Bursa de la Bucuresti - Evolutie

Bursa de la Bucuresti - EvolutieBursa de Valori Bucuresti a incheiat prima sedinta de tranzactionarea a saptamanii in scadere, cel mai mare declin fiind inregistrat de indicele BET-FI.

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a coborat cu 0,31%, pana la 5.133,93 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a scazut cu 0,41%, la 3.036,26 puncte.

Indicele BET-FI
, al celor cinci societati de investitii financiare, s-a depreciat cu 1,57% la 20.428,68 puncte, iar indicele ROTX, tranzactionat la Bursa din Viena, a pierdut 0,34%, la 10.610,42 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a scazut cu 0,72%, la 455,16 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a coborat cu 0,41%, la 742,47 puncte.

Cititi mai multe detalii aici.

Evenimentele ultimelor 24 de ore

Evenimentele ultimelor 24 de ore• Oficialii Bursei de Valori Bucuresti si-au exprimat intentia de a discuta cu A&D Pharma despre o posibila listare pe piata romaneasca in urma cu aproximativ cinci saptamani.

• Dupa incheierea unui parteneriat in septembrie, Bursa de Valori Bucuresti si Operatorul pietei de energie electrica (Opcom) planuiesc lansarea unei burse de contracte de derivate pe energie.

• Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a amendat cu 0,5% din capitalul social companiile Central European Financial si ECDL Romania, firme controlate de omul de afaceri Florin Pogonaru, pentru neinceperea procedurilor pentru oferta de preluare a Prodplast Bucuresti (PPL).

Bursele europene

Bursele europene• In jurul orei 17.40, indicele FTSE100, care include actiunile celor mai mari companii listate la Londra, crestea cu 0,21% la 5.884,12 puncte, iar indicele DAX al bursei din Frankfurt, castiga 0,65%, pana la 7.027,97 puncte. Indicele CAC40 al bursei din Paris se aprecia cu 0,65% la 3.892,34 puncte.

• Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a cerut luni guvernelor europene "sa-si asume responsabilitatile" in fata crizei, subliniind ca aceasta nu este o criza a monedei euro.

• Franta risca sa piarda ratingul de credit "AAA", cel mai inalt acordat de agentiile de evaluare financiara, din cauza crizei datoriilor din zona euro, care ar putea determina un val de retrogradari printre cele mai puternice state europene, potrivit unei analize Bloomberg.

• Irlanda nu are in vedere renuntarea la moneda euro, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Micheal Martin, adaugand ca planul de salvare stabilit de Uniunea Europeana (UE) si de Fondul Monetar International (FMI) nu este negociabil.

Bursele internationale

Bursele internationale• Indicele industrial Dow Jones cobora cu 0,20%, la 11.469,30 puncte, S&P 500 scadea cu 0,04%, la 1.243,43 puncte, in timp ce indicele compozit Nasdaq scadea cu 0,21%, la 2.637,54 puncte, in jurul orei 17.40.

• Dintre bursele asiatice Nikkei, principalul indice al bursei din Tokyo, a inregistrat o depreciere de 0,85%, pana la 10.216,40 puncte. Indicele extins Topix a scazut cu 0,51%, pana la 898,55 puncte, in timp ce indicele principal al Bursei din Hong Kong, Hang Seng, a coborat cu 0,33%, la 22.639,10 puncte.

• Cresterea cheltuielilor populatiei si companiilor din SUA a accelerat, probabil, in luna noiembrie, ceea ce ar putea reprezenta un semn ca economia isi ia avant spre sfarsitul acestui an.

Declaratia zilei

Declaratia zilei“Mi-ar placea sa vad ca toti actorii pietei, inclusiv media, au acelasi numitor comun: dezvoltarea pietei de capital. In ultima perioada, am senzatia ca unii din cei implicati se bucura de anumite sincope sau mesaje gresit intelese si incearca sa transforme totul intr-un can-can financiar, lucru de care piata nu are nevoie. Interesul ar trebui sa fie unul comun si toata lumea ar avea de castigat. Haideti sa construim o piata puternica, anul viitor va fi unul crucial: traim vremuri grele si trebuie sa ne dezvoltam. Alta directie decat inainte nu exista”, a declarat Valentin Ionescu, directorul Bursei din Bucuresti

Subiecte fierbinti

Subiecte fierbinti• In anul 2010 valoarea tranzactiilor cu actiuni intermediate de brokeri la BVB s-a redus de circa trei ori fata de anul de varf 2007, cand Bursa era pe maximele istorice, de la 18,1 mld. lei la circa 6 mld. lei. [Ziarul Financiar]

• Castigatorii alegerilor pentru Consiliul de Administratie al Sibex (n.r. desfasurate saptamana trecuta) au fost societatile de investitii financiare, SIF3 si SIF4, care au cate un reprezentant in CA, precum si societatea HTI care a castigat la randul ei un loc, potrivit lui Teodor Ancuta, reconfirmat in functia de presedinte al bursei sibiene. [Bursa]

• Dupa ce vineri au inregistrat cea de-a treia sedinta consecutiva de scadere, SIF-urile au revenit in zona suportului format la sfarsitul lunii noiembrie la nivelul de 20.700 de puncte, se arata intr-o analiza tehnica emisa azi-dimineata de societatea de intermediere financiara Broker Cluj (BRK). [EconomicTimes.ro]