Bursa de la Bucuresti - Evolutie

Bursa de la Bucuresti - EvolutieBursa de Valori Bucuresti a incheiat prima sedinta de tranzactionare a saptamanii cu aprecieri modeste, cel mai mare avans fiind inregistrat de SIF-uri.

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a urcat cu 0,93%, pana la 5.260,24 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a castigat 0,87%, pana la 3.051,36 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare, s-a apreciat cu 1,17%, pana la 23.571,03 puncte, iar indicele ROTX, tranzactionat la Bursa din Viena, a crescut cu 0,90% la 10.540,41 puncte.

Indicele BET-XT
, al celor mai lichide 25 de titluri, a castigat 0,90%, la 480,62 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a urcat cu 0,82%, la 756,60 puncte.

Citeste mai multe detalii aici.

Evenimentele ultimelor 24 de ore

Evenimentele ultimelor 24 de ore• SIF Moldova (SIF2) a cumparat vineri actiuni la Fondul Proprietatea in valoare totala de 3,16 milioane lei, a anuntat societatea printr-un comunicat remis Bursei de Valori Bucuresti.

• Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat 398,7 milioane de lei prin vanzarea de certificate de trezorerie cu scadenta la un an, reprezentand circa 40% din valoarea programata, de un miliard de lei, refuzand ofertele care au depasit randamentul maxim stabilit de institutie, de 7% pe an

Bursele europene

Bursele europene• In jurul orei 18, indicele FTSE100, care include actiunile celor mai mari companii listate la Londra, cobora cu 0,24%, la 5.585,20 puncte, iar indicele DAX al bursei din Frankfurt, pierdea 0,17%, pana la 6.287,84 puncte. Indicele CAC40 al bursei din Paris se deprecia cu 0,06%, la 3.780,10 puncte.

• Franta se pregateste sa vanda pachete minoritare de actiuni la patru aeroporturi regionale si a deschis o procedura de licitatie pentru a alege administratorul tranzactiei, au declarat pentru Les Echos surse apropiate discutiilor.

• Bancherii centrali est-europeni care incearca sa-si convinga colegii sa creasca dobanzile de politica monetara nu vor avea succes in acest demers pana in 2011, deoarece revenirea economiei mondiale intarzie, iar inflatia ramane sub control, potrivit unei analize Bloomberg.

• Creditarea catre sectorul privat din zona euro a accelerat in august, la cea mai rapida rata de crestere din ultimele 14 luni, a anuntat luni Banca Centrala Europeana (BCE), semnaland ca ciclul de credit este pe cale sa revina in parametri normali.

Bursele internationale

Bursele internationale• Indicele industrial Dow Jones scadea cu 0,14%, la 10.845,10 puncte, Standard & Poor's 500 se deprecia cu 0,23%, pana la 1.146,08 puncte, in timp ce indicele compozit Nasdaq cobora cu 0,35%, la 2.372,96 puncte, in jurul orei 18.

• Dintre bursele asiatice Nikkei, principalul indice al bursei din Tokyo, a inregistrat o apreciere de 1,39%, pana la 9.603,14 puncte. De asemenea, indicele extins Topix a crescut cu 1,30%, pana la 849,30 puncte, in timp ce indicele principal al Bursei din Hong Kong, Hang Seng, a urcat cu 1%, la 22.340,80 puncte.

• Japonia va relaxa politica monetara in mod adecvat, daca va fi necesar, acordand insa atentie impactului aprecierii yenului asupra economiei, a declarat duminica guvernatorul Bancii japoniei, Masaaki Shirakawa.

• Economistul Nouriel Roubini, profesor la New York University, avertizeaza ca exista o probabilitate ridicata ca Statele Unite sa intre intr-o noua recesiune, in timp ce perspectivele Japoniei sunt "anemice", situatia din cele doua economii fiind un risc pentru revenirea globala, transmite Bloomberg

Declaratia zilei

Declaratia zilei“Nu va fi usor, bursa trece prin moment dificile. Dar este un proiect special si am decis sa imi folosesc cunostintele acumulate in acesti 15 ani pentru a imi aduce contributia. Puteam sa raman sa muncesc in continuare la Viena sau Praga, dar vad un potential foarte mare si vreau sa consolidez BVB. Cu sprijinul de care beneficiez, cu strategia la care imi voi aduce un plus valoare si cu o colaborare intensa cu toti participantii si institutiile, vom reusi sa iesim din acest moment”, a declarat Valentin Ionescu (foto).

Subiecte fierbinti

Subiecte fierbintiBroker Cluj (BRK), singura firma de brokeraj listata pe Bursa, a trimis o scrisoare catre toti actionarii proprii care au conturi deschise la alte firme de brokeraj, prin care le ofera o reducere de comision de 0,1% fata de cele platite in prezent daca devin clienti ai societatii si de 0,15% daca mai determina o cunostinta sa-si deschida cont la firma de intermediere. [Ziarul Financiar]

Cele doua grupari care s-au luptat, mai bine de doi ani, pentru controlul societatii listate Astra Pitesti au ajuns recent la o intelegere ca sa-si delimiteze interesele din companie. [Bursa]

Daniel Tepes, care era cel mai mare actionar al Bursei de valori Bucuresti a vandut peste 2% din capitalul operatorului de piata. [Money.ro]

Cinci romani fac parte din echipa de pe pietele emergente a gru­pului Franklin Templeton, fiecare din­tre acestia avand responsa­bilitati in analizarea companiilor atat a celor listate, cat si a celor nelistate. [Financiarul]