Locul 9 Pensia Viva

Pe locul noua - cel mai conservator fond de pensii, cu cea mai mica expunere pe actiuni - este fondul administrat de Aviva Pensii.

Astfel, Pensia Viva a avut la nivelul lunii februarie 2010 o expunere de 0,12% pe actiuni din totalul activelor.

Totodata, investitiile in titluri de stat au atins un nivel de 74,90% din totalul activelor fondului de 182,781 milioane de lei. Depozitele bancare ocupa 11,85%, la nivelul lunii trecute, obligatiunile municipale - 1,20%, obligatiunile corporative - 8,22%, obligatiunile si alte valori mobiliare ale organismelor straine neguvernamentale cotate la burse de valori autorizate au avut o pondere de 3,70% din totalul activelor investite.

Pe pilonul II, Aviva are 363.373 de participanti, potrivit datelor CSSPP din raportul aferent lunii februarie.

Locul 8 BRD

Un alt fond care pastreaza o linie mai conservatoare in comparatie cu piata care si-a crescut expunerea pe actiuni este fondul BRD, administrat de BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private.

BRD a investit in actiuni, in februarie, 4,50% din totalul activelor de 66,4 milioane de lei. In titluri de stat compania de pensii private a investit 82,84% din activele in administrare, in depozite bancare - 3,74%, 6,49% - in obligatiuni corporative, in obligatiunile organismelor straine listate la cotele burselor autorizate - 1,44% din active si, nu in ultimul rand, 0,18% - in instrumente de acoperire a riscului.

Fondul BRD avea, potrivit CSSPP, 119.814 participanti la finalul lunii trecute.

Locul 7 Vital

Fondul Vital administrat de Aegon Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Privat ocupa locul 7 cu 7,59% din totalul activelor de 72,9 milioane de lei investite in actiuni.

Activele Vital au mai fost investite in proportie de 64,63% in titluri de stat, in depozite bancare - 3,42%, in obligatiuni municipale - 4,85%, obligatiuni corporative - 11,78%, obligatiunile companiilor straine neguvernamentale - 3,40% si 4,34% - in titluri de participare OPCVM (organisme de plasament colectiv in valori mobiliare).

Vital avea la finele lunii trecute 157.601 participanti.

Locul 6 Eureko

Pe locul 6 este fondul administrat de Eureko Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private cu o expunere de 7,69% in actiuni la nivelul lunii februarie 2010.

Fondul Eureko administreaza active in valoare totala de 145,76 milioane de lei si are 340.424 participanti.

Eureko a investit luna trecuta 66,72% din active in titluri de stat, 1,11% - in depozite bancare, in obligtiuni municipale - 3,89%, in obligatiuni corporative - 14,85%, in obligaitunile corporative ale organismelor straine - 4,71%, 1,34% - in titlurile de participare OPCVM si 0,49% - in instrumente de acoperire a riscului.

Fondul KD (administrat de KD Fond de Pensii), care este in proces de preluare de catre Eureko Pensii, nu a alocat deloc din active in actiuni, luna trecuta. Investitiile fondului KD au fost facute in proportie de 84,95% in titluri de stat si 14,86% in depozite bancare. Activele KD erau in valoare totala de 3,52 milioane de lei si aveau la finele lunii februarie a.c. 8.408 participanti.

Locul 5 Aripi

Fondul Aripi administrat de Generali Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private se situeaza pe pozitia a cincea a clasamentului cu investitii in actiuni de 8,36% din totalul activelor de 222,7 milioane de lei.

Aripi avea la sfarsitul lunii februarie 473.184 participanti.

De asemenea, luna trecuta Aripi a investit 55,31% din active in titluri de stat si 2,34% in depozite bancare, pastrand, in ciuda expunerii pe actiuni, caracterul prudential in materie de strategie investitionala.

Fondul administrat de Generali Pensii a mai investit 2,68% din active in obligatiuni municipale, 21,14% in obligatiuni corporative si 6,09% in obligatiuni si alte valori mobiliare ale organismelor straine listate la burse autorizate.

Locul 4 - BCR

Locul 4 - BCROcupantul locului 4 este fondul BCR, cu investitii in active de 9,06%. Fondul este administrat de BCR Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private.

Totusi, si BCR mentine o strategie investitionala prudentiala, preferand sa investeasca cea mai mare parte a activelor in instrumente cu grad de risc scazut. Astfel, 68,43% din active au fost investite in titluri de stat si 18,59% - in obligatiuni corporative, 4,84% - in depozite bancare si 3,79% - in obligatiuni si alte valori mobiliare ale organismelor straine.

Apoi, 0,13% din active au fost investite in titluri de participare OPCVM.

Fondul administrat de BCR avea la nivelul lunii trecute 306.315 participanti.

Locul 3 AZT

Pe locul 3, cu o alocare de 9,60% in actiuni dintr-un total active de 625,612 milioane de lei, se situeaza fondul AZT Viitorul Tau administrat de Allianz Tiriac Pensii Private (Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private).

AZT mentine, de asemenea, o politica prudentiala investind 60,36% din active in titluri de stat. In acelasi timp, 5,51% din active au fost investite in depozite bancare, 1,82% - in obligatiuni municipale si 16,83% - in obligatiuni corporative, iar 1,82% din active in administrare au fost investite in titluri de participare OPCVM.

“Cred ca in perioada urmatoare este posibil sa vedem o temperare a optimismului investitorilor, pentru ca vara de obicei este o perioada mai putin interesanta pentru actiuni. Cred ca e posibil sa asistam la o racire, la o diminuare a interesului pentru piata romaneasca de actiuni”, a declarat, pentru Wall-Street, Dorin Boboc (foto), director de investitii in cadrul Allianz-Pensii Private.

De altfel, reprezentantul Allianz isi mentine estimarea facuta pentru Wall-Strreet la finele anului trecut privind o expunere pe actiuni, in medie de 10% pe pilonul II si de 15% pe pilonul III pentru 2010.

Dupa criteriul participantilor, AZT ocupa locul doi in cadrul pilonului II al pensiilor private obligatorii, cu 1,26 milioane participanti.

Locul 2 AIG

Pe locul doi, la o diferenta mica de ocupantul locului 3, se afla fondul administrat de fosta AIG Pensii, actuala Alico, cu o expunere de 9,98% pe actiuni din totalul activelor in administrare, care in februarie 2010 au ajuns la 193,96 milioane de lei.

Restul activelor au fost investite de companie in proportie de 67,27% in titluri de stat, 1,71% - in depozite bancare si 21,26% - in alte valori mobiliare si obligatiuni corporative.

Fondul administrat de Alico Societate de Administrare a unui Fond de Pensii avea la sfarsitul lunii februarie 2010 307.891 participanti.

Locul 1 - ING

Locul 1 - INGLiderul incontestabil al pilonului II, atat dupa criteriul activelor (1,07 miliarde de lei), cat si dupa cel al numarului de participanti (1,63 milioane) este si in cadrul acestui clasament ocupantul primei pozitii cu cele mai mari alocari in actiuni de 14,07% din total active in administrare.

Luna trecuta, ING Fond de Pensii a investit 64,98% din activele fondului de pe pilonul II in titluri de stat, 1,80% - in depozite bancare, 16,66% - in obligatiuni corporative si 0,01% - in obligatiunile organismelor straine neguvernamentale.

Pe de alta parte, expunerea mica a fondurilor de pensii pe actiuni a starnit multe controverse in randul specialistilor. Emilia Bunea (foto), CEO ING Fond de Pensii, crede ca sunt mai multe elemente care au concurat la situatia actuala, in care alocarea in actiuni este destul de limitata.

“In opinia mea, cele mai importante se refera la aversiunea la risc declansata de criza financiara si scepticismul managerilor de investitii privind sustenabilitatea revenirii economice. De asemenea, faptul ca pe pilonul II costurile de tranzactionare sunt suportate de administratori inhiba un management activ pe masura ce fondurile devin tot mai mari”, explica CEO-ul ING Pensii.

La randul sau, Bunea a explicat ca in conditiile in care alocarea in actiuni a activelor din pilonul II depinde de strategia de investitii a fiecarui competitor in parte este greu de anticipat cum va arata mixul investitional la nivelul intregii piete la sfarsitul anului 2010, insa asteapta ca tendinta generala o pondere a investitiilor in actiuni ceva mai ridicata decat in prezent.