Bursa de la Bucuresti - Evolutie

Bursa de la Bucuresti - EvolutieBursa de Valori Bucuresti a incheiat sedinta de tranzactionare in usoara urcare, cel mai mare avans fiind inregistrat de indicele BET-FI.

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a crescut cu 0,17%, pana la 5.185,27 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a urcat cu 0,16%, la 3.044,65 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare, s-a apreciat cu 1,03% la 22.320,42 puncte, iar indicele ROTX, tranzactionat la Bursa din Viena, a castigat 0,61%, la 10.625,92 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a crescut cu 0,39%, la 469,29 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a urcat cu 0,82%, la 750,31 puncte.

Citeste mai multe detalii aici.

Evenimentele ultimelor 24 de ore

Evenimentele ultimelor 24 de ore• Daniel Tepes, membru in CA al BVB si actionar al operatorului de piata, a solicitat diminuarea capitalului social al Bursei de Valori Bucuresti cu circa noua milioane euro, bani care sa fie distribuiti actionarilor, Consiliul Bursei urmand sa analizeze cererea si sa stabileasca daca va convoca AGA.

• Ministerul Economiei nu se grabeste sa vanda pachetul de 9,8% din actiunile pe care le detine la producatorul de petrol si gaze OMV Petrom (SNP), asteptand un pret bun.

• Societatea de administrare a investitiilor Certinvest a anuntat introducerea posibilitatii de a realiza operatiuni de adeziune si rascmparare prin telefon, pentru fondurile deschise.

Bursele europene

Bursele europene• In jurul orei 18, indicele FTSE100, care include actiunile celor mai mari companii listate la Londra, crestea cu 1,39% la 5.771,95 puncte, iar indicele DAX al bursei din Frankfurt, castiga 1,94%, pana la 6.830,18 puncte. Indicele CAC40 al bursei din Paris se aprecia cu 1,93%, la 3.865,54 puncte.

• Ministrii de Finante din zona euro vor stabili saptamana viitoare un program de salvare pentru Irlanda, a declarat ministrul de Finante bulgar, Simeon Djankov, citat de EUobserver.

• Directorul general al grupului financiar italian UniCredit, Federico Ghizzoni, spune ca temerile privind datoriile de stat, avand in centru Irlanda, ii provoaca "cosmaruri despre Europa ca intreg".

Bursele internationale

Bursele internationale• Indicele industrial Dow Jones urca cu 1,58%, la 11.182,10 puncte, Standard & Poor's 500 se aprecia cu 1,75%, pana la 1.199,27 puncte, in timp ce indicele compozit Nasdaq crestea cu 1,87%, la 2.522,34 puncte, in jurul orei 18.

• Dintre bursele asiatice Nikkei, principalul indice al bursei din Tokyo, a inregistrat o apreciere de 2,06%, pana la 10.013,60 puncte. Indicele extins Topix a crescut cu 2,18%, pana la 868,81 puncte, in timp ce indicele principal al Bursei din Hong Kong, Hang Seng, a urcat cu 1,82%, la 23.639,40 puncte.

• General Motors (GM) a strans 20,1 miliarde de dolari prin cea mai mare oferta publica initiala derulata vreodata in Statele Unite, dupa ce a vandut actiunile la cel mai mare pret din intervalul propus, datorita cererii uriase din partea investitorilor.

Declaratia zilei

Declaratia zilei“Derularea unui IPO si transformare unei societati intr-una detinuta public este decizie strategica si presupune curaj”, a declarat Stere Farmache, presedintele Bursei de Valori Bucuresti.

Subiecte fierbinti

Subiecte fierbinti• Mai multi actionari ai Bursei de Valori Bucuresti, dar si membri din Consiliul de Administratie al institutiei vor sa propuna reducerea capitalului social al Busei cu circa noua milioane de euro, bani care ar urma sa fie impartiti actionarilor. [Bursa]

• Adrian Tanase, manager de portofoliu al fondului Romanian Equity administrat de ING Investment Management, a declarat ca pe termen scurt-mediu, se asteapta ca dificultatile economice din Romania sa fie mai mari in comparatie cu tarile din regiune, motiv pentru care prefera mentinerea unei pozitii mai reduse pe Romania, orientand-se in schimb mai mult asupra pietelor vecine. [EconomicTimes.ro]

• SIF Moldova (SIF2) a ajuns la un castig de aproape 100 de milioane de lei dupa primele 10 luni ale anului, ocupand primul loc in grupul celor cinci SIF-uri, dar fata de luna septembrie a inregistrat cea mai mica crestere a profitului, de doar 3%. [Financiarul]