10. Alpha Asset Management lanseaza 8 fonduri mutuale

10. Alpha Asset Management lanseaza 8 fonduri mutualeAlpha Bank Romania a inceput in februarie distributia fondurilor mutuale administrate de Alpha Asset Management, compania specializata de administrare a investitiilor a grupului Alpha Bank.

Pachetul distribuit in prezent include opt fonduri, dintre care 3 fonduri de actiuni, trei fonduri de tip fund of funds, un fond de obligatiuni si un fond de plasamente mixte.

Fondurile de actiuni investesc pe piete mature, dar si pe piete emergente: Alpha Athens Index Domestic Equities Fund si Alpha Aggressive Strategy Domestic Equities Fund au expunere investitionala pe Bursa din Atena, iar Alpha Select South-East Europe Foreign Equities Fund are expunere pe Turcia, Rusia, Grecia, Romania si alte state din regiune.

Cele trei fonduri “Cosmos Starts Funds of Funds” acorda acces catre pietele financiare Americane si Europene si ofera expunere pe cele mai dinamice piete emergente ca Asia, China si India: Alpha Cosmos Stars Europe Foreign Equities Fund of Funds, Alpha Cosmos Stars USA Foreign Equities Fund of Funds si Alpha Cosmos Stars Silk Route ASia Foreign Equities Fund of Funds.

Cele 8 fonduri mutuale se adreseaza investitorilor persoane fizice sau juridice interesate de investitii pe termen lung, ca alternative la produsele clasice de economisire, cum sunt depozitele bancare.


Radiografia pietei de asset management in primul an de criza

9. OTP Green Energy Investitii in energie regenerabila

OTP Asset Management a lansat in noiembrie un pachet de economisire denumit OTP Premium Green ce include doua componente: un depozit cu dobanda promotionala si fondul inchis de investitii cu capital si randament garantat OTP Green Energy. Produsul este o premiera pentru piata din Romania, oferind accesul la un sector cu potential de crestere ridicat – energia regenerabila.

OTP Green Energy este un nou produs care va oferi investitorilor romani posibilitatea sa beneficieze de performanta si perspectivele sectorului energiei regenerabile, investitia in unitatile acestui fond reprezentand astfel o expunere pe companii europene importante din domeniu, care au la randul lor investitii in plan global si chiar in Romania.

Pe langa garantarea capitalului initial, investitorii beneficiaza si de un randament minim garantat de 12% indiferent de evolutia fondului.

8. Erste Asset Management preia operatiunile BCR AM

8. Erste Asset Management preia operatiunile BCR AMIn aprilie, Erste Asset Management a preluat administrarea fondurilor mutuale ale BCR Asset Management in urma aprobarii primite de la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Totodata, arbitrul pietei de capital a aprobat si incheierea procesului de fuziune prin absorbtie a fondului deschis de investitii BCR Clasic de catre fondul deschis de investitii BCR Obligatiuni. Ca urmare a procesului de fuziune, CNVM a retras autorizatia fondului deschis de investitii BCR Clasic.

Erste Asset Management administreaza 7 fonduri deschise de investitii: BCR Obligatiuni, BCR Monetar, BCR Dinamic, BCR Expert, BCR Europa Conservator, BCR Europa Mixt, BCR Europa Avansat.



7. RAM lanseaza un fond deschis in euro

7. RAM lanseaza un fond deschis in euroRaiffeisen Asset Management a anuntat in octombrie ca va lansa fondul deschis Raiffeisen Euro Plus, singurul din industria romaneasca cu investitii exclusiv in instrumente purtatoare de dobanda, denominat in euro.

CNVM a autorizat prospectul de emisiune al fondului, iar subscrierile vor incepe din noiembrie.

Fondul va efectua plasamente in instrumente purtatoare de dobanda, cu preponderenta titluri de stat, obligatiuni municipale, corporatiste si depozite bancare denominate in moneda europeana.

Potrivit prospectului de emisiune, fondul va mai plasa active in instrumente financiare detivate si in fonduri de investitii, dar nu in actiuni.

Valoarea initiala si investitia minima este egala cu pretul unitatii de fond de 100 euro. Fondul va permite subscrieri si rascumparari continue, fara comisioane de subscriere sau rascumparare.

6. OTP Wise Ro Fond inchis cu capital garantat

OTP Asset Management si Intercapital Invest au lansat in iunie fondul inchis cu capital garantat OTP Wise RO, fiind primul produs de acest gen listat la Bursa de Valori Bucuresti.

Fondul urmareste evolutia indicelui WISE US Long/Short Vol Target (care scaneaza lunar evolutia actiunilor din componenta S&P500), creat de Societe Generale Corporate & Investment Banking (SGCIB) si calculat zilnic de agentia de rating Standard&Poor’s.

Din cadrul indicelui american S&P500 sunt selectate actiuni in functie de 12 criterii de selectie, prin care se afla pretul, volatilitatea, randamentul, situatia financiara, dar si in functie de analiza tehnica, cat si cea fundamentala.

In urma analizelor realizate de SGCIB, pe cele mai performante 10% dintre actiunile incluse in indicele S&P se vor initia pozitii Long – de cumparare, iar pe cele 10% care au avut evolutii negative sau reduse fata de medie se vor adopta pozitii short – de vanzare.

5. Explore Asset Management lanseaza un fond inchis

5. Explore Asset Management lanseaza un fond inchisDupa un an in care s-a pozitionat drept primul SAI axat exclusiv pe administrarea individuala a portofoliilor, Explore Asset Management lanseaza un fond inchis de investitii, orientat catre pietele de actiuni din Europa de Est si din marile economii emergente ale lumii. Produsul este o premiera pentru Romania, fiind lansat in luna octombrie, la un an dupa ce firma miza pe nevoia pietei de investitii personalizate.

Lansarea acestui fond vine intr-un moment de echilibru intre confirmarea unor asteptari de asezare economica la nivel international si pastrarea unui potential de crestere a pietelor emergente de actiuni, intr-o perspectiva de 2-3 ani.

O unitate de fond va costa 2000 de lei, fiind o cerinta legislativa pentru acest produs.


4. Dreamteam Singurul SAI autorizat in 2009, la un pas de inchidere

Dreamteam Societate de Administrare a Investitiilor a fost sanctionata la inceputul lunii cu avertisment de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) si i s-a suspendat autorizatia de functionare pentru 45 de zile ca urmare a neindeplinirii conditiilor prevazute de legislatia in vigoare.

Potrivit CNVM, fondurile proprii ale societatii de administrare se afla sub nivelul capitalului initial, respectiv 125.000 euro.

“Dreamteam Societate de Administrare a Investitiilor nu mai indeplineste conditiile de autorizare prevazute de legislatia in vigoare care au stat la baza emiterii autorizatiei de functionare ca societate de administrare a investitiilor si faptul nu se poate stabili cu exactitate data la care societate se va incadra in prevederile legale”, se indica in ordonanta CNVM.

3. Investica Asset Management preluata de Intercapital

Societatea de brokeraj Intercapital Invest a anuntat la finalul lunii septembrie ca va cumpara 99,99% din actiunile Investica Asset Management, detinuta de senatorul UDMR Verestoy Attila, dupa incheierea unui acord cu actionarii societatii de administrare a investitiilor (SAI), conditionat de obtinerea tuturor aprobarilor necesare.

Recent, tranzactia a primit avizul CNVM, urmand ca anul viitor sa fie lansat si primul fond monetar dupa acest parteneriat.

Investica Asset Management detinea 0,1% din piata de fonduri in luna august, cu active totale de aproximativ 3 milioane de lei, din care 1,1 milioane ale fondului deschis Altius.

2. KD Multi Fond dispare din piata

2. KD Multi Fond dispare din piataLa inceputul lunii noimebrie, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a retras autorizatia fondului deschis de investitii KD MultiFond, administrat de societatea KD Investments.

Lansat in 2007, produsul a fost singurul fond de pe piata locala ce a investit exclusiv in alte fonduri de investitii.

Conform prospectului, fondul putea sa investeasca intre 50-70% in fonduri de actiuni, 20-40% in fonduri monetare sau de obligatiuni, maxim 10% in depozite bancare si maxim 5% in cont curent.

1. Primul fond rapus de criza Prime AM

Dupa scaderea dramatica a activelor si randamentelor fondurilor mutuale, ca urmare a deprecierilor de la Bursa de Valori Bucuresti, criza loveste puternic in societatea de administrare a investitiilor Prime Asset Management, fortata sa se dizolve.

Astfel, in luna iulie a acestui an, fondul a fost inchis a urmare a plecarii investitorilor.

“Toti investitorii si-au reorientat plasamentele, au rascumparat activele, fiind platiti integrali. Fondul a devenit ineficient din punct de vedere economic. Suntem nevoiti sa dizolvam voluntar fondurile, conform reglementarilor in vigoare”, spune atunci Cosmin Brendea, presedintele Prime Asset Management.

Compania fusese lansata pe 22 iulie 2008, si viza atingerea unei cote de piata de 5% in urmatorii 5 ani.