Bursa de la Bucuresti - Evolutie

Bursa de la Bucuresti - EvolutieBursa de Valori Bucuresti a incheiat sedinta de tranzactionarea in urcare usoara, insa doi indicii s-au plasat pe teritoriul negativ.

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a urcat cu 0,71%, pana la 5.825,30 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a crescut cu 0,37%, la 3.405,77 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare, s-a depreciat cu 1,02%, la 23.829,02 puncte, iar indicele ROTX, tranzactionat la Bursa din Viena, a castigat 1,22%, la 11.943,30 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a crescut cu 0,24%, la 521,20 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a coborat cu 0,27%, la 811,82 puncte.

Cititi mai multe detalii aici.

Evenimentele ultimelor 24 de ore

Evenimentele ultimelor 24 de ore• Valoarea neta a activelor Fondului Proprietatea s-a micsorat cu 3,6% in ultima luna din 2010, ajungand la 15,32 miliarde lei (3,6 mld. euro), potrivit statisticilor publicate pe site-ul FP.

• Mondo Visione, lider mondial in oferirea de informatii despre burse si platforme de tranzactionare, a informat ca Bursa de Valori Bucuresti a obtinut cea mai buna performanta in luna decembrie a anului trecut, in cadrul indicelui FTSE Mondo Visione Exchanges.

• Activele nete ale celor cinci SIF-uri au scazut cu 6,5% anul trecut, la 6,97 miliarde lei, iar castigurile cumulate s-a redus cu 36%, la 390,38 milioane lei, insa s-au situat peste estimarile societatilor de investitii financiare.

• Valoarea unitara a activului net al STK Emergent (STK) a fost de 123,04 lei la finalul anului trecut, in scadere cu 2,80% fata de 2009, conform unui comunicat remis Bursei de Valori Bucuresti.

Bursele europene

Bursele europene• In jurul orei 18.30, indicele FTSE100, care include actiunile celor mai mari companii listate la Londra, crestea cu 1,16% la 6.055,18 puncte, iar indicele DAX al bursei din Frankfurt, castiga 0,85%, pana la 7.138,21 puncte. Indicele CAC40 al bursei din Paris se aprecia cu 0,84% la 4.008,93 puncte.

• Tarile cu regim flexibil al cursului de schimb, printre care si Romania, nu trebuie sa se grabeasca cu aderarea la euro, ci sa profite de avantajul unei politici monetare proprii, a declarat seful misiunii FMI de evaluare a acordului cu Romania.

Ministrii Finantelor din Uniunea Europeana au convenit sa includa, printre criteriile care vor sta la baza testelor de stres care vor fi derulate in urmatoarele luni in sistemul bancar, lichiditatea, posibilele socuri specifice fiecarei tari si evaluarea mai exigenta a riscului.

• Angajatorii bulgari apreciaza ca anul acesta va fi caracterizat de falimente "vindecatoare", in conditiile in care economia a intrat in cel de-al treilea an de criza, potrivit publicatiei Dnevnik

Bursele internationale

Bursele internationale• Indicele industrial Dow Jones urca cu 0,54%, la 11.851,60 puncte, S&P500 crestea cu 0,06%, la 1.294,02 puncte, in timp ce indicele compozit Nasdaq se aprecia cu 0,08%, la 2.757,55 puncte, in jurul orei 18.30.

• Dintre bursele asiatice Nikkei, principalul indice al bursei din Tokyo, a inregistrat o apreciere de 0,15%, pana la 10.519 puncte. Indicele extins Topix a crescut cu 0,31%, pana la 931, puncte, in timp ce indicele principal al Bursei din Hong Kong, Hang Seng, a coborat cu 0,01%, la 24.154 puncte.

• GlaxoSmithKline (GSK) a avut in trimestrul al patrulea al anului trecut costuri juridice de 2,2 miliarde lire sterline (3,5 miliarde dolari), asociate unei investigatii din Statele Unite privind practicile de vanzare a unor produse, dar si proceselor legate de medicamentul pentru diabet Avandia.

• Volumul fuziunilor si achizitiilor incheiate de companiile din China vor creste cu 50% in acest an, potrivit unui studiu PricewaterhouseCoopers.

Declaratia zilei

Declaratia zilei"Tendinta ascendenta cred ca va continua inca o perioada destul de lunga deoarece vor veni catre piata noi bani atat din partea noilor investitori care sunt atrasi in principal de listarea FP, cat si de cei rezultati din marcarea profiturilor pe actiunile FP a celor care au cumparat in cursul anului trecut aceste actiuni. Evolutia nu va fi liniar pozitiva, ci va fi insotita si de semicorectii temporare”, a declarat Gabriel Necula, director adjunct de tranzactionare la Prime Transaction.

Subiecte fierbinti

Subiecte fierbinti• Fondurile de investitii administrate de grupul american Artio Global (fosta divizie de administrare a investitiilor a bancii elvetiene Julius Baer) au vandut in ultimii ani mai multe dintre participatiile detinute pe Bursa de la Bucuresti, insa au ramas ferme pe pozitie pana in prezent in cazul Petrom (SNP), companie la care detineau la finele lunii octombrie circa 1,43% din actiuni. [Ziarul Financiar]

• Posibilitatea ca actiunile Fondului Proprietatea sa se tranzactioneze la Bursa de Valori Bucuresti, incepand cu 25 ianuarie, sub valoarea nominala, pare sa nu ii ingrijoreze deloc pe reprezentantii statului, desi unii dintre fostii proprietari au avertizat ca vor actiona statul in instanta daca se va intampla acest lucru, dat fiind faptul ca au fost despagubiti cu actiuni la valoarea nominala de un leu. [Bursa]

• Cele mai multe dintre actiunile listate pe piata principala a Bursei de la Bucuresti au o tendinta pozitiva pe termen scurt, potrivit unui raport de analiza tehnica emis ieri de societatea de brokeraj BT Securities. [EconomicTimes.ro]

• Broker Cluj a incheiat anul 2010 cu un profit net de 6 milioane de lei, cu 42% mai mare fata de 2009. [Money.ro]