ING - 0,77 lei/actiune

ING - 0,77 lei/actiunePretul tinta calculat de analistii ING pentru Fondul Proprietatea este de 0,77 lei/actiune.

Cum compania nu este listata pe o piata reglementata, specialistii recomanda investitorilor sa ia in considerare tranzactiile din OTC sub acest nivel. La acest pret, potentialul de crestere este de peste 50%.

“Credem ca investitorii ar putea sa nu tina cont de distribuirea dividendelor, de inaintarea procesului de listare dar si de managementul oferit de Franklin Templeton”, se arata in raportul de analiza al ING Bank.

Aproximativ 40% din investitiile Fondului sunt in companii listate, Petrom avand cea mai mare pondere. In acelasi raport, analistii ING au imbunatatit recomandarile pentru Transgaz (de la mentine la cumpara) si Transelectrica (de la vinde la mentine). De asemenea, preturile tinta pentru Petrom si Alro au crescut la 0,36 lei respectiv 4,53 lei/actiune.

Un alt motiv pentru care analistii ING recomanda actiunile Fondului Proprietatea este expunerea diversificata pe intreg sectorul energetic al Romaniei. FP poate fi un instrument prin care investitorii pot beneficia de potentialul de crestere din acest sector, in conditiile in care expunerea cuprinde producatori, transportatori, distribuitori si furnizori, multi nelistati pe bursa.

Cea mai mare parte a riscurilor actuale ale FP, lipsa de transparenta si de lichiditate, va fi indepartata o data cu listarea pe BVB.

“Credem ca listarea FP este posibila in primul trimestru din anul viitor, in conditiile in care s-a demarat procesul de selectie a intermediarului si AGA este convocata pentru 6 septembrie”, sustin specialistii ING.

BRD - 0,79 lei actiune

BRD - 0,79 lei actiuneAnalistii BRD au calculat un pret tinta de 0,79 lei/actiune pentru titlurile Fondului Proprietatea.

In raportul de analiza, specialistii mentioneaza ca FP este cunoscuta ca a sasea companie de investitii financiare si unul din cei mai doriti emitenti, datorita expunerii importante pe sectorul energetic, cu cel mai mare potential de crestere.

Imputernicirea Franklin Templeton ca administatori cu drepturi depline este un pas important pentru imbunatatirea abilitatii de a genera valoare actionarilor, printr-o administrare mai buna activelor si prin imbunatatirea guvernantei corporative si a transparentei.

Totusi, analistii BRD mentioneaza si riscul ca acest proces sa fie ingreunat de eventuale shimbari in strategia guvernamentala sau de instabilitati in mediul politic, in conditiile in care Ministerul Finantelor Publice ramane principalul actionar.

Listarea FP, pentru care s-au facut pasi importanti, este principalul catalizator al cresterii pretului, impreuna cu potentiala listare a mai multor companii din portofoliu, ce va aduce un plus de transparenta si lichiditate. Analistii BRD mai scriu si ca ultimele tranzactii cu actiunile fondului, inregistrate la Depozitarul Central, au avut preturi cuprinse intre 0,45 si 0,55 lei.

Principalele riscuri identificate de analistii BRD se refera la vizibilitatea redusa a companiilor nelistate din portofoliu si la lipsa unor date financare recente. In plus, nu exista informatii detaliate despre metoda prin care aceste active se vor evalua. De asemenea, un risc vine si din faptul ca majoritatea participatiilor sunt la companii de stat, a caror distribuire a dividendelor (sursa importanta de finantare pentru FP) poate fi pusa in pericol de prelungirea recesiunii.

Raiffeisen Capital&Investment -1,05 lei/actiune

Raiffeisen Capital&Investment -1,05 lei/actiuneIn contextul in care listarea FP pare a fi iminenta, analistii Raiffeisen Capital&Investment au decis sa elaboreze un raport de analiza, desi nu este inca un emitent pe bursa.

Astfel, analistii RCI vad un pret tinta de 1,05 lei pentru urmatoarele 12 luni, cu recomandarea de cumparare.

Pe langa dimensiunea fondului, ce il va duce in top 3 cei mai mari emitenti, in termeni de capitalizare, si impactul la nivel de lichiditate, FP are mai multe puncte atractive pentru orice portofoliu de actiuni din Romania si din regiune.

Astfel, accesul unic la sectorul de energie, confirmarea Franklin Templeton ca administrator, distribuirea dividendelor si potentialul de crestere a pretului sunt elemente importante.

“Daca SIF-urile sunt percepute de cele mai multe ori ca o investitie diversificata in sectorul bancar, FP ar trebui vazut ca o alternativa de investitie in sectorul energetic”, se arata in raportul RCI.

La capitolul riscuri, cel mai important este cel politic, mai ales ca vine in doua forme: atat cea directa, prin actionarul majoritar – statul, cat si cea indirecta, prin faptul ca cele mai mari detineri ale FP sunt la companii controlate de stat.

De asemenea, tinand cont de amanarea repetata a procesului de listare si de aprobare a administratorului, exista riscul sa existe si alte intarzieri si termenii sa fie mutate.

Daca pana acum informatiile privind Fondul Proprietatea si companiile din portofoliu au fost limitate, analistii RCi se asteapta la schimbari in aceasta privinta, odata ce Franklin Templeton isi va incepe mandatul de administrator.

Intercapital - 0,8731 lei/actiune

Intercapital - 0,8731 lei/actiuneLa finalul lunii iulie, analistii Intercapital au elaborat un raport de analiza, dupa ce au anuntat lansarea unui fond ce va investi 50% din active a FP.

Astfel, valoarea reala a unei actiuni Fondul Proprietatea era estimata de analistii Intercapital Invest la 0,8731 lei, mai mare cu 118,27% fata de pretul tranzactiilor OTC si cu 22,42% fata de ultimul pret estimat (0,7132 lei).

Din luna ianuarie, cand Intercapital estima pretul la 0,71 lei./actiuni, si pana in prezent au avut loc mai multe evenimente importante in viata fondului care, in ciuda evolutiei pretului OTC, ridica evaluarea acestuia.

Astfel, semnarea contractului de administrare a FP de catre Franklin Templeton; depunerea tuturor documentelor necesare inregistrarii FP ca AOPC (categoria Alte Organisme de Plasament Colectiv), aprobarea legii de adoptare a OUG 81/2007, cu amendamentele sale, sunt pasi importanti pentru fond in vederea listarii pe bursa si in vederea deblocarii procedurilor de distribuire a dividendelor.

Legea de adoptare a OUG 81/2007 cuprinde articole care permit listarea directa pe bursa a FP fara oferta publica initiala si reducerea capitalului social cu suma reprezentand actiunile neplatite pana in prezent de catre statul roman, acest lucru reprezentand un pas important in ceea ce priveste distribuirea de dividende pentru anii 2008 si 2009.

Fiecare companie din portofoliu a fost analizata pe baza de multipli P/S si P/B folosind ultimele raportari financiare disponibile, acestea fiind ajustate prin factori de ajustare estimati pe baza evolutiei pe sector a indicatorilor financiari folositi in calcule din momentul raportarilor disponibile si pana in prezent.

Multiplii P/S si P/B au fost estimati pe baza mediilor inregistrate de companii similare listate pe burse din Europa de Est. Companiile Petrom, Transgaz si Transelectrica au fost evaluate pe baza de consensus din piata, Petrom reprezentand si cea mai mare participatie ca valoare a fondului.