Doua mall-uri vandute in faliment. Ce au in comun

Doua mall-uri vandute in faliment. Ce au in comunCasa de Insolventa Transilvania a vandut in mai putin de doi ani doua centre comerciale aflate in procedura de faliment: Tiago Mall din Oradea (n.r. redenumit Oradea Shopping City) si City Mall (foto) din Bucuresti, valoarea celor doua tranzactii ridicandu-se la 47,8 milioane de euro plus TVA.

"Principalul element de diferentiere intre cele doua proceduri de valorificare l-a reprezentat situatia diferita ale celor doua centre comerciale. Astfel, spre deosebire de City Mall, care era un centru comercial deschis si functional, Tiago Mall nu a fost un centru comercial finalizat la data la care acesta a intrat in insolventa", povesteste Andreea Anghelof, partener in cadrul Casei de Insolventa Transilvania, cea care s-a ocupat de vanzarea celor doua proiecte.

Procedura de valorificare prin licitatie publica a Tiago Mall a fost adecvata tocmai datorita situatiei acestui centru comercial, care e nu presupunea un due dilligence (n.r: audit financiar) atat de complex si o procedura de analiza a contractelor si a motivelor ce au determinat ca acest proiect sa fii ajuns in insolventa.

Pur si simplu, continua ea, acest centru comercial a ajuns in insolventa nu din cauza vreunei probleme a proiectului Tiago Mall ca business, ci pentru ca dezvoltatorul acestuia nu a putut sustine costurile de finantare ale proiectului, astfel incat sa ajunga in etapa de a genera venituri.

Spre deosebire de Tiago, City Mall a fost un proiect de centru comercial ajuns la maturitate si care necesita un due dilligence mai aprofundat asupra situatiei juridice, a contractelor incheiate si a respectarii dispozitiilor legale ce reglementeaza functionarea centrului comercial.

"De asemenea, necesitatea de negociere a conditiilor preluarii centrului comercial in situatia in care activitatea acestuia a fost pastrata si dupa deschiderea procedurii de faliment, au facut ca procedura de valorificare prin negociere directa sa fie mai adecvata pentru valorificarea acestuia fata de procedura vanzarii la licitatie", spune specialistul in insolventa.

Pariurile noilor proprietari

Pariurile noilor proprietariOfertantii care au participat la cele doua proceduri de valorificare si-au stabilit anumite strategii investitionale care nu in toate cazurile au corespuns cu expectantele bancilor finantatoare ale centrelor comerciale avute in discutie, spune Anghelof. Astfel, principala dificultate a fost in a determina ofertantii la procedurile de valorificare de a-si apropia ofertele de valoarea de evaluare.

In cazul proiectului Oradea Shopping City (foto), cifrele tranzactiei au fost mai simple. Licitatia a pornit initial de la 35,5 milioane de euro, iar mall-ul a fost vandut pentru 30,5 milioane de euro plus TVA, banca finantatoare, UniCredit, recuperandu-si toti bani. In plus, UniCredit a finantat si achizitia mall-ului, cumparat de Gabriel Popoviciu, prin intermediul firmei e firma Shopping Center Holding.

In cazul City Mall insa, negocierile au durat ceva mai mult. Mall-ul a fost scos la licitatie cu un pret de pornire de 33 de milioane de euro, iar dupa cinci licitatii esuate, pretul a scazut la 21 de milioane de euro si au inceput negocierile directe cu investitorii. In cursa au intrat sase investitori, insa doar omul de afaceri grec Ioannis Papalekas a depus o oferta concreta pentru achizitia mall-ului.

Andreea Anghelof este de parere ca cele doua proiecte au sanse reale de a fi de succes, cel mai bun exemplu fiind deschiderea recenta a mall-ului din Oradea, unde Gabriel Popoviciu asteapta profit in primul an de functionare.

"Ambele centre comerciale reprezinta o oportunite de dezvoltare a unui business viabil avand ca puncte tari pozitionarea acestora, unul fiind singurul mall din Oradea, iar celalalt un centru comercial in cea mai mare aglomeratie urbana din Romania. In plus, ambele active au fost achizitionate la preturi apropiate de valoarea acestora de piata", a mai spus partenerul Casei de Insolventa Transilvania.

Vanzatorul de mall-uri cu probleme

Vanzatorul de mall-uri cu problemeAndreea Anghelof (foto) are 32 ani, o experienta de opt ani in domeniul insolventei si este asociat coordonator al Casei de Insolventa Transilvania.

Pana in prezent, ea a coordonat procedurile de lichidare ale Tractorul Brasov, intr-o tranzactie de 77 milioane de euro si Tiago Mall, intr-o tranzactie de 33 milioane de euro, precum si o serie de reorganizari, printre care se numara: Flanco, Diverta si Boom TV.

Anghelof este partener al CITR, iar anterior a ocupat functii de executive associate in cadrul companiei. Ea a absolvit cursurile Facultatii de Drept a Universitatii de Vest din Timisoara in anul 2003 si a urmat apoi cursul de studii postuniversitare Rezolvarea amiabila a conflictelor organizat de Facultatea de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii a Universitatii „Babes-Bolyai”.

Andreea Anghelof caoordoneaza activitatea filialelor din Bucuresti si Brasov ale CITR si conduce o echipa de 13 practicieni in insolventa, avocati, juristi, economisti si specialisti in marketing.