Romania vs Germania

Romania vs GermaniaRomanii scot din buzunar pentru serviciile notariale de 14 ori mai mult pentru o tranzactie imobiliara decat germanii, potrivit presedintelui Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, citand un studiu de consultanta imobiliara, evaluare, cadastru si servicii notariale.

"Daca analizam costurile la o tranzactie tipica de 100.000 de euro, un roman plateste la notar de 14 ori mai mult decat un neamt", a spus Bogdan Chiritoiu.



Solutie: Eliminarea tarifului pentru redactarea contractului

Solutie: Eliminarea tarifului pentru redactarea contractuluiCosturile notariale din Romania sunt mai mari de sapte ori decat in Portugalia, de cinci ori decat in Franta, de sase ori decat in Austria sau Spania si de patru ori decat in Belgia, conform datelor prezentate de Consiliul Concurentei.

Potrivit presedintelui Consiliului Concurentei, institutia pe care o conduce va propune comisiilor de specialitate din Parlament si Guvernului Romaniei eliminarea din cadrul legislativ a restrictiilor privind numarul de notari publici, a grilelor privind onorariile minime ale acestora in domeniul tranzactiilor imobiliare, a restrictiilor privind publicitatea si a celor legate de alocarea teritoriala a posturilor.

"Un prim pas ar fi eliminarea tarifului pentru redactarea contractului. Acesta reprezinta 15% din tariful standard stabilit de un notar. Eliminarea acestuia ar duce la o economie anuala de 15 - 30 de milioane de euro", a spus Chiritoiu, citat de NewsIn.




Dereglementarea profesiei notariale

Dereglementarea profesiei notarialePresedintele Consiliului Concurentei a adaugat ca, prin dereglementarea profesiei notariale, si concurenta aparuta in aceasta piata va duce la o scadere a tarifelor de 30%.

"In conditii concurentiale, tarifele vor scadea cu 30%. Inca mai este loc de astfel de reduceri, cea mai recenta fiind aceea pentru participantii la Prima Casa", a precizat Chiritoiu.



"Nu este normal ca o banca sa selecteze un notar"

"Nu este normal ca o banca sa selecteze un notar"De asemenea, Bogdan Chiritoiu a spus ca va sesiza Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor cu privire la informarea precara a consumatorilor de catre banci in legatura cu notarii selectati de acestea pentru efectuarea tranzactiilor prin credit ipotecar, mai ales in privinta informarii consumatorilor inca din faza initiala asupra tariferlor practicate de notari.

"Nu este normal ca o banca sa selecteze un notar. Acest lucru se justifica doar daca se obtin tarife care favorizeza clientii, daca nu oamenii ar trebui sa selecteze notarii", a mai spus Bogdan Chiritoiu.



Structura costurilor

Structura costurilorPotrivit datelor prezentate de Consiliul Concurentei, in structura costurilor obligatorii totale impozitul reprezinta 49%, serviciile notariale 41%, iar cadastrul si intabularea cate cinci procente fiecare.

Consiliul Concurentei a finalizat investigatia pentru analizarea pietei imobiliare si a serviciilor conexe tranzactiilor imobiliare (servicii notariale, cadastru, evaluare, agentii imobiliare - n.r.).

Investigatia a fost declansata in aprilie 2008 si a urmarit identificarea eventualelor probleme de concurenta, in special pe pietele serviciilor conexe tranzactiilor imobiliare, si a efectelor pe care acestea le au asupra consumatorilor.