Bursa de la Bucuresti - Evolutie

Bursa de la Bucuresti - EvolutieBursa de Valori Bucuresti a incheiat a doua sedinta de tranzactionare cu scaderi, cel mai mare declin fiind inregistrat de cele cinci SIF-uri.

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a scazut cu 0,03%, pana la 5.231,60 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a pierdut 0,18%, pana la 3.058,52 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare, s-a depreciat cu 1,11%, pana la 22.839,34 puncte, iar indicele ROTX, tranzactionat la Bursa din Viena, a coborat cu 0,48%, la 10.552,08 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a scazut cu 0,41%, la 478,07 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a pierdut 0,21%, pana la 750,19 puncte.

Citeste mai multe detalii aici.

Evenimentele ultimelor 24 de ore

Evenimentele ultimelor 24 de ore• Actionarii Avicola Brasov (AVLE) au aprobat cu 38% din voturi retragerea de la tranzactionare a companiei si dobandirea caracterului de societate pe actiuni de tip inchis, desi Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a decis la inceputul lunii ca delistarea nu poate avea loc.

• Consiliul de administratie al ArcelorMittal Tubular Producats Roman (PTRO) propune actionarilor dizolvarea societatii sau majorarea capitalului social pentru a utiliza sumele incasate pentru plata creditorilor.

• Romania ar putea sa atraga circa doua miliarde de euro din vanzarea unor pachete de actiuni detinute la o serie de companii, statul putand ramane actionar majoritar dupa aceste tranzactii, a declarat Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR.

• Ministrii au reclamat in Guvern, in discutia privind rectificarea bugetara, ca bugetul este construit pe baza unei grile "depasite", din anii '90, care nu mai permite dezvoltarea economica in actualul context, si au cerut ca premierul sa decida alocarea banilor in functie de prioritatile guvernarii.

Bursele europene

Bursele europene• Marile burse europene inregistrau scaderi usoare in jurul orei 17.00. Principalul indice al bursei londoneze, FTSE100 inregistra un declin de 0,35%, pana la 5.284,09 puncte, in timp ce indicele reprezentativ al pietei germane, DAX, cobora cu 0,28%, la 6.169,13 puncte. Pe de alta parte, indicele principal al bursei franceze, CAC40, scadea cu 0,30%, pana la 3.637,01 puncte.

• Banca centrala germana, Bundesbank, a imbunatatit de la 2% la 3% proiectia de crestere economica pentru acest an, dar a avertizat ca ritmul va incetini dupa performanta surprinzatoare inregistrata in cel de-al doilea trimestru.

Bursele internationale

Bursele internationale• Bursele din SUA au deschis sedinţa de tranzactionare in scadere cu pana la 0,5%, dupa ce autoritătile americane au anuntat ca numărul de cereri noi pentru ajutoare de somaj a atins saptamana trecuta cel mai ridicat nivel din ultimele noua luni, transmite Reuters.

Indicii Dow Jones si Standard & Poor's 500 au scazut cu 0,4%, iar Nasdaq a coborat 0,5%, informeaza Mediafax.

• Constructorul auto General Motors (GM) a prezentat autoritatilor americane planul de listare la bursa, proces care reprezinta un pas important in rambursarea ajutoarelor primite de grup de la stat si un test critic pentru administratia presedintelui Barack Obama.

• Bursele asiatice au inchis sedinta de tranzactionare de ieri cu aprecieri modeste, iar Nikkei, principalul indice al bursei din Tokyo, a inregistrat o crestere de 1,32%, pana la 9.362,68 puncte. De asemenea, indicele extins Topix urcat cu 1,05%, pana la 843,98 puncte. Pe de alta parte, Hang Seng, indicele principal al Bursei din Hong Kong, s-a apreciat cu 0,24%, la 21.072,50 puncte.

Declaratia zilei

Declaratia zilei"Prezenta Franklin Templeton in Romania este cel mai mare castig pentru piata de capital romaneasca, in conditiile in care ne pot invata ce inseamna management profesional. Faptul ca ei vor administra Fondul Proprietatea va aduce in Romania conceptul real de administrare activa", a declarat Adi Lupsan, directorul adjunct al Intercapital Invest, prezent in redactia Wall-Street pentru Live-Text Fondul Proprietatea - Tot ce vrei sa stii despre cel mai asteptat emitent.

Subiecte fierbinti

Subiecte fierbinti• Rompetrol Rafinare, compania care detine rafinaria Petromidia - controlata acum de grupul kazah KazMunaiGaz, a platit statului mai putin de 10% din imprumutul de 570 mil. euro care ajunge la scadenta la sfarsitul lunii septembrie, iar pentru restul sumei Ministerul Finantelor ar putea primi actiuni in companie, dar a caror valoare scade de la un trimestru la altul din cauza pierderilor. [Ziarul Financiar]

• Actiunile operatorului bursier BVB au fost in ultimele sedinte principalul punct de atractie al investitorilor care au dus in sus cotatia cu 16% in decurs de numai doua zile. [Ziarul Financiar]

• Retrogradarea companiilor de pe piata RASDAQ pe un sistem alternativ de tranzactionare ar putea atrage o serie de procese “interminabile, pe care investitorii minoritari, afectati de retrogradarile cerute de CNVM, le vor deschide cu posibile cereri de despagubire din bani publici”, sunt de parere reprezentantii Asociatiei Investitorilor Minoritari (AIM), care sustin statutul de piata reglementata a RASDAQ. [EconomicTimes.ro]

• Mark Mobius, presedintele exe­cu­tiv al Templeton Asset Mana­gement, a scris ieri un nou comentariu pe site-ul com­paniei pe care o conduce, prin care incear­ca sa inlature ideile gresite pe care si le-au format investitorii despre Roma­nia. [Financiarul]