5. Ce presupune aceasta operatiune

5. Ce presupune aceasta operatiuneSunt tranzactii derulate in scopul protectiei impotriva riscului valutar care se refera, in general, la operatiuni de acoperire (hedging), prin care se urmareste mentinerea puterii de cumparare a unei valute prin operatiuni succesive la vedere si la termen.

Iulian Lupu, expert financiar-bancar din cadrul departamentului de tranzactionare a Bursei de Valori Bucuresti, ne-a declarat ca principalele etape ale hedgingului valutar sunt pregatirea/perfectionarea personalului propriu pentru operatiunile aferente, identificarea si cuantificarea riscului valutar, precum si stabilirea variantelor de gestionare.

De asemenea, importante sunt si colaborarea cu o institutie financiara, care sa ajute compania in luarea unei decizii privind varianta optima de gestionare a riscului valutar, si efectuarea tranzactiilor de hedging valutar.

Cea mai importanta etapa este cea finala in care trebuie sa se realizeze analiza eficacitatii impactului operatiunii asupra companiei.

4. Cui se adreseaza

4. Cui se adreseaza“Hedgingul valutar se adreseaza, in special, companiilor care au o expunere valutara generata din activitati de export-import, tranzactii de financiare (credit in valuta si incasari in lei), plata de dividende catre compania mama si plata in lei a materiilor prime care le sunt facturate la cursul BNR”, explica Cosmin Bucur, vicepresedinte pe segmentul corporate in cadrul RBS Romania.

Iulian Lupu afirma ca nu toti managerii vad in cursul valutar un pericol pentru operatiunile desfasurate, dar daca acestia au o aversiune fata de riscul valutar, aceasta teama trebuie sa se reflecte in decizia de a efectua hedging.

3. Operatiunile nu au ca obiectiv obtinerea de profit

3. Operatiunile nu au ca obiectiv obtinerea de profitOperatiunile de hedging, fie ele valutare, de dobanda, de risc de pret al materiilor prime, au ca principal scop cresterea gradului de predictibilitate si diminuare a riscurilor respective, insa nu au ca obiectiv obtinerea de profit, subliniaza Cosmin Bucur. Totusi, acest lucru nu inseamna ca nu pot genera un profit sau pierdere, insa nu acesta este obiectul acestor operatiuni.

“Scaderea volatilitatii, cresterea gradului de predictibilitate sunt directiile de interes a unui manager care alege sa initieze operatiuni de hedging in vederea atingerii acestor obiective”, spune reprezentantul RBS.

Iulian Lupu sustine ca diferenta dintre profit si pierdere poate sa fie facuta de mai multi factori, iar hedgingul valutar poate sa fie unul dintre acestia.

2. Cum se realizeaza hedgingul valutar

2. Cum se realizeaza hedgingul valutarHedgingul valutar este o operatiune complexa si care presupune utilizarea unuia sau mai multor instrumente sau tehnici de tranzactionare specifice pietelor financiare.

“Asadar, doar institutiile financiare beneficiaza de resurse proprii pentru realizarea operatiunilor de hedging valutar. Toate celelalte companii sau institutii, in anumite etape ale operatiunii de hedging valutar trebuie sa apeleze la o institutie financiara”, afirma Iulian Lupu.

Un manager de companie trebuie sa aiba o relatie de parteneriat cu Trezoreria bancii cu care lucreaza, explica Cosmin Bucur. Managerul nu trebuie sa stie denumirea produselor, trebuie insa sa comunice bancii obiectivele lui, cash-flow-ul care urmeaza sa fie acoperit, eventuala sezonalitate, politica de management al riscului specifica companiei, categoriile de produse pe care le are aprobate si le poate folosi in aceste tranzactii.

“Impreuna cu banca se va lucra la cateva scenarii, variante, simulari pe care compania le va alege in final in functie de expectatia fata de piata, produsele pe care are voie sa le foloseasca, flexibilitatea pe care o cere de la o astfel de strategie, tipul de tranzactii folosit (cost zero sau cu prima), apetitul personal de risc al trezorierului companiei si expectatia lui fata de evolutia pietei, dar si altele”, ne-a declarat Cosmin Bucur.

1. Cum se poate face hedging in conditiile unui curs valutar stabil

1. Cum se poate face hedging in conditiile unui curs valutar stabilHedgingul valutar se poate realiza chiar si in conditiile unui curs valutar relativ stabil. Cosmin Bucur prezinta care ar fi modalitatile prin care se poate aplica operatiunea in aceste conditii.

“In loc sa acoperim riscul valutar cu 100%, intram in tranzactii de hedging de 65%. De asemenea, cautam un produs care sa acopere riscul pana la un anumit nivel doar stiind ca daca piata trece de el si vom putea refactura la alt curs sau cautam un produs mai flexibil, care sa ne lase sa beneficiem pana la un anumit nivel daca piata merge in favoarea noastra. Totodata, se poate alege un produs care acopera riscul valutar si, in plus, ofera un beneficiu daca volatilitatea in perioada viitoare este redusa”, explica reprezentantul RBS Romania, care precizeaza ca aceste modalitati nu sunt singurele prin care se poate realiza aceasta operatiune pe o piata cu un curs valutar stabil.