Locul 10: Banca Romaneasca 27,8%

Banca Romaneasca le ofera clientilor un card de credit emis sub sigla MasterCard in lei pentru care perioada de gratie este de pana la 61 de zile. Pe parcursul perioadei de gratie dobanda la plata cumparaturilor la comercianti si pe internet cu cardul de credit este zero.

Dobanda anuala efectiva perceputa de banca pentru o linie de credit de 5.000 de lei este de 27,8%, potrivit portalului financiar Conso.ro. Suplimentar banca ofera 10% reducere la toate serviciile platite cu cardul in clinicile MedLife si ale partenerilor sai pentru a atrage cat mai multi clienti prin beneficiile oferite.

Locul 9: Carpatica 26,8%

Banca Comerciala Carpatica, una dintre putinele banci romanesti, are in oferta un card de credit cu un plafon de pana la 5.000 de euro echivalent in lei, in functie de bonitatea clientului.

Perioada de gratie este de 55 de zile, iar dobanda anuala efectiva perceputa de Banca Comerciala Carpatica este de 26,8%, potrivit informatiilor publicate de portalul Conso.ro.

Dobanda aferenta cardului din oferta Carpatica este indexata la indicele Robor la 6 luni.

Locul 8: OTP Bank, ATEbank 26,7%

Cardul pus la vanzare de OTP Bank Romania si emis sub sigla Visa ofera fonduri de pana la 18.000 de lei, utilizarea sa fiind atat nationala, cat si internationala.

Banca accepta o perioada de gratie de pana la 45 de zile pentru platile efectuate la comercianti, dupa care percepe o dobanda de 26,7% pe an. Totusi, acum un an dobanda aferenta acestui card era de aproximativ 22%.

Suma minima lunara de achitat este de 5% din creditul utilizat, inclusiv dobanzi si comisioane.

ATEbank promoveaza cardul MasterCard Standard un card de credit cu un plafon maxim de 18.500 lei, la care dobanda anuala efectiva este de 26,7%.

Posesorii acestui card beneficiaza de o perioada de gratie la plata dobanzii de pana la 55 de zile, inclusiv pentru retragerile de numerar, iar obligatia lunara de plata este de 2,5% din suma cheltuita plus taxe, dobanzi si comisioane.

Locul 7: Piraeus Bank 25,6%

Persoanele fizice mai pot obtine un card de credit si de la Piraeus Bank cu o linie de credit in lei la o dobanda anuala efectiva de aproximativ 25,6% pentru 5.000 de lei. Practic, dobanda este mai mare decat un sfert din suma utilizata.

Cardul de credit oferit de Piraeus Bank este emis sub sigla Visa, iar banca percepe din al doilea an de utilizare un comision in suma de 40 de lei pentru administrarea cardului.

Locul 6: BCR, ING Bank 22,9%

Banca Comerciala Romana, prima banca din sistem dupa valoarea activelor, are in oferta cardul de credit Powercard BCR la care plafonul maxim acordat clientului ajunge la 50.000 de euro, insa clientul trebuie sa aduca o garantie precum un depozit colateral sau un certificat de depozit.

Perioada de gratie este de 53 de zile pentru tranzactiile la comercianti sau pe Internet, in tara si in strainatate, dupa care BCR percepe o dobanda de 22,9% pe an, in usoara crestere fata de acum un an

Suma minima de rambursat este de 3% din suma utilizata, la care se adauga dobanda si comisioanele aferente sumei utilizate.
Pe de alta parte, subsidiara locala a grupului bancar ING ofera un card de credit cu un plafon de pana la 50.000 de lei, o perioada de gratie de cel mult 45 de zile, dupa care banca percepe o dobanda anuala de 22,9%, tot in usoara crestere fata de perioada similara din 2009.

Venitul minim lunar solicitat de ING Bank Romania este de 700 lei. ING Credit Card reprezinta o linie de credit reinnoibila. Lunar, trebuie rambursat doar un minim de 5, 10 sau 15% din suma utilizata, in functie de optiune.

Locul 5: CEC Bank 21,9%

CEC Bank ofera un card de credit in lei cu reinnoire dupa fiecare rambursare la o dobanda anuala efectiva de 21,9% si cu o perioada de gratie de pana la 59 de zile.

Astfel, clientii CEC Bank ce au un asemenea card beneficiaza de 59 de zile in care pot utiliza linia de credit pentru plati efectuate la comercianti fara a plati dobanda.

Suma minima ce trebuie achitata de client este de 2,5% din datoria fata de banca la sfarsitul fiecarei perioade de tranzactionare.

Locul 4: MKB Romexterra Bank 21,8%

Cardul de credit Independent oferit de MKB Romexterra Bank este emis in lei, embosat si destinat persoanelor fizice. anca ofera clientilor o linie de credit egala cu pana la 5 venituri lunare nete, dar in limita a 5.000 de euro.

Posesorul cardului beneficiaza de o perioada de gratie de maxim 50 de zile, calculata de la momentul operarii in cont a tranzactiei pana pe data de 20 ale lunii urmatoare.

Dobanda anuala efectiva aferenta acestui card este de 21,8% pentru un imprumut de 5.000 de lei.

Locul 3: Intesa Sanpaolo Bank 20,1%

Intesa Sanpaolo Bank are la vanzare un card de credit in lei emis sub sigla MasterCard, pentru care nu solicita garantii, si prin intermediul caruia ofera acces la fonduri de pana la 10.000 de lei.

Perioada de gratie atat pentru retragerile de numerar, cat si pentru plati la comercianti este de pana la 45 de zile, in timp ce suma minima de plata lunar este de 5% din valoarea utilizata plus comisioane si dobanzi.

Dobanda anuala efectiva perceputa de Intesa Sanpaolo Bank este de 20,1% pentru sumele in lei utilizate si nereturnate in perioada de gratie.

Locul 2: Alpha Bank 19,8%

Alpha Bank Romania are in oferta sa cardul de credit emis sunt sigla MasterCard, disponibil in lei si euro si dotat cu chip si banda magnetica. Limita maxima de credit pentru acest card este de 3.000 de euro sau echivalent in lei, insa banca o poate extinde.

Banca acorda o perioada de gratie de pana la 55 zile, dupa care percepe o dobanda anuala efectiva de 19,8% pentru lei. Suma minima de rambursat lunar este de 2% din limita de credit utilizata, la care se adauga dobanzile si comisioanele percepute de institutia de credit.

Cardul poate fi utilizat in tara si in strainatate, pentru cumparaturi pe Internet si de la comercianti, oriunde este afisata sigla MasterCard, dar si pentru retragerea de numerar de la bancomate.

Locul 1: BRD 18,4%

BRD – Groupe Societe Generale, a doua banca din sistem dupa valoarea activelor gestionate, are, in prezent, in oferta cardul de credit BRD Punct Card, prin care clientii pot obtine fonduri de pana la 20.000 de lei, dar si puncte de fidelitate la plata cu cardul.

Perioada de gratie acordata de BRD este cea mai mare, de 60 de zile, dupa care banca percepe o dobanda de aproximativ 15,8%. Cumuland comisioanele, dobanda anuala efectiva platita de client este de 18,4%.

Cardul de credit BRD Punct Card poate fi utilizat pe plan national, dar si international si are o perioada de valabilitate de 2 ani, cu posibilitatea de prelungire automata.