Bondurile guvernamentale

Bondurile guvernamentaleBondurile guvernamentale sunt, cu siguranta, cel mai afectat instrument de refugiu.

“Criza datoriilor suverane din zona euro euro a stirbit puternic increderea investitorilor in aceasta clasa de instrumente. Privite in trecut ca un instrument cu risc redus, astazi investitorii au devenit foarte selectivi in alegerea bondurilor in care sa investeasca”, se arata in raportul de analiza Bullbrokers Romania.

In zona euro, tari precum Irlanda, Grecia, Spania, Portugalia, Italia au asociat un grad mare de risc, pierzandu-si astfel atractivitatea. Nici bondurile franceze sau germane, considerate cele mai sigure din zona euro nu mai sunt atat de cautate, pentru ca datorita constructiei institutionale europene, in momentul in care un stat din interiorul Uniunii se confrunta cu probleme se creaza un efect de domino care ajunge sa influenteze negativ toate statele membre.

“In plus, incertitudinea si incoerenta zonei euro in a gasi o solutie viabila pentru a stopa contagiunea crizei datoriilor in alte state au ridicat ipoteze de lucru care implica participarea investitorilor la asumarea de pierderi in cazul in care alte state se vor afla in dificultate sau vor intra in default”, se mai arata in raport.


Monedele

MonedeleDolarul american, yenul japonez si francul elvetian au fost considerate de-a lungul timpului cele mai bune monede de rezerva. Si aici insa au avut loc mutatii importante.

Situatia yenului pare sa se fi modificat cel mai mult: Japonia este o tara aproape exclusiv dependenta de importurile de petrol si produse alimentare (ambele clase de marfuri aflandu-se la maxime multi-anuale), deficitul bugetar al tarii este imens, Banca Japoniei este angajata intr-o politica monetara ultra relaxata, ratele dobanzilor fiind practic 0%, in timp ce datoria tarii se apropie de 200% din nivelul PIB-ului.

Dolarul american ramane in continuare principala moneda de rezerva pe plan global, insa in ultimii ani procentul de rezerve valutare denominate in dolari s-a inscris pe o panta descendenta. Politica monetara relaxata pe care Rezerva Federala a desfasurat-o in ultimii 2 ani a starnit critici vehemente din partea mai multor economii importante de pe glob, SUA fiind acuzata ca isi devalorizeaza intentionat moneda pentru a isi pastra competitivitatea economiei si a exporturilor”, explica analistii Bullbrokers Romania.

Ramane astfel francul elvetian, o moneda care pe parcursul saptamanii trecute a atins un maxim istoric in fata dolarului american, in timp ce fata de euro a fost consemnat un maxim istoric la inceputul acestui an.

„Asadar investitorii deja considera francul ca fiind cea mai buna moneda de rezerva in aceasta perioada, cu toate ca Banca Elvetiei a intervenit puternic in piete anul trecut in incercarea de a tempera aprecierea monedei”.


Aurul

AurulCa si in cazul francului elvetian, aurul se afla la maxime record. Asemanarile nu se opresc insa aici, pentru ca la fel ca si francul, aurul nu da semne de slabiciune, fiind chiar de asteptat sa isi continue trendul ascendent pe care s-a incadrat din toamna anului 2008, odata cu falimentul Lehman Brothers.

“Cotatiile mari nu reprezinta momentan o piedica pentru investitori, atat din punct de vedere al pretului de achizitie, cat si in perspectiva crearii unei bule speculative. Aurul a fost de-a lungul timpul instrumentul preferat de refugiu in perioade marcate de incertitudine, recesiune sau inflatie ridicata”, se mai arata in raportul.

Asadar aurul are potentialul de a fi principalul beneficiar al perioadei imediat urmatoare. In plus, luand in considerare ca pretul aurului ajustat la inflatie este inca departe de maximul de la peste 2000 de dolari pentru o uncie inregistrat in anii ’80, perspectivele de crestere prind tot mai mult contur.