari ponderi in analiza de scoring criteriilor de lichiditate este dimensiunea redusa a Bursei de Valori . Astfel, companiile nelichide au fost penalizate, adancimea redusa pe acesti emitenti facand dificila sau, in anumire cazuri, chiar imposibila tranzactionarea continua a acestor titluri. Notele acordate au fost de la 1 la 10”, explica analistul.

Top 10 cele mai atractive companii de pe Bursa


Comenteaza articolul

Opinia cititorilor nostri este importanta pentru noi, Wall-Street incurajand publicarea comentariilor voastre. Pe site urmeaza sa isi gaseasca locul numai comentariile pertinente, on-topic, prezentate intr-un limbaj civilizat, fara atacuri la persoane / institutii. Ne rezervam dreptul de a elimina orice comentariu care nu corespunde acestor principii, precum si de a restrictiona accesul la comentarii utilizatorilor care comit abuzuri grave sau repetate.

Articole recomandate