Locul 5: RBS - 17,86%

Locul 5: RBS - 17,86%Reducerile de dobanda la creditele de nevoi personale, in special la cele fara garantii, nu au fost atat de mari precum la alte tipuri de credite, bancherii explicand ca nu pot ignora riscul de credit intr-o perioada in care somajul creste.

Sansele ca bancile sa dea drumul puternic la creditele de nevoi personale sunt mici, sustine analistul Dragos Cabat (foto), care este de parere ca in urmatoarea perioada dobanzile la acest tip de imprumuturi se vor reduce cu doar 1-2 puncte procentuale din cauza ca riscul de credit va ramane ridicat.

"Daca in 2010 vor merge bine creditele ipotecare atunci bancile nu vor fi nevoie sa reporneasca si creditele de nevoi personale, dar in caz contrar ele vor fi obligate sa reduca dobanzile la creditele de nevoi personale" a declarat pentru Wall-Street Dragos Cabat.

Evolutia dobanzilor la creditele de nevoi personale depinde de competitia dintre banci pe acest segment, dar si de strategia pe care o vor adopta institutiile financiar nebancare (IFN), care ofera si ele asemenea imprumuturi, dar la costuri mult mai ridicate.

"Cererea pentru imprumuturi de nevoi personale nu a incetat nici macar o clipa cum sustin bancile. Singurul lucru care a disparut a fost oferta", a explicat Cabat.

Locul 5 in topul celor mai ieftine credite de nevoi personale in lei fara garantii in functie de nivelul DAE (Dobanda Anuala Efectiva) este ocupat de oferta RBS Bank, potrivit portalului financiar Finzoom.ro.

Pentru un credit in valoare de 40.000 de lei pe o perioada de 4 ani, sucursala locala a grupului bancar RBS percepe o dobanda de 17,03% formata din indicele ROBOR la 12 luni plus o marja de 7,9%. Cumuland si nivelul comisioanelor, DAE perceputa de de RBS este de 17,86%. Pentru rambursarile anticipate banca percepe un comision de 3%.

Dobanda este fixa in primul an al contractului de credit, ulterior ea devenind variabila. Oferta RBS este valabila doar cu incheierea unei asigurari de viata prin intermediul companiei AIG Life.

RBS Romania accepta un grad maxim de indatorare de 70%, iar clientul poate aduce ca si codebitori sotul/sotia, partenerul/partenera sau rude de gradul I.

Locul 4: Banca Romaneasca - 17,8%

Locul 4: Banca Romaneasca - 17,8%Un imprumut de 40.000 de lei pe o perioada tot de 4 ani poate fi obtinut si de la Banca Romaneasca, nivelul dobanzii anuale efective percepute de banca fiind de 17,8%.

Dobanda nominala este de 15,38%, ea fiind compusa din dobanda de referinta a bancii plus o marja de 6%, la care se adauga costurile comisioanelor si se ajunge la un nivel al DAE de 17,8%.

In schimb, gradul maxim de indatorare acceptat de Banca Romaneasca este de 65%, usor mai redus decat cel acceptat de RBS Romania (70%).

Banca Romaneasca percepe un comision de acordare de 2% din valoarea creditului (costul acestuia fiind inclus in nivelul DAE), iar in cazul rambursarilor anticipate mai incaseaza un comision de 4%. Oferta bancii mai are inclusa si o asigurare de viata gratuita.

Locul 3: GarantiBank - 17,2%

Locul 3: GarantiBank - 17,2%Turcii de GarantiBank Romania percep, in prezent, o dobanda de 10,32% pe an pentru un credit de nevoi personale de 40.000 de lei pe 4 ani, dar nivelul DAE, mai exact dobanda efectiva platita de client, urca pana la 17,2%. Dobanda la creditul oferit de GarantiBank este variabila.

Clientii care opteaza pentru aceasta varianta de finantare pot opta si pentru o perioada de gratie de 4 luni, care presupune doar plata dobanzilor si comisioanelor aferente creditului.

GarantiBank Romania accepta un grad de indatoare ce variaza intre 40% si maxim 70%, in functie de capacitatea de rambursare a clientului.

Banca percepe un comision de acordare a creditului de 1,5% din valoarea totala si un comision lunar de administrare de 0,4% calculat la soldul creditului. Aceste doua comisioane sunt incluse in nivelul DAE.

Pentru rambursarile anticipate banca mai percepe si un comision de 2%.

Locul 2: BRD - 16,31%

Locul 2: BRD - 16,31%Francezii de la BRD - Groupe Societe Generale au in oferta un credit cu dobanda fixa, iar pentru un imprumut de 40.000 de lei pe patru ani nivelul dobanzii nominale este de 11%, iar nivelul DAE ajunge la 16,31%.

Banca ofera si o perioada de gratie de 3 luni pentru clientii care solicita acest lucru, timp in care ei platesc doar dobanzile si comisioanele aferente creditului.

BRD accepta un grad maxim de indatorare de 70% si accepta pana la 3 codebitori.

Banca percepe un comision de analiza dosar de 2,5% si un comision lunar de administrare de 0,35% calculat la soldul creditului. Costul acestor doua comisioane este inclus in nivelul DAE.

Comisionul de rambursare anticipata perceput de BRD este de 5%.

Locul 1: Raiffeisen Bank - 12,82%

Locul 1: Raiffeisen Bank - 12,82%Pe primul loc in clasamentul celor mai avantajoase credite de nevoi personale, potrivit portalului Finzoom, se afla ofertele Raiffeisen Bank.

In cazul in care clientii opteaza pentru o dobanda fixa, atunci pentru un credit de nevoi personale de 40.000 de lei pe 4 ani de la Raiffeisen Bank vor achita o Dobanda Anuala Efectiva de 12,82%. Daca se opteaza pentru dobanda variabila, atunci nivelul DAE urca pana la 16,15%.

Raiffeisen Bank accepta un grad maxim de indatorare de 70% si cel mult un codebitor, care poate fi sotul sau sotia clientului.

Banca percepe un comision de acordare de 3% din valoarea creditului (nivelul acestuia fiind inclus in DAE), iar in cazul rambursarilor anticipate mai solicita un comision de 4,5%.