Bursa de la Bucuresti - Evolutie

Bursa de la Bucuresti - EvolutieBursa de Valori Bucuresti a incheiat prima sedinta de tranzactionare a saptamanii cu deprecieri puternice, cel mai mare declin fiind inregistrat de SIF-uri.

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a scazut cu 2,20%, pana la 5.160,52 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a coborat cu 2,05%, la 3.037,01 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare, s-a depreciat cu 3,56% la 22.747,62 puncte, iar indicele ROTX, tranzactionat la Bursa din Viena, a pierdut 1,96%, la 10.598,84 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a scazut 2,68%, la 470,53 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a coborat cu 1,62%, la 753,26 puncte.

Citeste mai multe detalii aici.

Evenimentele ultimelor 24 de ore

Evenimentele ultimelor 24 de ore• Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a avizat transferul actiunilor Ropharma Brasov (IAFR) de pe piata Rasdaq la cota Bursei.

• Actionarii Mechel Targoviste (COS) au aprobat majorarea capitalului social al Mechel Reparatii cu 15,41 milioane lei prin aport in natura.

• Depozitarul Central va incepe distributia valorii de rascumparare a certificatului Turbo Short EBDAXTS1 emis de Erste Group, ca urmare a atingerii barierei si a expirarii certificatului Turbo Short EBDAXTS1.

Bursele europene

Bursele europene• In jurul orei 17.40, indicele FTSE100, care include actiunile celor mai mari companii listate la Londra, scadea cu 0,35% la 5.854,94 puncte, iar indicele DAX al bursei din Frankfurt, pierdea 0,10%, pana la 6.747,76 puncte. Indicele CAC40 al bursei din Paris se deprecia cu 0,06%, la 3.914,53 puncte.

• Principalele economii mondiale ar trebui sa ia in considerare adoptarea unui standard actualizat bazat pe aur pentru ghidarea cursurilor valutare, apreciaza presedintele Bancii Mondiale (BM), Robert Zoellick.

Bursele internationale

Bursele internationale• Indicele industrial Dow Jones cobora cu 0,55%, la 11.381 puncte, Standard & Poor's 500 se deprecia cu 0,44%, pana la 1.220,40 puncte, in timp ce indicele compozit Nasdaq scadea cu 0,04%, la 2.577,91 puncte, in jurul orei 17.40.

• Dintre bursele asiatice Nikkei, principalul indice al bursei din Tokyo, a inregistrat o apreciere de 1,11%, pana la 9.732,92 puncte. Indicele extins Topix a crescut cu 0,81%, pana la 841,74 puncte, in timp ce indicele principal al Bursei din Hong Kong, Hang Seng, a crescut cu 0,35%, la 24.964,40 puncte.

• Retailerii americani se pregatesc pentru cele mai bune vanzari cu ocazia sarbatorilor de Craciun din ultimii ani, avand in vedere numarul angajarilor efectuate in luna octombrie, potrivit MarketWatch.

• China va deveni a treia putere in cadrul FMI, in functie de drepturile de vot, dupa SUA si Japonia, pozitie care va permite statului sa-si asume responsabilitati mai mari in ceea ce priveste economia mondiala, a declarat directorul general al institutiei financiare, Dominique Strauss-Kahn.

Declaratia zilei

Declaratia zilei“Daca stirile proaste din domeniul politic si economic vor continua vanzatorii isi vor face simtita prezenta mai puternic in piata. Este posibil sa asistam si in urmatoarele zile la asemenea scaderi, in functie de evolutia evenimentelor de pe plan intern”, a declarat Marcel Murgoci, director de tranzactionare la Estinvest.

Subiecte fierbinti

Subiecte fierbinti• Partidul Forta Civica, care reprezinta interesele unui grup de fosti proprietari, solicita premierului Emil Boc sa ancheteze in regim de urgenta, prin Corpul de Control pe care-l are la dispozitie, modul in care a fost selectat si desemnat Franklin Templeton sa administreze Fondul Proprietatea (FP), dupa ce grupul american a fost implicat intr-un scandal de manipulare a pietei de capital in Turcia. [Ziarul Financiar]

• Fondul de investitii Hyposwiss Danube Tiger Luxemburg a raportat la sfarsitul saptamanii trecute depasirea pragului de 5% din capitalul social al Coremar Constanta (8,92%), Electrocontact Botosani (6,11%), Mecanica Ceahlau (6,03%), Vrancart (5,50%) si Braiconf (9,28%). [Financiarul]

• Conducerea "Alro" SA sustine ca energia pe care o cumpara direct de la "Hidroelectrica" ii acopera doar 75% din necesar si ca societatea nu revinde aceasta energie altor furnizori. [Bursa]

• Unicredit Bank din Munchen a lansat, la sarsitul saptamanii trecute, un certificat pe actiunile Fondului Proprietatea care va fi tranzactionat pe piata alternativa a Bursei din Frankfurt. [Money.ro]