Bursa de la Bucuresti - Evolutie

Bursa de la Bucuresti - EvolutieBursa de Valori Bucuresti a incheiat sedinta de tranzactionarea in scadere usoara, cel mai mare declin fiind inregistrat de indicele ROTX.

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a coborat cu 0,86%, pana la 5.808,01 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a scazut cu 0,69%, la 3.399,29 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare, s-a depreciat cu 0,40%, la 23.819,76 puncte, iar indicele ROTX, tranzactionat la Bursa din Viena, a pierdut 0,94%, la 11.926,74 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a scazut cu 0,72%, la 520,22 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a coborat cu 0,47%, la 810,81 puncte.

Cititi mai multe detalii aici.

Evenimentele ultimelor 24 de ore

Evenimentele ultimelor 24 de ore• Bursa de Valori Bucuresti a avizat toti brokerii care au vrut sa tranzactioneze titlurile Fondului Proprietatea, a declarat Valentin Ionescu, directorul general al BVB.

• Fondul Proprietatea vrea sa obtina in urmatorii doi ani aproape 1,5 miliarde de euro din vanzarea de actiuni ale unor companii din portofoliul sau si ar putea sa se listeze la Varsovia sau Londra, a declarat directorul general al Franklin Templeton, Grzegorz Konieczny.

• Casa de brokeraj GM Invest a cumparat in sedinta de tranzactionare din 17 ianuarie 9,27% din societatea VES Sighisoara (VESY) de la Adrian Barbutei si Idifta Bucur.

Bursele europene

Bursele europene• In jurul orei 18.50, indicele FTSE100, care include actiunile celor mai mari companii listate la Londra, scadea cu 1,82% la 5.867,91 puncte, iar indicele DAX al bursei din Frankfurt, pierdea 0,81%, pana la 7.025,20 puncte. Indicele CAC40 al bursei din Paris se deprecia cu 0,30% la 3.964,84 puncte.

• Comisia Europeana (CE) a suspendat tranzactiile cu certificate pentru dioxid de carbon, in urma acuzatiilor ca permise in valoare de mai multe milioane de euro au fost furate.

• Economia Greciei va iesi din recesiunea acutizata de masurile de austeritate cerute de Uniunea Europeana si de Fondul Monetar International si va reincepe sa creasca in al treilea trimestru al acestui an, sustinuta de avansul exporturilor

Bursele internationale

Bursele internationale• Indicele industrial Dow Jones cobora cu 0,45%, la 11.771,70 puncte, S&P500 scadea cu 0,66%, la 1.273,44 puncte, in timp ce indicele compozit Nasdaq se deprecia cu 1,23%, la 2.691,83 puncte, in jurul orei 18.50.

• Dintre bursele asiatice Nikkei, principalul indice al bursei din Tokyo, a inregistrat o depreciere de 1,13%, pana la 10.437,30 puncte. Indicele extins Topix a scazut cu 1,03%, pana la 927,19 puncte, in timp ce indicele principal al Bursei din Hong Kong, Hang Seng, a coborat cu 1,70%, la 24.003,70 puncte.

• Economia Chinei a crescut anul trecut cu 10,3%, iar in trimestrul al patrulea produsul intern brut a avansat cu 9,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut, accelerand intr-o perioada in care analistii anticipau o usoara incetinire.

Declaratia zilei

Declaratia zilei"Suntem optimisti ca lucrurile se vor schimba in piata de capital romanesti. Listarea Fondului Proprietatea va crea o platforma, daca vom vedea si alte privatizari piata va arata altfel la nivel de capitalizare si lichiditate si vom putea atrage investitori straini importanti”, a declarat Dan Weiler, director executiv pe Corporate Finance Investment Banking la BCR.

Subiecte fierbinti

Subiecte fierbinti• Presedintele SIF Transilvania, Mihai Fercala, a declarat, ieri, ca a trimis o scrisoare Ministerului Economiei prin care solicita reglementarea situatiei de la compania IAR Ghimbav. [Bursa]

• Antibiotice Iasi, singurul producator romand de medicamente aflat in proprietatea statului, estimeaza, pentru anul in curs, un profit brut de 22,4 milioane de lei, cu 24% mai mult decat cel din anul trecut, potrivit bugetului de venituri si cheltuieli pentru acest an. [Money.ro]

• Listarea Fondului Proprietatea (FP) va diversifica gama de investitori la Bursa si ar putea duce, in timp, la o triplare a lichiditatii de pe Bursa, potrivit brokerilor si analistilor prezenti astazi la intalnirea ZF Expert. [EconomicTimes.ro]

• Actiunile SIF au avut, in ultimii ani, o miscare a cotatiilor de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) peste media pietei, atat prin prisma obiec­tului de activitate - din do­meniul financiar, cat si prin rezultatele bune obtinute. [Financiarul]