5. Bank of Cyprus - Banca Transilvania: 58 milioane de euro

5. Bank of Cyprus - Banca Transilvania: 58 milioane de euroIn decembrie 2009, Bank of Cyprus a cumparat un pachet de 102.862.785 actiuni ale Bancii Transilvania, reprezentand 9,7% din capitalul institutiei de credit, pentru care a platit 58 milioane de euro.

Achizitia pachetului de 10% din Banca Transilvania ofera oportunitati atractive de a investi pentru Bank of Cyprus si de a castiga cota si experienta pe piata bancara din Romania.

In acea perioada, la Bursei de Valori Bucuresti s-au incheiat cinci tranzactii de tip Deal cu 4% din capitalul Bancii Transilvania (TLV) pentru suma de 102,04 milioane lei (24,26 milioane euro). Cele 42,5 milioane actiuni au fost cedate la un pret de 2,4 lei/titlu.

Prin aceasta tranzactie, Banca Transilvania a fost evaluata la aproximativ 600 milioane de euro dupa intrarea grupului Bank of Cyprus in actionariatul institutiei. Horia Cirorcila, presedintele bancii, considera evaluarea "adecvata" in actualul context dificil din economie, dar sustine ca banca are un potential mult mai mare, care depinde de revenirea economiei romanesti.

Achizitia de aproape 10% din Banca Transilvania (BT) a grupului cipriot Bank of Cyprus dovedeste increderea in Romania si rolul grupului in sistemul bancar romanesc in actualul context financiar, declara directorul general al Bank of Cyprus, George Christophorou, la finalul anului trecut.

4. KazMunaiGas Rompetrol: 71,35 milioane euro

Omul de afaceri Dinu Patrciu anunta in vara lui 2009 ca a iesit complet din actionariatul Rompetrol.

Kazahii de la KazMunaiGas se inhamau la datorii istorice catre statul roman si la pierderi uriase cu Petromidia. Patriciu mentiona atunci ca decizia sa de vanzare a participatiei de 25% din grup face parte dintr-o strategie de business mai larga.

"In concordanta cu termenii initiali ai contractului semnat in august 2007 cu compania KazMunaiGaz (KMG), prin care aceasta a achizitionat 75% din actiunile Rompetrol Group (TRG) de la Rompetrol Holding SA, am decis sa-mi exercit dreptul de vanzare catre KMG al pachetului de 25% actiuni ramase in cadrul Rompetrol Grup. Intentionez in continuare sa imi concentrez eforturile in trei sectoare principale: piata imobiliara europeana, mass media si un numar de alte proiecte importante din zona sectorului energetic. Mediul actual economic si financiar global ofera oportunitati exceptionale pentru investitori cu lichiditati majore, iar eu sunt implicat activ in dezvoltarea unui numar de proiecte noi care necesita un nivel maxim de timp si atentie din partea mea", preciza Dinu Patriciu in iunie 2009.

3. Rompetrol - Statul roman: 88 milioane euro

3. Rompetrol - Statul roman: 88 milioane euroRompetrol Rafinare a rascumparat in luna august 2010 obligatiuni in valoare de 71 milioane de dolari de la stat, printr-un credit de la actionarul majoritar. Tranzactia s-a ridicat atunci la 88 milioane euro.

In luna august, Rompetrol Rafinare a fost actionata in instanta de catre Ministerul Finantelor Publice, care a contestat o majorare de capital de 329,4 milioane de lei, decisa de grupul petrolier in luna iunie, suma care urma sa fie utilizata pentru plata unei parti din obligatiunile datorate catre stat.

2. BERD - BRD: 107,3 milioane euro

2. BERD - BRD: 107,3 milioane euroin februarie, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a vandut participatia de 5% pe care o detinea la BRD, tranzactia insumand 454,7 milioane lei (107,3 milioane euro).

BERD a castigat de sase ori mai mult decat a platit in 1999 pe pachetul de aproape 5% din actiunile BRD, cand a platit statului roman 20,8 milioane de dolari. Suma incasata de BERD la tranzactiile de ieri prin care si-a lichidat participatia la BRD se ridica 454,7 milioane lei, ceea ce reprezinta 147,7 milioane de dolari.

Dupa recuperarea investitiei initiale, BERD a obtinut un profit de 127 milioane de dolari, de peste sase ori mai mult decat suma initiala.

1. Statul roman - Rompetrol Rafinare: 464 milioane euro

1. Statul roman - Rompetrol Rafinare: 464 milioane euroRompetrol Rafinare anunta in septembrie anul trecut ca statul a reintrat in actionariatul Rompetrol Rafinare, cu o participatie de 44,69% din capital, ca urmare a conversiei in actiuni a obligatiunilor nu le-a rascumparat pana la data scadentei.

Ulterior, premierul Emil Boc a spus ca Rompetrol trebuie sa plateasca intreaga datorie fata de stat, iar Guvernul se va adresa instantei, Ministerul Finantelor si ANAF fiind mandatate sa deschida procedura judiciara.