Mihail Ion, RAM: Frica si lacomia vor caracteriza si urmatoarele crize ale omenirii

Mihail Ion, RAM: Frica si lacomia vor caracteriza si urmatoarele crize ale omeniriiPentru Mihail Ion, presedintele Raiffeisen Asset Management, cele mai dificile momente au fost dupa falimentul Lehman Brothers, cand evolutiile de pe pietele internationale s-au transpus in panica pe BVB, cu scaderi masive si oprirea tranzactionarii.

“In astfel de circumstante, comunicarea cu investitorii in fondurile cu plasamente in actiuni a fost foarte importanta, pentru a preveni decizii pripite”, explica Ion.

Sacrificiile au fost legate de un timp mai indelungat alocat activitatii profesionale si ingustarea timpului liber. Viata personala a fost sacrificata, fie pentru urmarirea bursei de peste ocean, fie pentru eforturi intense de lansare de produse sau de repozitionare a fortei de vanzari.

“Deciziile de business luate in acea perioada s-au dovedit justificate si au inceput sa dea roade destul de curand, iar confortul apartenentei la un grup financiar foarte puternic si-a spus cuvantul”, a explicat presedintele RAM.

Invatamintele trase din criza au fost o confirmare a ceea ce anticipase deja cu mult timp in urma: importanta unei oferte de produse care sa satisfaca orice profil al investitorilor si sa fie potrivite pentru orice circumstanta de piata.

“De asemenea, la fel de importanta s-a dovedit a fi educarea publicului si a fortei de vanzari, mai ales intr-un mediu cu o cultura economica in formare si intr-o perioada in care credibilitatea mediului financiar a fost erodata peste tot in lume”, sustine Mihail Ion.

In acelasi timp, cele mai bune sfaturi au fost cele care l-au ajutat sa priveasca dincolo de conjunctura de moment, atunci cand moralul actorilor pietei financiare scazuse semnificativ.

Presedintele RAM considera ca cea mai mare greseala facuta in ultimii doi ani este legata de faptul ca nu a accelerat lansarea unor produse conservatoare inca de la debutul societatii.

“Aparent paradoxale criza a insemnat oportunitati pentru asset management in Romania, pentru ca a crescut inclinatia pentru economisire iar plasamentele au fost orientate catre instrumente cu risc redus, unde universal investitional al fondurilor de investitii a abundat in oportunitati., De de alta parte, aceste ferestre de oportunitate se epuizeaza relativ rapid, in consecinta atitudinea fata de criza inseamna identificarea oportunitatilor, dar si alocarea de resurse pentru fructificarea rapida a acestora”.

Mihail Ion crede ca este o imprudenta sa spunem ca suntem pregatiti pentru urmatoarea criza, inainte ca efectele acesteia sa se fi consumat.

“Pot afirma insa ca unele evolutii si comportamente, precum lacomia si frica, observate in ultimii doi ani, vor caracteriza si urmatoarele crize iar invatamintele trase acum vor fi utile pentru a traversa urmatoarea criza, indiferent care va fi cauza declansarii acesteia”, a conchis seful RAM.


Acest articol a fost publicat in Editia Speciala - Ce am invatat in primii doi ani de criza, primul proiect tiparit Wall-Street.ro.



Razvan Pasol, Intercapital: Criza ne-a invatat sa fim ponderati

Razvan Pasol, Intercapital: Criza ne-a invatat sa fim ponderatiRazvan Pasol, presedinte si director general al Intercapital Invevt, a invatat sa fie mai ponderat de la criza din ultimii ani.

“De fiecare data cand o sa lansam ceva, o sa ma intreb cum ar sta lucrurile in contextul unor scaderi. Este o lectie pe care o inveti doar cand treci prin ea”, a declarat Pasol.

Prin prisma meseriei si a domeniului de activitate, riscurile sunt permanente. In acest context, cele mai mari privesc posibilul esec al proiectelor.

In astfel de vremuri, este greu pentru oricine sa isi pastreze optimismul. Pasol spune ca totul este o lupta iar paharul este uneori pe jumatate plin, alteori pe jumatate gol. “Important este sa iti pastrezi motivatia”, recomanda managerul.

Momente dramatice in ultimii doi ani au fost atat in toamna lui 2009, cand scaderile erau masive, tranzactionarea la bursa era oprita si stirile negative curgeau in lant, dar si in primavara lui 2009, cand volumele s-au redus foarte mult.

“Nu trebuie sa ne pierdem. Acestea sunt cartile, trebuie sa facem cel mai bun joc cu el”, a mai spus Razvan Pasol.

Un alt moment dramatic din ultimii ani a fost cel in care managerul s-a vazut nevoit sa concedieze din angajati. “A trebuit sa restructurez oameni care nu au gresit cu nimic, care ajunsesera in acea situatie din cauza crizei”.




Farmache, BVB: Vom iesi din criza printr-o strangere a randurilor si a gandurilor

Farmache, BVB: Vom iesi din criza printr-o strangere a randurilor si a gandurilorExperienta de 15 ani in conducerea Bursei de Valori Bucuresti l-a ajutat pe Stere Farmache, presedintele institutiei, sa inteleaga mai bine perioadele de boom si cele de crestere.

“Am invatat ca nu trebuie sa intri in panica, ci sa stii sa te repozitionezi si sa tragi rapid invatamintele dintr-o criza. De aceea cred ca, dupa 15 ani, nivelul de entuziasm este mai ponderat pe perioadele de crestere si gradul de panica este mult mai redus in perioade de criza”, a declarat Farmache.

Astfel, logica este simpla: atat cresterile cat si crizele au un sfarsit. El are o abordare echilibrata a acestor doua momente si crede in construirea de proiecte durabile, care sa contribuie atat la dezvoltare, dar si la atenuarea efectelor unei crize.

“Nu exista solutii general valabile pentru iesirea din criza si cred ca aceasta stare de fapt trebuie acceptata si constatata de catre operatori. Cum iesim din aceasta criza? Printr-o strangere a randurilor si a gandurilor”, a conchis presedintele Bursei de Valori Bucuresti.

In perioade de criza, trebuie identificate si valorificate oportunitatile. In cazul BVB, introducerea de noi tehnici de tranzactionare, de exemplu, ar fi solutii de traversare mai lina a perioadelor volatile.

Mihaela Biciu, Tradeville: Criza a devenit alibiul perfect pentru deresponsabilizare

Mihaela Biciu, Tradeville: Criza a devenit alibiul perfect pentru deresponsabilizareCare au fost cele mai dificile momente din ultimii doi ani (luam ca punct de reper 15 septembrie 2008, dar putem merge si mai departe)?
Privind la toate lucrurile petrecute in ultimii doi ani, momentele dificile sunt numeroase. Dar Mihaela Biciu, CEO-ul Tradeville, considera ca am invatat cu totii sa ne luptam cu o recesiune severa, sa fim mai eficienti, mai economi, sa valorificam oportunitatile si sa tratam situatiile cu calm.

In acesti ani, valoarea tranzactionata pe Bursa s-a injuamatatit in 2008 fata de 2007 si se mentine la valori scazute pana in present iar indicii su suferit caderi abrupt.

Biciu spune ca din criza a invatat sa creada ca lucrurile evidente pentru ea sunt evidente si pentru altii.

“Dar ca sa citez dintr-o pilda care-mi place foarte mult, am avut succes luand decizii bune, am invatat sa iau decizii bune acumuland experienta si am acumulat experienta din greselile pe care le-am facut”, a explicat managerul.

Ca lectii, Biciu a invatat sa fie mai eficienta, sa actioneze cu mai mult calm si sa se bucure de lucrurile simple: timpul petrecut cu familia si prietenii, o carte buna sau un film reusit.

Prin natura business-ului, piata de capital si bursa in particular au trecut prin suficiente momente de cumpana ce ar putea fi caracterizate drept crize de limbajul prezentului.

“Este deja un truism ca bursa este cel mai sensibil barometru al economiei, atunci cand Romania raporta cresteri economice semnificative, bursa deja daduse semnalul de alarma”, povesteste managerul Tradeville.

Cele mai bune sfaturi primite in acesti ani se refera la acceptarea diversitatii oamenilor si a opiniilor lor si la a nu pretinde profesional, de la oamenii apreciati, mai putin decat de la propria persoana.

“Cuvantul acesta – criza – imi displace din ce in ce mai tare, a devenit de notorietate relativ recent, fiind de multe ori invocat pentru a justifica greseli administrative la nivel macroeconomic sau individual, a devenit alibiul perfect pentru deresponsabilizarea factorilor de decizie”, a mai spus CEO-ul firmei de brokeraj Tradeville.

Adrian Simionescu, Vienna Investment: Au fost momente in care ma gandeam sa plec din tara

Adrian Simionescu, Vienna Investment: Au fost momente in care ma gandeam sa plec din taraCriza din ultimii doi ani a adus momente dramatice chiar si pentru cel mai optimist broker din piata romaneasca. Chiar daca Adrian Simionescu, managerul Vienna Investment Trust, nu si-a pierdut viziunea pozitiva, balbaielile politice si instabilitatea i-au blocat multe proiecte mari.

“Au fost cateva momente in care ma gandeam sa plec din tara, sa las totul si sa o iau de la capat in alta parte. Dar au trecut, mi-am recapatat optimismul si increderea”.

Cea mai importanta lectie pe care managerul a primit-o de la criza este prudenta. De acest lucru se leaga si cel mai dramatic moment din ultimii ani, care a coincis cu falimentul Lehman Brothers.

Adrian Simionescu si-a jucat toti banii personali pe o singura carte, in toamna lui 2008. Si a pierdut.

“Circulau anumite zvonuri, aparent sigure, pe care m-am bazat. Am intrat cu toti banii pe care ii aveam pe pietele internationale si i-am pierdut. Dusmanul cel mai mare la acea vreme a fost lacomia si am vazut ca nimic nu mai e sigur, lucrurile o pot lua razna”, explica managerul.

Insa este convins ca pe masura ce momentele trec, se uita. Chiar daca va iesi din aceasta perioada mai intelept si mai ponderat, nu va fi pregatit pe deplin pentru urmatoarea criza.

Teodor Ancuta, Sibex: Criza a dus insomnii si multe ganduri

Teodor Ancuta, Sibex: Criza a dus insomnii si multe ganduriPentru presedintele Bursei din Sibiu, criza a adus momente de cumpana mai mult in business-urile personale decat la operatorul bursier.

Lectiile primite si regretele se leaga de momente punctuale. Astfel, Ancuta considera ca cea mai mare greseala este ca a lucrat numai cu BCR, ca a mizat pe loialitate si incredere in relatia cu banca dar nu a gasit intelegere pentru restructurarea creditelor.

„Privesc totul cu mai multa prudenta. Cel mai mult mi-a schimbat atitudinea fata de proiectele pe care le am in derulare”, a declarat Ancuta.

La capitolul sacrificii, presedintele Sibex spune ca a dormit mult mai putin, si are o rezistenta mai scazuta la stres. „Criza a dus insomnii si multe ganduri. Ma gandesc in permanenta cum sa-mi mentin societatile”.

Legat de o viitoare criza, presedintele bursei sibiene nu este foarte optimist, fiind de parere ca ne poate desfiinta ca natiune, dupa efectele devastatoare ale acesteia.

„Criza nu se va sfarsi niciodata daca nu vom stii sa ne alegem conducatorii, si ne vom indrepta astfel spre colaps”, a conchis Ancuta.

Valerian Ionescu, BCR: Tocmai faptul ca suntem pregatiti ar putea sa determine un alt tip de criza

Valerian Ionescu, BCR: Tocmai faptul ca suntem pregatiti ar putea sa determine un alt tip de crizaPentru majoritatea actorilor din piata de capital, cele mai dificile momente din ultimii ani au fost in toamna anului 2008, cand mai multe burse din intreaga lume si-au suspendat tranzactiile, portofoliile au scazut chiar si cu 80% in cateva saptamani si investitorii vindeau panicati la orice pret.

“ Au fost cateva zile in care bursa si-a suspendat activitatea ca urmare a scaderii preturilor. In acele zile am crezut ca se poate intampla orice, si in bine, si in rau. Atunci am inteles ca oamenii au o tendinta naturala spre optimism si speranta”, explica Valerian Ionescu, seful departamentului de piete financiare din BCR.

Ionescu povesteste ca in 1997-1998 a asistat pentru prima data in viata si in cariera la o criza “live”, criza din Asia 1997, urmata de cea din Rusia - 1998.

In acel moment piata noastra, desi la inceput, incepuse sa aiba un impact economic (actiunile din procesul de privatizare in masa erau colectate de investitori straini).

Brusc, la inceputul anului 1998 interesul, volumele si preturile s-au prabusit. Si importanta pietei a ramas scazuta pana prin 2002.

“De data asta criza a avut un alt fel de impact, deoarece ea a afectat masiv si investorii locali care au inregistrat pierderi masive. De data asta criza ne-a costat in mod direct, nu indirect ca in 1998”, explica Valerian Ionescu.

El admite ca amplitudinea crizei a depasit orice viziuni, oricat de negative, si ca urmare presiunea la care a fost supus (ca mai toti actorii pietei financiare) a depasit adesea limitele, chiar extremele de pana atunci.

“Tocmai faptul ca suntem cu totii pregatiti pentru o criza similara s-ar putea sa determine un alt tip de criza. In general crizele financiare apar pentru ca un numar crescand de oameni vad viitorul in acelasi fel, determinand o presiune pe cerere sau pe oferta, presiune care duce la formarea bulelor speculative. Da, in teorie sunt pregatit, in practica insa este important sa continuam sa monitorizam comportamentul majoritatii si sa analizam tot ceea ce pare excesiv la un moment dat”, a mai spus Ionescu.

Rares Nilas, BT Securities: Cea mai mare greseala a fost ca am ignorat primele semne ale crizei

Rares Nilas, BT Securities: Cea mai mare greseala a fost ca am ignorat primele semne ale crizeiManagerul BT Securities, Rares Nilas, considera ca cea mai mare greseala facuta in criza a fost ignorarea primelor semne, aparute la finalul anului 2007 si, implicit, amanarea deciziilor de taiere a costurilor.

“Cea mai importanta limita pe care ti-o descoperi in perioada de criza este rezistenta la stress. Ca manager, trebuie sa iei decizii rapide si insuficient fundamentate”, explica Nilas.

O alta limita descoperita in ultimii ani este aceea de control a panicii, In particular, pe piata de capital, clientii si angajatii trec prin momente de panica in perioada de criza mai ales la inceputul ei legate de pierderea banilor sau a serviciului si asteapta solutii.

“Este destul de greu sa nu te molipsesti...”, afirma managerul.

Momentul cel mai dificil a fost legat de acceptarea pierderilor pe piata si marcarea lor.

“Practic a fost momentul in care am realizat ca este o criza foarte puternica si trebuie trecut de la prognozele optimiste la cele pesimiste ceea ce impunea adoptarea unui alt stil de management, orientat spre conservarea companiei si controlul costurilor”, a mai spus Nilas.

Un alt moment dificil a fost legat de prabusirea cotatiilor actiunilor in toamna anului 2008. Greutatea acelor zile a fost amplificata si de panic ace a cuprins clientii, mai ales ca momentul respectiv nu a fost prevazut la intensitatea sa reala.

Impactul crizei in stilul de viata al managerului BT Securities s-a reflectat in implementarea de metode de control a riscului mult mai eficiente si dezoltarea laturii de economisire.

Unul din cele mai bune sfaturi primite in ultimii doi ani a fost acela de a lua decizii pe baza celei mai pesimiste variante.

“Fiecare criza are specificul ei, este recomandat sa nu repeti acelesi greseli in criza urmatoare. In urma unei astfel de perioade, un manager este mult mai aplecat catre studiu si daca citesti carti despre crizele precedente constati ca puteai sa identifici semnele crizei mult mai devreme si sa iei decizii mai bune”, considera Rares Nilas.