A. Anca Dumitru, Adrian Simionescu

A. Anca Dumitru, Adrian SimionescuA este pentru Anca Dumitru, care a devenit in acest an directorul general al BVB, si pentru Adrian Simionescu, singurul broker roman activ pe cea mai mare bursa de mediu din lume.

La inceputul anului, Anca Dumitru a preluat functia de director general interimar al BVB, pe o perioada de sase luni, dupa ce Stere Farmache a anuntat pe 18 decembrie 2008 ca renunta la atributiile executive.

La mai putin de o luna de la autorizarea oficiala in functie, Anca Dumitru, a vorbit pentru Wall-Street despre proiectele institutiei de contracarare a efectelor crizei si despre tsunami-ul financiar, in primul interviu acordat dupa preluarea interimatului.

La inceputul lunii iunie, administratorii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au prelungit mandatul pe care Anca Dumitru il are la conducerea operatorului de piata.

In acest an, intr-o perioada in care piata de brokeraj romaneasca se afla la limita supravietuirii, in mijlocul unei crize ce duce la reorientari de business, Adrian Simionescu si divizia de securities a grupului Vienna Investment, si-au directionat 75% din resursele financiare si umane spre cea mai verde bursa din lume: Bluenext, cea mai mare piata de mediu din lume, dezvoltata de NYSE Euronext.



B. Broker Cluj

B. Broker ClujB este pentru Broker Cluj, care in 2009 a intampinat probleme grave de organizare.

La inceputul lunii ianuarie, compania a anuntat ca va inceta temporar activitatea sucursalei Deva si a agentiei Satu Mare. In primul caz, conducerea Broker pretinde ca decizia a fost sustinuta si de “grave deficiente ale activitatii personalului”, motiv pentru care a cerut arbitrului pietei de capital inchiderea acestei subunitati.

Dupa o ancheta de cateva luni, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a acordat amenzi de 50.000 lei (12.000 euro) conducerii casei de brokeraj Broker Cluj si le-a interzis sa activeze pe piata de capital romaneasca pentru 5 si, respectiv, 3 ani. Astfel, Petru Prunea, unul din cei mai vechi actori ai pietei si un sustinator intens al ideii de bursa a fost interzis pe piata de capital pentru 5 ani.

Vara lui 2009 a adus restructurari masive in reteaua teritoriala. Astfel, Broker a renuntat la opt sedii in tara din sase judete si a decis transformarea sucursalei din Alba Iulia in agentie

C. Credite Europe Bank

C. Credite Europe BankC este pentru Credite Europe Bank, care a devenit intermediar la Bursa de la 1 octombrie si a lansat o platforma de tranzactionare pentru clientii de retail.

Dupa ce Consiliul Bursei a admis banca in sistemul de tranzactionare, la finalul lunii septembrie, Credit Europe s-a alaturat brokerilor institutionali ce se orienteaza spre investitorii de retail, prin lansarea unei platforme de tranzactionare online, care sa ofere posibilitatea accesarii in timp real atat a pietelor autohtone, cat si a celor externe, crescand gradul de diversificare a portofoliilor.

D. Dreamteam, Dan Paul

D. Dreamteam, Dan PaulD este Dreamteam, singurul SAI autorizat anul acesta si aflat la un pas de inchidere, si pentru presedintele Asociatiei Brokerilor, Dan Paul, care a propus un sistem alternativ de tramzactionare.

La inceputul lunii decembrie, Dreamteam Societate de Administrare a Investitiilor a fost sanctionata cu avertisment de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) si i s-a suspendat autorizatia de functionare pentru 45 de zile ca urmare a neindeplinirii conditiilor prevazute de legislatia in vigoare.

Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor, a propus un mecanism de tranzactionare a acestor actiuni, de tip OTC (over-the-counter), unde vor putea fi tranzactionate actiunile emise de societatile romaneasti nelistate pe piata de capital, instrumentele financiare admise pe o piata reglementata sau sistem alternativ dintr-un stat membru al Uniunii Europene, aprobat de membrii AB in septembrie.

E. Explore Asset Management

E. Explore Asset ManagementLitera E este pentru Explore Asset Management, singurul SAI romaneasc orientat exclusiv pe administrarea individuala a portofoliilor.

In octombrie, dupa un an in care s-a pozitionat drept primul SAI axat exclusiv pe administrarea individuala a portofoliilor, Explore Asset Management lanseaza un fond inchis de investitii, orientat catre pietele de actiuni din Europa de Est si din marile economii emergente ale lumii.

La jumatatea lunii decembrie, activitatea Explore a fost restrictionata de CNVM pentru 90 de zile, din cauza faptului ca fondurile proprii au scazut sub limita minima de 125.000 de euro. Reprezentantii firmei au explicat ca activele clientilor nu vor fi afectate in niciun sens.



F. Farmache, Franklin Templeton

F. Farmache, Franklin TempletonF este pentru Farmache, actualul presedinte al BVB, vicepresedinte al Alpha Bank si fost director general al Bursei, dar si la Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea.

La inceputul acestui an, Farmache a preluat functia de prim-vicepresedinte executiv al Alpha Bank, dupa demisia din executivul Bursei.

In august, Stere Farmache a fost numit membru in consiliul de administratie al Alpha Finance, divizia de brokeraj a Alpha Bank.

La jumatatea lunii decembrie, Farmache anunta ca se gandeste sa nu mai candideze pentru functia de presedinte al Bursei de Valori Bucuresti, insa mai are de lamurit anumite aspecte pana cand va lua o decizie.

Dupa mai mult de un si jumatate de negocieri, din iulie Fondul Proprietatea are, oficial, un administrator. Adunarea Generala a Actionarilor a aprobat contractul de administrare cu fondul american de investitii Franklin Templeton.

Reprezentantii spuneau ca una dintre principalele obiective ale Franklin Templeton este sa listeze fondul, dar si sa se concentreze asupra cresterii valorii titlurilor FP detinute de catre actionari si sa le creeze lichiditate.

G. GIF

G. GIFLitera G este pentru Grupul de Intermediere Financiara (GIF), care a disparut din piata de capital in luna mai 2009.

Grupul de Intermediere Financiara (GIF) a cerut Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) retragerea autorizatiei de functionare si radierea din registrul societatilor de servicii de investitii financiare (SSIF).

In 2007, firma de brokeraj a fost cumparata de catre SSIF Romcapital, iar din luna octombrie 2008 activitatea ei a fost suspendata.

H. Horia Manda

H. Horia MandaH este pentru Horia Manda, care a devenit recent cel mai mare actionar al Intercapital, dupa un schimb de pachete intre fondul RAEF si oficialii in Romania.

Firma de brokeraj Intercapital Invest a anuntat in decembrie ca echipa de management a fondului Romanian-American Enterprise Fund (RAEF), formata din Horia Manda, John Klipper si Neculai Sandu, a primit aprobarea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni al companiei, detinut anterior de RAEF.

I. Intercapital si Investica

I. Intercapital si InvesticaLitera I este pentru Intercapital Invest si Investica Asset Management, protagonistii singurei tranzactii de cumparare a unui fond de catre un SSIF.

Societatea de brokeraj a anuntat ca va cumpara 99,99% din actiunile Investica Asset Management, detinuta de senatorul UDMR Verestoy Attila, dupa incheierea unui acord cu actionarii societatii de administrare a investitiilor (SAI), conditionat de obtinerea tuturor aprobarilor necesare.

Tranzactia venea intr-un moment in care piata de brokeraj nu sta tocmai bine, din cauza reducerii semnificative a rulajului la Bursa de Valori Bucuresti si, implicit, erodarea veniturilor obtinute de SSIF-uri. Si daca cei mai pesimisti prevedeau o disparitie dramatica a jucatorilor din piata, iata ca regula nu este general valabila.

In acest an, firma de brokeraj a fost si intermediarul singurelor doua oferte de listare de la BVB, OTP Wise Ro si OTP Asset Management.

K. KD Multi Fond

K. KD Multi FondLitera K este pentru KD MultiFond, un fond unic pe piata romaneasca, dar care a fost inchis recent.

In noimebrie, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a retras autorizatia fondului deschis de investitii KD MultiFond, administrat de societatea KD Investments.

Lansat in 2007, produsul a fost singurul fond de pe piata locala ce a investit exclusiv in alte fonduri de investitii.

L. Listarea OTP Wise RO

L. Listarea OTP Wise ROLitera L este pentru listarea OTP Wise Ro, singura din acest an, reprezentand un produs de criza cu capital protejat.

Prima oferta publica de vanzare a anului, cea a unitatilor de fond OTP WiseRO, a fost suprasubscrisa cu circa 50%, succesul de care s-a bucurat fiind determinat de componenta de criza a instrumentului, garantarea capitalului investit initial.

Fondul inchis de investitii cu capital garantat OTP WiseRO a intrat la tranzactionare in octombrie, pe piata reglementata a BVB, dupa ce a primit avizul Consiliului Bursei si cel al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare.



M. Marian Ovidiu

M. Marian OvidiuM este pentru Marian Ovidiu, senatorul PD-L de Arad ce a intiat proiectul de lege privind emilinarea pragului la SIF-uri.

Marian a propus eliminarea definitiva a limitei de detinere, dar Senatul a aprobat legea cu modificarea amendamentului de ridicare a pragului la 5%.

Imediat dupa aprobarea de catre Senat, initiatorul proiectului de lege privind ridicarea pragului de detinere la SIF-uri la 5%, a declarat pentru Wall-Street ca a facut o solicitare catre Camera Deputatilor pentru a discuta acest aspect in regim de urgenta.

N. NHL Securities

N. NHL SecuritiesN este pentru NHL Securities, companie de brokeraj care a iesit din piata, dupa un lung sir de probleme si suspendari.

In august, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a retras autorizatia de functionare a societatii de brokeraj NHL Securities, dupa ce activitatea companiei a fost restrictionata si suspendata aproape continuu de la inceputul anului.

CNVM afirma ca societatea avea fonduri proprii sub nivelul minim de 50.000 euro si nu si-a platit contributia anuala catre Fondul de Compensarea a Investitorilor.

O. OTP Asset Management

O. OTP Asset ManagementLitera O este pentru OTP Asset Management care, in ciuda crizei, a fost foarte activa in acest an.

In parteneriat cu Intercapital invest, administratorul de fond a lansat primul fond inchis de investitii cu capital garantat, listat la Bursa - OTP Wise Ro.

In noiembrie, Otp Asset Management a lansat un pachet de economisire denumit OTP Premium Green ce include doua componente: un depozit cu dobanda promotionala si fondul inchis de investitii cu capital si randament garantat OTP Green Energy. Produsul este o premiera pentru piata din Romania, oferind accesul la un sector cu potential de crestere ridicat – energia regenerabila.

OTP Green Energy, al doilea IPO al acestui an de la Bursa de Valori Bucuresti s-a incheiat cu succes. Oferta fondului OTP Green Energy, lansat de OTP Asset Management si Intercapital Invest, a fost suprasubscrisa

P. Prime Asset Management

P. Prime Asset ManagementLitera P este pentru Prime Asset Managament, primul administrator de fond rapus de criza in 2009.

Dupa scaderea dramatica a activelor si randamentelor fondurilor mutuale, ca urmare a deprecierilor de la Bursa de Valori Bucuresti, criza loveste puternic in societatea de administrare a investitiilor Prime Asset Management, fortata sa se dizolve.

Compania fusese lansata pe 22 iulie 2008, si viza atingerea unei cote de piata de 5% in urmatorii 5 ani.

Printre planurile de viitor ale companiei se numara si lansarea unui fond inchis de investitii, pe parcursul acestui an, care sa fie listat la Bursa.

R. Rompetrol Rafinare

R. Rompetrol RafinareR este pentru Rompetrol Rafinare, o companie controversata la Bursa, din care Dinu Patriciu a iesit in 2009.

In iunie, omul de afaceri Dinu Patriciu a iesit complet din actionariatul Rompetrol, iar kazahii de la KazMunaiGas se inhama la datorii istorice catre statul roman si la pierderi uriase cu Petromidia, pana zilele acestea supranumita “perla” lui Dinu Patriciu.

Dupa o serie de amanari a inceperii ofertei de preluare, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a decis la inceputul lunii decembrie sa amendeze grupul Rompetrol cu o suma echivalenta cu 5% din capitalul social, pentru ca nu a depus la timp documentele aferente ofertei publice de preluare in cazul RRC.

In aceeasi perioada, Grupul Rompetrol a depus la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) raportul de evaluare doar pentru Rompetrol Well-Services (PTR), insa a cerut o noua amanare pentru depunerea documentelor in cazul Rompetrol Rafinare (RRC).



S. SIBEX

S. SIBEXLitera S este pentru Sibex, care a anuntat in 2009 lansarea pietei spot, a unui nou sistem de tranzactionare si a contractelor cu emisii de dioxid de carbon.

La jumatatea lunii decembrie, Bursa Monetar Financiara si de Marfuri Sibiu a primit decizia CNVM de autorizare a pietei reglementate la vedere. Piata spot va fi lansata oficial pe 22 ianuarie 2010.

Pe 21 decembrie, Bursa a anuntat ca a lansat sistemul GlobalVision, ce inlocuieste fostul sistem de tranzactionare dezvoltat “in-house”. In plus, Sibex a dezvoltat interfetele de legatura intre GlobalVision si sistemele sale de compensare si management al riscului.

In aceeasi zi, Sibex a anuntat introducerea contractului futures avand ca activ suport certificatele de emisii gaze cu efect de sera (EGES) avand simbolul CO2 RON 2008-2012.

T. Tradeville

T. TradevilleLitera T este pentru Tradeville, fosta Vanguard, care la inceputul anului se rebranduia si anunta lansarea unei platforme, alaturi de extinderea regionala.

La jumatatea lunii martie, Vanguard trecea printr-un facelift de brand devenind Tradeville. Dupa aceasta schimbare de identitate, societatea de brokeraj preluata in 2008 de omul de afaceri Andrei Siminel are in plan extinderea regionala si lansarea unei noi platforme de tranzactionare.

Procesul de extindere regionala si proiectul de lansare a unei platforme noi de tranzactionare au fost demarate acum mai mult de un, odata cu procesul de inregistrare a marcii « Tradeville » in Romania si Europa.

U. U -Trade

U. U -TradeU este pentru u-Trade, platforma online lansata in octombrie de KBC Securities.

Divizia romana de brokeraj a grupului belgian de servicii financiare KBC Group a lansat o platforma online care permite investitorilor sa tranzactioneze pe mai mult de 20 de piete de capital din intreaga lume.

Platforma U-Trade este functionala de 10 ani in Belgia si Polonia si a fost refacuta si adaptata pentru piata din Romania.

Prin sistemul U-trade investitorii pot accesa 20 de pietei de pe un singur cont online.

V. Valahia Capital

V. Valahia CapitalLitera V este pentru Valahia Capital, un alt broker iesit din piata in 2009.

In iulie, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a restrictionat pentru 60 de zile activitatea casei de brokeraj Valahia Capital, din cauza deoarece fondurile proprii au scazut sub 125.000 euro.

Astfel, Valahia Capital va putea doar sa preia si sa execute ordine de investitii si sa administreze portofoliilor si nu poate presta servicii de investitii ce depasesc capitalul initial in echivalentul in lei a 50.000 euro.

W. WBS

W. WBSW este pentru WBS Romania, casa de brokeraj condusa de Cristian Sima, care a vandut actiunile BVB.

Pentru a obtine lichiditati, casele de brokeraj autohtone, dar si brokerii straini, au inceput in urma cu un an sa isi vanda din actiunile Bursei de Valori Bucuresti.

Casa de brokeraj WBS Romania,
condusa de omul de afaceri Cristian Sima, a vandut 10.000 de actiuni ordinare ale Bursei de Valori Bucuresti pe care le detine, pe care intentiona sa obtina 270.000 lei.

X. X-Trade Brokers

X. X-Trade BrokersLitera X este pentru X-Trade Brokers, o casa de brokeraj poloneaza ce a atact zona forex, cu intense campanii de promovare.

Lansata in februarie oficial pe piata romaneasca, casa de brokeraj poloneaza X-Trade Brokers tinteste volume lunare de 400 milioane de euro, dupa o investitie initiala de 3 milioane de euro.

Brokerul mizeaza pe cateva ingrediente secrete, testate pe alte piete, unde compania poloneza are sucursale. Cea mai importanta problema intampinata a fost lipsa de cunostinte, dar era un aspect anticipat, la care inca se lucreaza si se investeste. Scopul lor: sa ajunga la 30.000 de potentiali investitori, pe care sa ii educe.