Georgiana Andrei, Colliers

Georgiana Andrei, Colliers Georgiana Andrei (foto) are 30 de ani si conduce departamentul de retail al companiei de consultanta imobiliara Colliers de la inceputul lui 2009. Printre dezvoltatorii cu care a lucrat pana acum se numara: Mivan pentru proiectul Liberty Center din Bucuresti, Neociy - City Park din Constanta, proiectele Euromall, Futureal si Immofinanz – pentru Gold Plaza din Baia Mare, Riofisa – pentru proiectele din Brasov si Timisoara si Real4you – pe intregul lor portofoliu de mall-uri.

Printre chiriasii mall-urilor reprezentate se numara: Cora, Cinema City, C&A, New Yorker, LC Waikiki, Deichman, Takko si Douglas.

Departamentul de retail al Colliers are trei divizii distincte: spatii stradale, centre comerciale de tip mall si parcuri de retail. In 2010, cele trei divizii de retail au reprezentat peste 40% din veniturile companiei estimate la 3,9 milioane de euro.

"Anul acesta, segmentul spatiilor stradale si parcurile de retail ancorate de hipermarketuri au fost cele mai active. Pentru anul viitor ne asteptam la o intensificare a activitatii si pe segmentul de centre comerciale, mai ales in proiecte precum: Mega Mall, City Park Constanta, Cora Lujerului si Bacau, precum si pe Colosseum, un proiect castigat recent", afirma sefa departamentului de retail al Colliers.

Daca s-ar gandi la o lume fara nici un fel de costrangeri, Georgianei Andrei i-ar fi placut sa fie profesor sau student de profesie. "Insa cu siguranta nu imi doream asta in perioada scolii”, spune ea.

Luiza Moraru, CBRE

Luiza Moraru, CBRELuiza Moraru (foto) are 32 de ani si conduce departamentul de retail al companiei CBRE. Lista de clienti si tranzactii la care a lucrat in cei 10 ani este lunga, insa cele care i-au ramas in minte sunt Arena Mall - primul proiect de anvergura pe care l-a finalizat impreuna cu echipa CBRE, precum si vanzarea Craiova Mall catre Sonae Sierra. In total, Luiza Moraru si echipa sa au inchiriat in exclusivitate o suprafata de peste 400.000 mp.

"In acest moment, echipa CBRE inchiriaza in exclusivitate peste 150.000 de mp in cadrul unor proiecte majore in Craiova, Constanta si Brasov si inca pe atat in reprezentari non-exclusive. Pe langa aceste tranzactii, continuam sa lucram aproape cu clienti importanti pe care ii consiliem pentru achizitia de terenuri, de proiecte sau pentru planurile lor generale de dezvoltare", spune Luiza Moraru.

Anul trecut, departamentul de retail impreuna cu cel birouri si industrial au generat cea mai mare parte din veniturile companiei.

Pe langa pasiunea pentru retail, Luiza Moraru ii place sa joace tenis. "Demult mi-am dorit sa fiu in primii zece tenismani ai lumii. Dar faptul ca m-am apucat de tenis la 30 de ani nu m-a recomadat pentru aceasta cariera", glumeste ea.

Radu Tanasescu, Coldwell Banker

Radu Tanasescu, Coldwell BankerRadu Tanasescu (foto) are 34 de ani si, de la inceputul anului, este managing partner al departamentului de retail in cadrul Coldwell Banker Affiliates of Romania, dupa ce timp de 11 ani a lucrat pentru Anchor Grup, proprietarul mall-urilor Plaza Romania si Bucuresti Mall.

El venit in cadrul Anchor Grup in 1999, in anul in care compania deschidea primul centru comercial modern din Romania, Bucuresti Mall. In 2003 a fost promovat pe pozitia de leasing manager, iar un an mai tarziu a preluat conducerea Bucuresti Mall. Incepand cu 2006, pana la plecarea din companie in 2010, Tanasescu ocupat functia de director operational al Anchor Grup, fiind responsabil de administrarea Bucuresti Mall si a Plaza Romania (deschis in 2004), de inchirierea spatiilor din cele doua centre comerciale, de extinderile realizate, precum si de dezvoltarea MallDova in Chisinau. Dupa 11 ani de experienta, Radu Tanasescu spune ca este greu de decis care au fost cele mai importante sau mai grele tranzactii in care a fost implicat.

"Am fost implicat in sute de tranzactii, de la cele pentru mixul initial din Plaza Romania la cele de prelungire, renegociere sau noi chiriasi in Bucuresti Mall. Cand se deschidea Plaza, aproximativ 70% din spatiile Bucuresti Mall erau reinchiriate catre noi companii. In general, consider ca negocierile si contractile incheiate cu marile companii, ale caror magazine sunt ancore, sunt cele mai simple. Dificultatile cele mai mari cred ca se intalnesc in cazul magazinelor care se deschid pe suprafete mici", explica el.

Dincolo de tranzactiile de inchiriere, el a fost implicat din postura de COO in multe alte tipuri de activitati, de la desenarea proiectului din Chisinau sau a extensiilor Bucuresti Mall, la stabilirea de echipe de management, la project management pe durata constructiei MallDova (contracte cu furnizori, alegerea materialelor, constructori etc) si, mai ales, in administrarea zi de zi a acestor proiecte.

"Toate aceste activitati mi-au permis sa castig o experienta diferita comparativ cu cea pe care o are un leasing manager", subliniaza el. Din momentul alaturarii echipei Coldwell Banker, Tanasescu a fost implicat in principal in administrarea City Mall. "Este singurul centru comercial ajuns in faza de faliment care este inca operational, care are chiriasi si chiar au fost semnate contracte noi, care genereaza venituri, iar toate acestea necesita un efort mai mare decat s-ar anticipa", afirma specialistul Coldwell Banker.

Departamentul de retail din cadrul Coldwell Banker va avea in acest o pondere de aproximativ 20% - 25% in afacerile companiei, estimeaza Tanasescu.

Daca nu ar fi facut ceea ce a facut in ultimii 11 ani, Radu Tanasescu spune ca ar fi lucrat intr-un departament financiar din cadrul unei companii. "Intr-o oarecare masura, asta am si facut initial, venirea in cadrul Anchor Grup fiind in cadrul departamentului financiar – contabil. Ulterior, prin castigarea experientei, am avansat si am ajuns sa cunosc piata imobiliara. Sumarizand, as fi fost finantist – nu intr-o banca, ci intr-o companiei cu capital privat", incheie el.

Razvan Sin, DTZ Echinox

Razvan Sin, DTZ EchinoxTot 30 de ani are si Razvan Sin (foto), coordonatorul departamentului de retail al companiei DTZ Echinox. El a preluat conducerea departamentului in vara anului 2010, dupa ce Aura Voiculescu, cea care a condus departamentul in ultimul an si jumatate, a decis sa urmeze cursurile unei scoli de afaceri din alta tara.

Primul proiect la care Razvan Sin a lucrat sustinut a fost Atrium Center Arad, inaugurat in martie 2010. A urmat apoi Electroputere Parc din Craiova, printre chiriasii caruia se numara Zara, H&M, C&A, New Yorker, LC Waikiki, Deichmann, Takko si Orsay.

Alte proiecte in care DTZ asigura servicii de property management si unde Razvan Sin a contribuit la atragerea de noi chiriasi au fost : Shopping City Suceava - New Yorker a intrat pe o suprafata desprinsa din spatiul Mobexpert, Shopping City Sibiu - C&A a deschis pe o locatie din care a fost relocat anterior Media Galaxy si Iris Shopping Center din Bucuresti.

"Anul trecut, sectorul de retail a contribuit cu 40% la veniturile companiei DTZ Echinox. Avand in vedere activitatea de pana in prezent, ne asteptam sa avem o pondere semnificativa si in cifra de afaceri pentru anul in curs", spune Sin.

In prezent, Razvan Sin lucreaza pentru portofoliul Mega Mall, in special pentru proiectul din Bucuresti, finalizeaza procesul de inchiriere a Electroputere Parc Craiova, care va fi deschis pe 17 noiembrie si actualizeaza mixul de chiriasi al Cocor Shopping Center si Atrium Center Arad. Recent, DTZ Echinox a preluat inchirierea in co-exclusivitate, alaturi de Colliers, a proiectului Colloseum din cartieurl Chitila.

"Inainte sa ma alatur echipei DTZ, aproape ca am semnat cu una din companiile de audit din Big 4, in cadrul departamentului de taxe si impozite. In timp s-a dovedit ca am luat o decizie buna, pentru ca retailul imi permite sa imi folosesc imaginatia, ceea ce nu cred ca e valabil cand lucrezi exclusiv cu cifre", mai spune el.

Roxana Stanciulescu si Andrei Vacaru, Jones Lang LaSalle

Roxana Stanciulescu si Andrei Vacaru, Jones Lang LaSalleRoxana Stanciulescu (foto) are 33 de ani si coordoneaza departamentul de retail al companiei de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle. In perioada 2004-2007, ea in cadrul companiei CBRE, unde a consiliat deschiderea magazinului Vodafone pe Bulevardul Magheru, a Piraeus Bank in zona 13 Septembrie si trei sucursale ABN Amro Bank. Din 2007, lucreaza in cadrul Jones Lang LaSalle (JLL).

Cele mai importante tranzactii intermediate in cadrul JLL au fost: intermedierea spatiilor pentru Douglas si Reserved in Baneasa Shopping City, reprezentarea AFI Palace Cotroceni, in calitate de agent co-exclusiv, in relatia cu retailerii internationali precum H&M, Inditex (proprietarul Zara), Humanic, C&A, Mango, Promod, Tommy Hilfiger, Pure Fitness etc. si reprezentarea Fashion House Bucharest, tot in calitate de agent co-exclusiv, in relatia cu Mango (primul magazin corporate), Stefanel si adidas.

Anul trecut, veniturile departamentului de retail al JLL au reprezentat 30% din veniturile totale ale companiei.

In prezent, Roxana Stanciulescu se ocupa de repozitionarea si renchirierea centrului comercial Cocor Store si de inchirierea Arena Bacau, precum si de oferirea de servicii de inchiriere, reichiriere si consultanta pentru AFI Place Cotroceni si Fashion House Bucharest.

"Daca nu as fi facut ce fac acum cu siguranta as fi regretat foarte mult. Ce as fi facut in 2001 cand am absolvit faculatea? As fi profesat meseria mea de profesor de limba romana", spune ea.

Andrei Vacaru. Alaturi de Roxana Stanciulescu, un om cheie in departamentul de retail al JLL este Andrei Vacaru, in varsta de 29 de ani. El s-a alaturat echipei JLL in luna mai 2007, dupa ce anterior a lucrat in cadrul Eurisko (n.r. in prezent, CBRE), in perioada 2005-2007.

Andrei Vacaru a consiliat mai multe tranzactii de inchiriere pentru centrele comerciale AFI Palace Cotroceni, Fashion House, Colosseum si Korona (Brasov) si a oferit consultanta pentru dezvoltatori precum GTC, IGD (proprietarul lantului Winmarkt), Trigranit, Baneasa Developments, Echo, Primavera, Africa Israel, AEW, Omilos si GLL.

In prezent, el se ocupa de inchirierea proiectelor Korona Brasov si Arena Bacau, precum si de reinchirierea AFI Palace Cotroceni si Fashion House.

"Daca nu as fi lucrat in real estate, mi-as fi dorit sa lucrez in advertising, cel mai probabil in strategie", afirma Andrei Vacaru.

Monica Barbu, The Advisers/Knight Frank

Monica Barbu, The Advisers/Knight FrankMonica Barbu (foto), in varsta de 36 de ani, este vicepresedinte si directorul departamentului de retail in cadrul companiei de consultanta imobiliara The Advisers/Knight Frank. Anterior, ea lucrat timp de peste 11 ani in cadrul Colliers International, unde a reprezentat clienti precum Zara, Nike, Domo sau Delhaize, proprietarul Mega Image.

The Advisers / Knight Frank a preluat in anul 2009 exclusivitatea pentru Victoria City Center ce urmeaza sa se dezvolte in Bucuresti pe fost platforma Dacia Textile, cu o suprafata inchiriabila de 60.000 mp.

"In afara de proiectele de care ne-am ocupat in exclusivitate, departamentul nostru s-a ocupat si de tranzactii in cadrul altor centre comerciale cum ar fi vanzarea unei segmentului de DIY din cadrul proiectului Cora Drobeta Turnu Severin catre Dedeman sau inchirierea de catre Pure Fitness a 1.600 mp in cadrul Tomis Mall", spune Monica Barbu.

Divizia de retail a The Advisers/Knight Frank acopera si segmentul spatiilor stradale, unde a intermediat mai multe tranzactii de inchiriere catre chiriasi precum Groupama, Credit Europe Bank, Marfin Bank sau Eurest.