Bursa de la Bucuresti - Evolutie

Bursa de la Bucuresti - EvolutieBursa de Valori Bucuresti a incheiat sedinta de tranzactionarea cu aprecieri usoare, insa indicele BET-FI a castigat 2,92%.

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a urcat cu 0,42%, pana la 5.115,27 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a crescut cu 0,49%, la 3.009,04 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare, s-a apreciat cu 2,94% la 21.283,67 puncte, iar indicele ROTX, tranzactionat la Bursa din Viena, a castigat 1,74%, la 10.465,39 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a crescut cu 1,27%, la 458,10 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a urcat cu 0,32%, la 742,17 puncte.

Cititi mai multe detalii aici.


Evenimentele ultimelor 24 de ore

Evenimentele ultimelor 24 de ore• Produsul Intern Brut (PIB) este evaluat la 136,6 miliarde de lei in trimestrul al treilea, in scadere cu 2,5% comparativ cu perioada similara a anului trecut, arata datele brute ale Institutului National de Statistica (INS), care a mentinut estimarile initiale privind evolutia economiei.

• Fondul Proprietatea va ataca in instanta decizia Romgaz de a dona 400 milioane lei la bugetul de stat, apreciind ca operatiunea va avea consecinte grave asupra profitului Romgaz, actionarilor, regulilor de guvernanta corporativa si perceptiei investitorilor straini privind piata locala de capital.

• Ministerul Finantelor Publice (MFP) vrea sa atraga in luna decembrie 4,6 miliarde de lei prin vanzarea de titluri de stat, valoarea indicativa fiind similara cu cele propuse in ultimele luni si peste media sumelor pe care Trezoreria a reusit sa le imprumute.

Bursele europene

Bursele europene• In jurul orei 18.10, indicele FTSE100, care include actiunile celor mai mari companii listate la Londra, crestea cu 1,86% la 5.747,68 puncte, iar indicele DAX al bursei din Frankfurt, castiga 1,01%, pana la 6.935,79 puncte. Indicele CAC40 al bursei din Paris se aprecia cu 1,63%, la 3.729,07 puncte.

• Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut dobanda de politica monetara la minimul record de 1%, dupa o reuniune de politica monetara in urma careia analistii asteapta prelungirea masurilor de sprijinire a lichiditatii.

• Grupul german E.On a anuntat ca vinde intreaga participatie, de 3,5%, pe care o detine la exportatorul rus de gaze naturale Gazprom pentru 3,4 miliarde de euro, dar a asigurat ca va continua sa colaboreze cu principalul sau furnizor de gaze.

Bursele internationale

Bursele internationale• Indicele industrial Dow Jones urca cu 0,77%, la 11.342,80 puncte, Standard & Poor's 500 se aprecia cu 0,92%, pana la 1.217,15 puncte, in timp ce indicele compozit Nasdaq crestea cu 0,73%, la 2.568,11 puncte, in jurul orei 18.10.

• Dintre bursele asiatice Nikkei, principalul indice al bursei din Tokyo, a inregistrat o apreciere de 1,81%, pana la 10.168,50 puncte. Indicele extins Topix a crescut cu 1,29%, pana la 877,21 puncte, in timp ce indicele principal al Bursei din Hong Kong, Hang Seng, a urcat cu 0,86%, la 24.448,80 puncte.

• Economia SUA a continuat sa-si revina lent in ultimele saptamani, sustinuta de industria prelucratoare, cu toate ca piata locuintelor este inca slaba, iar angajatorii sunt reticenti in a infiinta un numar semnificativ de locuri de munca, potrivit Rezervei Federale americane (FED).

• Comisia Europeana (CE) a deschis o ancheta formala axata pe afacerile de cautare pe Internet si publicitate ale Google, potrivit publicatiei Wall Street Journal.

Declaratia zilei

Declaratia zilei"Optimismul de pe final de an este asteptat sa continue si in ianuarie cand pe finalul lunii se va lista Fondul Proprietatea”, a declarat Andrei Petrescu, analist la Prime Transaction.

Subiecte fierbinti

Subiecte fierbinti• Pentru investitorii de pe Bursa, 2010 a fost pana acum un an dificil, avand in vedere ca pentru prima data in ultimii ani actiunile nu au mai mers la fel (toate in sus sau toate in jos). [Ziarul Financiar]

• Un grup de actionari ai Bursei de la Sibiu (Sibex) a cerut revocarea consiliului de administratie si alegerea unor noi administratori. [Financiarul]

• Societatea de intermediere "Broker" Cluj pare sa fi devenit unul dintre cele mai bune locuri de munca din lume, dupa ce Consiliul de Administratie al societatii a decis, vara trecuta, ca persoanele care vor reprezenta SSIF-ul in conducerea societatilor din portofoliu pot pleca acasa cu indemnizatiile primite. [Bursa]

• Cel mai mare randament inregistrat de un fond deschis de investitii in primele 11 luni ale anului este de 17,2%, in timp ce cea ma slaba performanta o are un fond cu o scadere de 7,8%, potrivit datelor administratorilor de fonduri. [EconomicTimes.ro]