Locul 5: ATEbank 15,48%

Locul 5 in topul celor mai ieftine credite de nevoi personale in lei acordate fara garantie in functie de nivelul DAE (Dobanda Anuala Efectiva) este ocupat de imprumutul de la ATEbank.

Pentru un credit in valoare de 20.000 de lei pe o perioada de 5 ani, sucursala locala a grupului bancar grecesc ATEbank percepe o dobanda variabila (in functie de evolutia indicelui Robor la 6 luni) situata in prezent la 10,68%. Cumuland si nivelul comisioanelor, DAE perceputa de greci este de 15,48%, potrivit portalului Conso.ro

Clientii ramburseaza pe perioada celor 5 ani de contract 27.825 lei, iar in cazul unor rambursari anticipate banca percepe un comision de 2%.

Dobanzile la creditele in lei inregistreaza o tendinta vizibila de scadere, dupa ce banca centrala a redus in repetate randuri dobanda de politica monetara pentru a incuraja bancherii sa ieftineasca imprumuturile. In prezent, nivelul dobanzii cheie a fost stabilit de Banca Nationala a Romaniei la 6,5% pe an.

Locul 4: Emporiki Bank 15,3%

Un imprumut de 20.000 de lei pe o perioada tot de 5 ani poate fi obtinut si de la grecii care detin Emporiki Bank, nivelul dobanzii anuale efective percepute de banca fiind de 15,3%.

Dobanda nominala este variabila si se modifica in functie de evolutia indicelui Robor la 3 luni, iar in prezent se situeaza la 9,4%. Adaugand si costurile comisioanelor percepute de banca se ajunge la un nivel al DAE de 15,3%.

Emporiki Bank percepe un comision de acordare de 3,5% din valoarea creditului, iar in cazul rambursarilor anticipate efectuate pe parcursul primilor 2 ani mai incaseaza un comision de 1,5%.

Locul 3: CEC Bank 14,95%

CEC Bank percepe, in prezent, o dobanda variabila de 10,4% pe an pentru un credit de nevoi personale de 20.000 de lei pe 5 ani, dar nivelul DAE, mai exact dobanda efectiv platita de client, urca pana la 14,95%.

Creditul acordat de singura banca detinuta de statul roman si specializata si pe segmentul de retail are inclusa o asigurare de viata si una de somaj.

Banca nu percepe un comision de acordare a imprumutului, dar solicita un comision lunar de administrare de 0,3% calculat la soldul creditului. Pentru rambursarile anticipate CEC Bank nu percepe un comision suplimentar.

Locul 2: Banca Transilvania 14,8%

Pozitia a doua in clasamentul celor mai avantajoase credite de nevoi personale este ocupata de Banca Transilvania, care ofera un imprumut de 20.000 de lei pe 5 ani cu DAE de 14,8%. Pentru un astfel de imprumut clientii ramburseaza in total 27.597 de lei.

Banca Transilvania percepe un comision de acordare de 2,5% din valoarea creditulul, un comision de risc egal cu 0,5%, iar in cazul rambursarilor anticipate mai solicita un comision de 1% (pentru refinantarile de la alte banci).

Locul 1: BRD 14,25%

Francezii de la BRD - Groupe Societe Generale au in oferta cel mai ieftin credit de nevoi personale de pe piata, cu dobanda fixa, iar pentru un imprumut de 20.000 de lei pe 5 ani nivelul dobanzii nominale este de 7%, iar nivelul DAE ajunge la 14,25%, in final clientii rambursand aproximativ 27.000 de lei.

Ofera BRD este valabila doar pana la sfarsitul acestei luni.

Banca percepe un comision de intocmire a dosarului de credit de 2,5% si un comision lunar de administrare de 0,35% calculat la soldul creditului. Comisionul de rambursare anticipata perceput de BRD este de 5% in primii 4 ani de la incheierea contractului si de 3% in ultimul an.