Bursa de la Bucuresti - Evolutie

Bursa de la Bucuresti - EvolutieBursa de Valori Bucuresti a incheiat sedinta de tranzactionarea cu aprecieri nesemnificative, insa indicele BET-FI a inregistrat a treia zi consecutiva de scaderi.

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a crescut cu 0,07%, pana la 5.082,46 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a urcat cu 0,06%, la 2.998,08 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare, s-a depreciat cu 1,57% la 21.469,26 puncte, iar indicele ROTX, tranzactionat la Bursa din Viena, a pierdut 0,89%, la 10.345,57 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a scazut cu 0,50%, la 456,45 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a urcat cu 0,19%, la 745,29 puncte.

Citeste mai multe detalii aici.

Evenimentele ultimelor 24 de ore

Evenimentele ultimelor 24 de ore• Oferta primara de vanzare iFond Gold (IFG) a fost subscrisa in totalitate, cererile depasind valoarea initiala de 10.000 de unitati de fond.

• Distribuitorul de medicamente Ropharma Brasov (RPH) a inregistrat in primele noua luni ale anului un profit net de 12,14 milioane lei (2,9 mil. euro), de 3,8 ori mai mare decat rezultatul din perioada similara a anului trecut.

• Actiunile grupului german Daimler (DAI), producatorul masinilor Mercedes, au debutat astazi pe sistemul alternativ de tranzactionare al Bursei de Valori Bucuresti, marcand prima tranzactie pe sistemul CAN-ATS.

• Consiliul de administratie al Cemacon Zalau (CEON) propune actionarilor in adunarea generala extraordinara din decembrie suplimentarea liniei de credit acordate de BCR cu 1 milion de euro pana la 2,9 milioane euro.

Bursele europene

Bursele europene• In jurul orei 18, indicele FTSE100, care include actiunile celor mai mari companii listate la Londra, scadea cu 0,96% la 5.626,23 puncte, iar indicele DAX al bursei din Frankfurt, pierdea 1,17%, pana la 6.742,06 puncte. Indicele CAC40 al bursei din Paris se deprecia cu 1,56%, la 3.759,26 puncte.

• Irlanda, al doilea stat din Uniunea Europeana care are nevoie de un plan de salvare, dupa Grecia, are un sistem bancar cu serioase probleme, desi initial testele de stres nu au aratat acest lucru.

• Guvernul ungar va prezenta in luna februarie un nou pachet de reforma fiscala care va cuprinde masuri de reducere a cheltuielilor publice cu 600-800 miliarde forinti (pana la 2,9 miliarde euro), a declarat ministrul economiei de la Budapesta, Gyorgy Matolcsy.

Bursele internationale

Bursele internationale• Indicele industrial Dow Jones cobora cu 1,16%, la 11.049 puncte, Standard & Poor's 500 se deprecia cu 1,18%, pana la 1.183,67 puncte, in timp ce indicele compozit Nasdaq scadea cu 1,19%, la 2.501,97 puncte, in jurul orei 18.

• Dintre bursele asiatice Nikkei, principalul indice al bursei din Tokyo, a inregistrat o apreciere de 0,93%, pana la 10.115,20 puncte. Indicele extins Topix a crescut cu 0,69%, pana la 875,48 puncte, in timp ce indicele principal al Bursei din Hong Kong, Hang Seng, a coborat cu 2,67%, la 22.896,10 puncte.

• Un militar sud-coreean a fost ucis, iar alti 13 au fost raniti, astazi, de tirurile cu obuze nord-coreene care au vizat o insula sud-coreeana, situata in vestul peninsulei, in Marea Galbena.

• Biroul Federal de Investigatii (FBI) din Statele Unite a efectuat razii la trei fonduri de hedging, in cadrul unei investigatii de amploare privind suspiciuni de tranzactii cu informatii privilegiate.

• Miliardarul american Warren Buffett, detinatorul conglomeratului Berkshire Hathaway, este de parere ca scutirile de taxe de care beneficiaza bogatii Americii inca de pe timpul mandatului Bush ar trebui sa fie eliminate cat mai repede.

Declaratia zilei

Declaratia zilei“Pentru a ne da seama daca planul de finantare al Irlandei si atacul Coreei de Nord va afecta pietele externe va trebui sa mai asteptam o zi, iar daca aceasta va fi una de scadere am putea sa ne asteptam la un trend descendent mai puternic”, a declarat Alin Brendea, director de operatiuni la Prime Transaction.

Subiecte fierbinti

Subiecte fierbinti• Fondurile mutuale din Romania au fost in trimestrul al treilea mai atractive (ca vanzari nete) decat cele din Franta, care au inregistrat iesiri de capital, dar sunt inca in urma Poloniei. [Ziarul Financiar]

• Termenul de 25 ianuarie vehiculat pentru listarea Fondului Proprietatea (FP) este prea scurt pentru a se putea face o promovare corespunzatoare in fata investitorilor de pe pietele externe, considera Marius Murgu, presedintele Asociatiei Actionarilor Privati de la Fondul Proprietatea. [EconomicTimes.ro]

• Costel Ceocea, presedintele SIF Mol­do­va, considera ca listarea com­paniei la BVB nu a adus dezavantaje, dar a provocat compania sa men­tina un nivel ridicat al performantelor financiare care sa satisfaca asteptarile actionarilor. [Financiarul]

• Brokerii sunt de parere ca lichiditatea segmentului bancar de la Bursa a fost redusa, in prima parte a anului, si estimeaza o revenire a cotatiilor in a doua parte a anului viitor. [Bursa]