Bursa de la Bucuresti - Evolutie

Bursa de la Bucuresti - EvolutieBursa de Valori Bucuresti a incheiat saptamana de tranzactionare cu scaderi, singurul indice care a terminat sedinta pe teritoriul pozitiv a fost BET.

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a urcat cu 0,08%, pana la 5.235,68 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a pierdut 0,21%, pana la 3.052,17 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare, s-a depreciat cu 0,84%, pana la 22.646,77 puncte, iar indicele ROTX, tranzactionat la Bursa din Viena, a coborat cu 0,28%, la 10.552,74 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a scazut cu 0,21%, la 477,06 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a pierdut 0,30%, pana la 747,97 puncte.

Evenimentele ultimelor 24 de ore

Evenimentele ultimelor 24 de ore• Actionarii lantului de farmacii Centrofarm (CEOF) Bucuresti au decis dublarea capitalului social, de la 13,9 milioane de lei la 27,8 milioane de lei, suma atrasa urmand sa acopere plata datoriilor catre funizorii de marfuri si servicii.

• Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital solicita Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare o “interventie prompta” pentru anularea hotararilor adunarii actionarilor Avicola Brasov (AVLE) privind delistarea companiei.

• Transilvania Constructii (COTR) a anuntat incetarea contractului de mandat a Feliciei Felecan din functia de director general si administrator al Consiliului de Administratie al companiei si numirea lui Vasile Danut Lungu.

• Autoritatile au primit opt cereri pentru vanzarea de certificate de emisii de CO2, care variaza de la cateva milioane de tone la 100 milioane de tone, iar saptamana viitoare vor incepe negocierile cu potentialii cumparatori.

Bursele europene

Bursele europene• Actiunile celor mai mari companii europene au incheiat tranzactiile de vineri la cel mai redus nivel din ultima luna, din cauza temerilor legate de soliditatea economiei mondiale, cele mai afectate fiind titlurile din sectorul constructiilor, transmite Reuters.

• Indicele FTSE100, care include actiunile celor mai mari companii listate la Londra, a scazut cu 0,31%, DAX al bursei din Frankfurt cu 1,15% si CAC40 al bursei din Paris cu 1,3%, potrivit Mediafax.

Indicele perspectivelor economice din Romania calculat de Centrul pentru Cercetare Economica Europeana din Germania (ZEW) si Erste Bank a inregistrat in luna august cea mai buna crestere din Europa Centrala si de Est (ECE), dupa cea mai abrupta scadere in iulie, dar barometrul conditiilor economice actuale a ramas la cel mai redus nivel dintre tarile analizate.

Bursele internationale

Bursele internationale• Bursele americane au inchis saptamana de tranzactionare cu scaderi modeste. Indicele Dow Jones s-a depreciat cu 0,56%, la 10.213,60, in timp ce S&P500 a coborat ci 0,37%, pana la 1.071,69 puncte. Pe de alta parte, indicele Nasdaq a urcat usor cu 0,04%, ajungand la 2.179,76 puncte.

• Bursele asiatice au inchis saptamana cu scaderi puternice, Nikkei, principalul indice al bursei din Tokyo, a inregistrat o depreciere de 1,96%, pana la 9.179,38 puncte. De asemenea, indicele extins Topix a coborat cu 1,71%, pana la 829,59 puncte. Indicele principal al Bursei din Hong Kong, Hang Seng, a scazut cu 0,43%, la 20.981,80 puncte.

• Pretul petrolului a scazut sub 74 dolari pe baril, la minimul ultimelor sase saptamani, din cauza temerilor investitorilor privind soliditatea economiei mondiale.

Declaratia zilei

Declaratia zilei"Bancile se plang ca o sa aiba pierderi? Daca fac pierderi in Romania sa plece in alta parte", au declarat sursele din Guvern citate de Mediafax privind modifica legislatia promovata de ANPC privind contractele de credit pentru populatie.

Subiecte fierbinti

Subiecte fierbinti• Intermediarul care va fi selectat pentru a pune in scena cea mai mare listare de la bursa din Bucuresti va trebui sa realizeze prospectul pe baza caruia Fondul Proprietatea va fi promovat si pe pietele externe si sa se asigure ca interesul investitorilor va fi suficient de mare pentru ca pretul de dupa listare sa fie multumitor pentru stat si pentru actionari. [Ziarul Financiar]

• Conducerea "Metav" Bucuresti (simbol METV) vrea sa plaseze pana la patru milioane de euro din banii societatii in obligatiuni si a convocat actionarii companiei, la mijlocul lunii septembrie, ca sa le obtina aprobarea in acest sens. Mai intai, administratorii societatii vor sa rectifice Bugetul de Venituri si Cheltuieli al "Metav" pentru 2010 tocmai ca acesta sa ii permita anumite investitii financiare. [Bursa]

• Jim Cramer, realizatorul emisiunii Mad Money de pe CNBC, afirma ca are 10 motive pentru care nu crede ca bursa americana se va prabusi. [EconomicTimes.ro]