Bursa de la Bucuresti - Evolutie

Bursa de la Bucuresti - EvolutieBursa de Valori Bucuresti a incheiat sedinta de tranzactionare in aprecieri usoare, cel mai mare avans fiind raportat de indicele ROTX.

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a crescut cu 0,86%, pana la 5.267,29 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a urcat cu 0,68%, la 3.092,97 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare, s-a apreciat cu 0,92%, pana la 24.200,13 puncte, iar indicele ROTX, tranzactionat la Bursa din Viena, a crescut cu 1,45%, la 10.714,33 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a castigat 1,05%, la 487,22 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a crescut cu 0,13%, la 764,53 puncte.

Citeste mai multe detalii aici.

Evenimentele ultimelor 24 de ore

Evenimentele ultimelor 24 de oreBroadhurst Investment Limited a transmis Bursei de Valori Bucuresti si Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare un raport referitor la solicitarea retragerii din actionariatul Prodplast Bucuresti, conform unei adrese obtinute de Wall-Street.ro.

• Producatorul de piese pentru avioane Aerostar Bacau (ARS) va investi 13,76 milioane lei (3,22 mil. euro) in extinderea capacitatilor de fabricatie si asamblare aerostructuri destinate aviatiei civile.

• Analistii Raiffeisen Capital & Investment mentin recomandarea de cumparare pentru cele cinci societati de investitii financiare, cu un potential de crestere a pretului de cel putin 37 de procente.

• Actionarii Somes Dej au aprobat majorarea capitalului social al companiei cu maxim 107,5 milioane lei (25,1 mil. euro) prin aport de numerar.

• SIF Oltenia (SIF5) a achizitionat in decursul mai multor tranzactii 7,33% din capitalul social al Prodplast Imobiliare (simbol Sibex: PPLI), suma platita fiind de 6,02 milioane lei (1,41 mil. euro).

Bursele europene

Bursele europene• In jurul orei 17.30, indicele FTSE100, care include actiunile celor mai mari companii listate la Londra, crestea cu 1,33%, la 5.736,74 puncte, iar indicele DAX al bursei din Frankfurt, castiga 1,80%, pana la 6.418,17 puncte. Indicele CAC40 al bursei din Paris se aprecia cu 1,82%, la 3.817,21 puncte.

• Fondul Monetar International (FMI) a anuntat ca a semnat un acord care-i permite sa imprumute pana la 280 de milioane de euro de la banca centrala a Sloveniei.

• Guvernul ungar intentioneaza sa concedieze anul viitor circa 25.000 de angajati din sectorul public si ar putea introduce o taxa speciala in sectorul energiei, pentru a respecta angajamentul fata de UE privind reducerea deficitului bugetar sub 3% din PIB.

• Intarzierile la proiectul Nabucco nu sunt foarte grave, intrucat cererea de gaze naturale pe piata europeana a scazut ca urmare a contractiei economice, a declarat directorul general al grupului austriac OMV, Wolfgang Ruttenstorfer.

Bursele internationale

Bursele internationale• Indicele industrial Dow Jones urca cu 0,77%, la 11.105,50 puncte, Standard & Poor's 500 se aprecia cu 0,73%, pana la 1.178,36 puncte, in timp ce indicele compozit Nasdaq crestea cu 0,88%, la 2.439,12 puncte, in jurul orei 17.30.

• Dintre bursele asiatice Nikkei, principalul indice al bursei din Tokyo, a inregistrat o apreciere de 0,16%, pana la 9.403,51 puncte. De asemenea, indicele extins Topix a scazut cu 0,24%, pana la 822,65 puncte, in timp ce indicele principal al Bursei din Hong Kong, Hang Seng, a urcat cu 1,45%, la 23.457,70 puncte.

• Grupul Google, detinatorul celui mai popular motor de cautare la nivel mondial, este interesat sa cumpere agentia de turism online Opodo, a companiei spaniole Amadeus IT Holding, potrivit unor surse apropiate situatiei.

Declaratia zilei

Declaratia zilei"Pe noi, o viitoare criza, dupa efectele devastatoare ale acesteia ne poate desfiinta ca natiune. Criza nu se va sfarsi niciodata daca nu vom sti sa ne alegem conducatorii, si ne vom indrepta astfel spre colaps”, a declarat Teodor Ancuta (foto), presedintele Bursei din Sibiu.

Subiecte fierbinti

Subiecte fierbinti• Un Fond Proprietatea nefunctional si o procedura administrativa haotica de despagubire a fostilor proprietari i-au adus Romaniei cea mai dura sanctiune din partea CEDO prin care Curtea de la Strasbourg obliga statul roman sa rezolve in 18 luni problema restituirii proprietatilor. [Ziarul Financiar]

• Desi are posibilitatea sa faca privatizari prin bursa, statul roman prefera licitatiile sau negocierile directe. Astazi, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), condus de Elena Udrea, scoate la vanzare pachetul de 34% din Athenee Palace pe care vrea cel putin 1,4 milioane de euro. [Money.ro]

• Bursa locala se dovedeste insa complet „autista”, si nici cresterile pu­ternice de pe indicele Dow Jones din ultima luna nu au trezit-o din letargie. [Financiarul]

• Consiliul de Administratie al Depozitarului Central a sesizat Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare asupra incompatibilitatii a doi dintre administratorii sai, Cristinel Sandu Popescu si Doru Bolos. [Bursa]