Contractul cu Franklin Templeton

Contractul cu Franklin TempletonPrima parte a anului a adus si prima veste buna legata de listarea Fondului Proprietatea - semnarea contractului de administrare cu Franklin Templeton.

In AGA din februarie, actionarii au aprobat un nou Consiliu de Supraveghere, un contract aprobat si un buget de criza iar cele mai optimiste scenarii de atunci vizau listarea in acest an.

Franklin Templeton este una dintre cele mai mari companii financiare internationale, ce gestioneaza peste 30 de miliarde de dolari in pietele emergente, cu o echipa de 39 de directori de portofoliu, analisti si specialisti care lucreaza in cele 15 birouri situate in toata lumea. Compania este deja o prezenta puternica in Europa Centrala si de Est, cu organizatii active in Moscova, Varsovia, Budapesta, Viena, Istanbul si Bucuresti.

Insa, administratorul si-a intrat oficial in drepturi abia in septembrie, dupa aprobarea de catre actionari si publicarea hotararii in Monitorul Oficial.

Depunerea documentatiei si inregistrarea ca AOPC

Depunerea documentatiei si inregistrarea ca AOPCIn luna martie, Fondul Proprietatea a depus documentatia necesara inscrierii, la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), ca alt organism de plasament colectiv (A.O.P.C.), de tip special, sub forma unei societati de investitii de tip inchis.

Comisia a aprobat in luna august inregistrarea FP. "Se inregistreaza S.C. Fondul Proprietatea S.A. in categoria alte organisme de plasament colectiv (A.O.P.C.) de tip special, inființat sub forma unei societati de investitii de tip inchis, constituit in scopul acordarii despagubirilor aferente imobilelor care nu pot fi restituite in natura", se arata in avizul Comisiei.

Aprobarea Ordonantei 81 - cea mai buna veste din S1

Aprobarea Ordonantei 81 - cea mai buna veste din S1Luna iunie a adus cea mai buna veste a primei parti din an, legat de FP.

Parlamentul Romaniei a aprobat ordonanta 81 din 2007 privind Fondul Proprietatea, actul normativ ce vizeaza amendamente ale actului constitutiv al Fondului Proprietatea, dar si distribuirea de dividende, anularea actiunilor neplatite de Ministerul de Finante si eliminarea obligativitatii actionarului majoritar de a derula o ofera publica de listare.

AGA istorica din septembrie

AGA istorica din septembrieAdunarea Actionarilor Fondului Proprietatea din septembrie s-a incheiat cu aprobarea tuturor punctelor de pe ordinea de zi, dupa 4 ore relativ linistite, fara controversele de alta data. De la mandatul Franklin Templeton, pana la listare, dividende sau Comitetul Reprezentantilor, actionarii au votat aproape in unanimitate. Astfel, AGA si AGEA au adus un nou inceput pentru Fondul Proprietatea.

Deznodamantul va fi in ianuarie, cand listarea la BVB este programata.



25 ianuarie - Listarea FP

25 ianuarie - Listarea FPLa finalul lunii noiembrie, oficialii Franklin Templeton au anuntat ca listarea se va face pe 25 ianuarie, conform unui calendar.

“Data pe care o estimam noi pentru listare este de 25 ianuarie 2011. Inca depinde si de timpul in care vom primi avizul CNVM si al Bursei privind prospectul de listare”, a declarat Grzegorz Konieczny (foto), manager de portofoliu la Fondul Proprietatea si vicepresedinte executiv al Franklin Templeton Investment.

Tranzactionarea Fondului Proprietatea se va realiza fara o oferta publica initiala, ci prin listarea directa a actiunilor.

Potrivit statisticilor de la finalul lunii noiembrie, Fondul Proprietatea are active de 13,5 miliarde lei, iar activul net pe actiune este de 0,9772 lei.

Efectele unui administrator de calibru

Efectele unui administrator de calibruFondul Proprietatea va ataca in instanta decizia Romgaz de a dona 400 milioane lei la bugetul de stat, apreciind ca operatiunea va avea consecinte grave asupra profitului Romgaz, actionarilor, regulilor de guvernanta corporativa si perceptiei investitorilor straini privind piata locala de capital.

Ministerul Economiei, care detine 85% din actiunile Romgaz, a decis in AGA companiei, la 30 noiembrie, donatia de 400 de milioane de lei catre bugetul statului. In calitate de actionar minoritar, cu 15% din actiuni, Fondul a votat impotriva deciziei.

"Intelegem nevoia statului roman de a-si finanta deficitul bugetar, dar astfel de decizii trebuie luate doar intr-o perspectiva pe termen lung. Cum donatia a fost deja sustinuta de Ministerul Economiei, anticipam efecte negative asupra mediului romanesc de investitii si consideram ca poate fi afectat chiar ratingul de tara al Romaniei", a declarat presedintele executiv al Templeton Emerging Markets Group, Mark Mobius.

Citeste si Devalizarea Romgaz vs. protejarea actionarilor minoritari

Ultima aprobare de la CNVM

Ultima aprobare de la CNVMPe 7 decembrie, Franklin Templeton Investment Management Limited, administratorul unic al Fondului Proprietatea, a anuntat ca a depus prospecul de listare la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Aprobarea a fost primita 10 zile mai tarziu, iar pe data de 22 decembrie instrumentele au fost inregistrate ca valori mobiliare, aceasta fiind si ultima zi in care s-au mai putut realiza tranzactii la Depozitarul Central.

Inaintea listarii, managerul de investitii Franklin Templeton impreuna cu brokerii vor organiza o serie de road-show-uri nationale si internationale pentru a promova Fondul Proprietatea in randul investitorilor.

Ultimul OK - asteptat de la Bursa

Ultimul OK - asteptat de la BursaPe 24 decembrie, Franklin Templeton Investment, manager de investitii si administrator unic al Fondului Proprietatea, a depus prospectul si cererea de admitere la tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti.

Aprobarea prospectului de catre Bursa de Valori Bucuresti este ultimul pas pana la listarea programata pe 25 ianuarie 2011.

Fondul Proprietatea a colaborat cu un consortiu de brokeri - Raiffeisen Capital Investment (lead manager), BRD Groupe Societe Generale, ING Bank NV Amsterdam Sucursala Bucuresti – si consultantii juridici, Schoenherr si Asociatii SCA si White & Case, Pachiu SCA, pentru pregatirea listarii.