10. Rompetrol Rafinare 71 milioane lei

Compania are o valoare a tranzactiilor de aproximativ 71 milioane lei de la inceputul anului.

Rompetrol Rafinare (RRC) se mentine pe pierdere dupa primele sase luni din an, cu 261,03 milioane lei (61,71 milioane euro), cu toate ca in trimestrul II a obtinut un profit de 30,87 milioane lei, in vreme ce afacerile au scazut cu o treime fata de perioada similara din 2008.

In primul semestru al anului trecut, compania, al carei principal activ este rafinaria Petromidia, a avut un profit net de 6,69 milioane lei.

Aceasta este prima raportare a rezultatelor financiare dupa ce Dinu Patriciu a vandut si restul de actiuni, un pachet de 25%, catre KazMunaiGaz.

9. Erste Bank 96 milioane lei

Conform calculelor Intercapital, compania are o valoare a tranzactiilor de circa 96 milioane de lei, de la 1 ianuarie 2009.

Erste Group, actionarul majoritar al BCR, a inregistrat in al doilea trimestru al acestui an un profit net dupa impozitare si plata intereselor minoritare de 260 milioane euro, in scadere cu 19% fata de acelasi interval din 2008, dar peste estimarile analistilor.

Analistii estimau un profit net de 180 milioane euro pentru al doilea trimestru, in scadere cu 43,9% fata de aceeasi perioada din 2008, nivelul reprezentand media estimarilor a 13 analisti.

Erste se tranzactioneaza la BVB din 14 februarie 2008, fiind in topul celor mai lichide si mai cautate titluri de catre investitori.




8. SIF 4 Muntenia 122 milioane lei

Societatea de Investitii Financiare Muntenia are o valoare totala a tranzactiilor de 122 milioane de lei in acest an.

SIF-urile au fost intotdeauna in topul celor mai lichide actiuni de la Bursa, atat in trend pozitiv, cat si la scaderi.

In ultima perioada, problema ridicarii pragului de detinere a fost extrem de mediatizata si incertitudinea acestei probleme ducea la cresterea tranzactiilor pe SIF.

La jumatatea lunii iulie, Curtea Constitutionala a decis, dupa trei amanari, ca pragul de detinere de 1% la cele cinci societati de investitii financiare (SIF) este constitutional si ramane astfel in vigoare.

Valoarea activului net al SIF Muntenia (SIF4) a urcat cu 0,42% la finalul lunii iunie.


7. SIF 1 Banat Crisana 127 milioane de lei

Societatea de Investitii Banat Crisana tine locul 7 in top, cu o valoare toata a tranzactiilor de 127 milioane de lei, in acest an.

Locurile din conducerea SIF Banat Crisana au starnit o lupta acerba, fiind ravnite de mai multi oameni de afaceri importanti, printre care Horia Ciorcila - presedintele Bancii Transilvania, Doru Lionachescu - directorul bancii de investitii Capital Partners, Alexandru Parvulescu - presedintele Romenergo, Octavian Radu - proprietar al grupului de firme RTC, si actualul presedinte al SIF1 - Ioan Cuzman.

In urma adunarii generale, Ioan Cuzman, Emil Cazan, Ion Stancu, Pavel Belean si Zoltan Hosszu au fost realesi in conducerea SIF Banat Crisana, singurele nume noi fiind Carmen Dumitrescu, actualul director general adjunct al societatii de investitii, si Horia Ciorcila (foto), presedintele Bancii Transilvania, care ulterior a refuzat functiile din consiliul de administratie.

Imediat dupa alegeri, mai multi actionari ai SIF Banat-Crisana (SIF1), care au candidat pentru un loc in conducere, au cerut CNVM sa investigheze modul in care s-au desfasurat alegerile in adunarea generala din 25 aprilie.

6. SIF 3 Transilvania 143 milioane lei

Societatea a avut o valoare a tranzactiilor de 143 milioane lei de la inceputul acestui an.

SIF 3 nu a avut parte de scandaluri sau controverse. In primul semestru, activul net SIF 3 a urcat cu 0,19%.

5. Petrom - 194 milioane lei

5. Petrom - 194 milioane leiCea mai mare companie romaneasca este la jumatatea topului celor mai tranzactionate actiuni de la Bursa, in acest an, cu o valoare totala de 194 milioane lei.

Scaderea pretului la titei si a vanzarilor de produse petroliere a erodat puternic profitul semestrial al Petrom, pana la nivelul de 923 milioane lei, in scadere cu 45% fata de cel din perioada similara a anului trecut, dar rezultatele din trimestrul al doilea sunt mult mai bune decat asteptarile.

In primul semestru din al anului trecut, Petrom a obtinut un profit net de 1,66 miliarde lei. Performanta companiei in prima jumatate a lui 2009 reflecta preturile mai mici la titei si nivelul redus al vanzarilor de produse petroliere si gaze, dar, pe de alta parte, profitul net a fost sustinut de efectul pozitiv al instrumentelor de acoperire a riscurilor, precum si de evolutia favorabila a cursului.

4. Banca Transilvania - 269 milioane lei

4. Banca Transilvania - 269 milioane leiBanca Transilvania (TLV) a fost intotdeauna printre favoritele investitorilor. De la inceputul anului, banca are tranzactii de aproape 270 milioane de lei pe bursa.

In ultimele luni, zvonurile unei posibile preluari au crescut interesul pentru acest emitent.

Potrivit unor relatari din presa elena, aparute la finalul saptamanii trecute, National Bank of Greece ar fi interesata de preluarea bancii.

Insa, pana la momentul confirmarii oficiale, informatia ramane la stadiul de zvon.

3. SIF 2 Moldova - 275 milioane lei

3. SIF 2 Moldova - 275 milioane leiDe la inceputul acestui an, SIF Moldova a inregistrat tranzactii de aproximativ 275 milioane de lei.

In primul semestru, valoarea activului net al SIF Moldova a scazut cu 2,5%.

La inceputul lunii august, firma Network Pres Concept SA cerea deschiderea procedurii de insolventa a SIF Moldova (SIF2) pentru neachitarea unei datorii de 25.619,90 lei, insa societatea de investitii infirma existenta unei astfel de datorii.

2. BRD - 393 milioane lei

2. BRD - 393 milioane leiCu o valoare totala a tranzactiilor de aproape 393 milioane de lei, BRD ocupa a doua pozitie in topul celor mai tranzactionate actiuni de la inceputul anului.

BRD SocGen, a doua banca de pe piata romaneasca, a inregistrat in primul semestru al acestui an un profit net de 425 milioane lei (100,47 milioane euro), in scadere cu 17,4% fata de rezultatul obtinut in perioada similara a anului trecut.

Venitul net bancar a ajuns la 1 636 milioane de lei (387 milioane euro), cu aproape 17% mai mare decat la 30 iunie 2008, iar profitul brut din exploatare a inregistrat o crestere de 19,4% fata de perioada similara a anului trecut, ajungand la 919 milioane de lei (217 milioane de euro).

Emitentul tine topul tranzactiilor de la BVB, tonul fiind dat chiar de insideri, care au inceput sa cumpere tot mai mult in ultima perioada.

1. SIF 5 Oltenia - 403 milioane lei

1. SIF 5 Oltenia - 403 milioane leiSIF Oltenia este lider dupa valoarea tranzactiilor de la inceputul acestui an, la Bursa, cu peste 403 milioane de lei.

Impreuna cu SIF 2, emitentul tine topurile de lichiditate si rulaje, atat la BVB, cat si la Sibex.

La sfarsitul primului semestru, SIF 5 a avut active nete in crestere cu 3,14%, cea mai mare apreciere dintre cele 5 societati analizate.

In iunie, SIF Oltenia si SIF Moldova au avut cea mai mare lichiditate, in aceasta perioada tranzactionandu-se pe fiecare din ele 15,48%, respectiv 11,65% din capitalul lor social. Astfel, pe SIF5 s-au realizat 14.619 tranzactii, iar 10.686 tranzactii au fost realizate cu actiunile SIF 2.

Vineri, 14 august, sunt asteptate rezultatele semestriale ale celor cinci societati de investitii financiare.