1. Listarea BVB si Sibex

1. Listarea BVB si SibexPrima listare a unei burse din Romania a fost cea a Sibex (SBX), care a avut loc in data de 22 ianuarie, urmata fiind de Bursa de Valori Bucuresti (BVB) pe 8 iunie.

Ambele burse au intrat la tranzactionare fara oferta publica prin listare propriu-zisa.

In prezent, actiunile SBX inregistreaza o depreciere de 25% de la listare, in timp ce pretul titlurilor BVB au urcat cu 50,6%.

2. Lansarea ATS-urilor si a primilor eminteti

2. Lansarea ATS-urilor si a primilor emintetiPlatforma alternativa de tranzactionare (ATS) a Bursei din Sibiu s-a lansat in data de 6 septembrie, primul emitent fiind Prodplast Imobiliare (PPLI).

De asemenea, in acest an a fost anuntat si lansat si ATS-ul BVB, CAN, in 23 noiembrie. Primul emitent a fost producatorul de automobile Mercedes, Daimler A.G. (DAI).

3. Introducerea produselor structurate

3. Introducerea produselor structuratePrimele produse structurate listate pe piata de profil a Bursei de la Bucuresti au fost cele emise de Erste Bank Group. Produsele au ca activ suport petrol, aur si indicele DAX sunt format de certificate turbo si a celor index.

La o luna distanta, Raiffeisen Centrobank a adus la bursa noua produse structurate de tipul certificatelor index, avand ca suport indicii ROTX, S&P500, EuroStoxx50, DAX, aur si futures pe petrol.

4. Dow Jones devine disponibil investitorilor din Romania

4. Dow Jones devine disponibil investitorilor din RomaniaContractul futures pe indicele american Dow Jones (DEDJIA) a fost lansat o data cu piata spot de la Sibiu si cu listarea actiunilor Sibex.

Interesul investitorilor pentru acest produs a fost unul ridicat de la lansare, in prezent DEDJIA fiind cel mai tranzactionare derivat de la Sibiu in acest moment.

5. 3 IPO-uri

5. 3 IPO-uriDaca anul trecut au existat doar doua oferte publice initiale, a fondurilor OTP WiseRO si OTP Green, in acest an pe Bursa de Valori Bucuresti au existat trei IPO-uri.

Primele doua au fost ale fondurilor inchise administrate de Intercapital Investment Management, iFond Financial Romania (IFR) si iFond Gold (IFG), ambele inregistand suprasubscrieri.

Ultimul IPO al anului a fost cel al Hidraulica Plopeni (HPR) care a atras doar 1.000 euro in cadrul ofertei, insa prospectul ii permite sa se listeze la BVB indiferent de valoarea atrasa.

6. Preluarea managementului Fondului Proprietatea de catre Franklin Templeton

6. Preluarea managementului Fondului Proprietatea de catre Franklin TempletonIn urma adunarii generale a actionarilor Fondului Proprietatea din septembrie, managementul a fost trecut in mana celor de la Franklin Templeton.

Astfel, FP nu mai este condus de catre Stat si de doua structuri de administrate, ci de catre Franklin Templeton, ales ca administrator unic.

Oficialii Franklin au implementat o serie de masuri care prevad schimbarea modului de raportare si de tranzactionare a actiunilor FP, listarea la Bursa de Valori Bucuresti fiind estimata in data de 25 ianuarie 2011.

7. BVB implineste 15 ani de Bursa moderna

7. BVB implineste 15 ani de Bursa modernaBVB a aniversat in data de 25 noiembrie 15 ani de Bursa moderna.

Presedintele Romaniei, guvernatorul BNR, seful BVB si presedintele Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, prezenti la evenimentul de aniversare, au spus la unison ca piata de capital trebuie sa isi exercite rolul esential de finantator ale economiei, listarea companiilor de stat fiind un prim vector important.

Cititi si Moment aniversar: Povestea Bursei moderne, spusa de fondatorii sai

8. Majorarea impozitului pe tranzactiile bursiere

8. Majorarea impozitului pe tranzactiile bursiereDaca in 2009 veniturile din depozitele bancare si din tranzactiile bursiere au fost scutite de impozitul de 16%, in acest an aceasta taxa a fost aplicata indiferent de perioada de detinere a investitiilor.

Astfel, toate tranzactiile efectuate pe piata de capital indiferent de perioada de detinere, pe termen scurt sau peste un an, sunt impozitate cu 16%.

9. Activele fondurilor mutuale depasesc 1 mld. euro

9. Activele fondurilor mutuale depasesc 1 mld. euroIn luna martie a acestui an, activele fondurile deschise de investitii au urcat la 1 miliard de euro, valoarea istorica.

De atunci, evolutia activelor a fost una ascendenta, sustinuta de subscrierile in fondurile monetare.

La finalul lunii noiembrie, activele fondurilor mutuale era de 1,26 miliarde euro.

10. Lansarea serviciului national de distribuire a dividendelor

10. Lansarea serviciului national de distribuire a dividendelorIn luna martie, Depozitarul Central a anuntat lansarea serviciului national de distribuire a dividendelor, investitori putand primi profitul repartizat de companii prin Posta Romana si Citibank Romania.

Serviciul a devenit operational in iulie, cand Remat Ialomita a solicitat distribuirea dividendelor prin acest serviciu.

De atunci, inca doua societati au ales aceasta modalitate de distribuire a dividendelor, respectiv SIF Moldova (SIF2) si IAR Ghimbav (IARV).