10. Finalizarea Sun Plaza, amanata pentru 2010

10. Finalizarea Sun Plaza, amanata pentru 2010Dezvoltatorul Euro Mediterranee Consulting (EMCT) si Sparkassen Immobilien, divizia de investitii imobiliare a grupului Erste Bank, au anuntat in luna august ca amana pentru 2010 deschiderea centrului comercial Sun Plaza, din cartierul Berceni, o investitie estimata la 200 milioane de euro.

Sun Plaza trebuia sa fie inaugurat in luna octombrie 2009, printre chiriasi numarandu-se Cora, Baumax, Mobexpert, Flanco, Cinema City, C&A, Marks&Spencer, Zara, Bershka, Pull and Bear, Stradivarius, New Yorker, Deichmann, Bamboo, Pizza Hut, KFC sau McDonalds.

Doua luni mai tarziu, Michael Richard, director general al EMCT, spunea ca cele doua companii au vrut sa amane un fiasco si de aceea au preferat sa deschida mai tarziu.

9. Deschiderea Grand Arena, cu doar jumatate de magazine

9. Deschiderea Grand Arena, cu doar jumatate de magazineCentrul comercial Grand Arena Mall, situat in cartierul Berceni din Capitala, a fost deschis in luna martie, dupa doua amanari, cu doar 80 din cele 180 de magazine cate cuprinde in total. Pana la momentul inaugurarii, au fost inchiriate 130 din cele 180 de magazine, insa in prima zi clientii mall-ului au putut vizita doar 80.

Dezvoltatorul Euroinvest Intermed, controlat de familia franceza Hrafi, sustine ca investitia totala in centrul comercial a fost de 187 milioane de euro. Principalele ancore ale proiectului sunt hipermarketul Carrefour si retailerul Flanco World.

La sfarsitul lunii mai, compania Cegis Imobiliare a reziliat contractul de inchiriere incheiat cu Euroinvest Intermed pentru Grand Arena, iar in luna septembrie dezvoltatorul a renuntat la contractul de administrare semnat anterior cu Cegis.

Reprezentantii Cegis au acuzat apoi dezvoltatorul ca le datoreaza aproximativ un milion de euro.

8. Deutsche Bank a virat banii pentru BOC Tower

8. Deutsche Bank a virat banii pentru BOC TowerCompania de investitii imobiliare RREEF Real Estate, parte a grupului german Deutsche Bank, a incheiat cea de-a doua etapa a tranzactiei inceputa in 2008, prin care urma sa preia proiectul Upground in schimbul a 340 milioane de euro.

Germanii au platit in luna noiembrie peste 120 milioane de euro pentru BOC Tower, o cladire de birouri din nordul Bucurestiului, cu o suprafata inchiriabila de 57.000 mp. Proiectul este amplasat in apropierea bulevardului Dimitrie Pompeiu, are sapte etaje iar printre chiriasi se numara Banca Romaneasca si GfK Romania, unul dintre cei mai mari jucatori din piata locala a cercetarii de marketing.

Casa de avocatura Biris Goran a asistat juridic vanzatorii, un grup de fonduri de investitii, reprezentat in Romania de omul de afaceri grec Ioannis Papalekas, in timp ce cumparatorul a fost consiliat de Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP).

7. Deschiderea celui mai mare mall din Romania

7. Deschiderea celui mai mare mall din RomaniaDezvoltatorul israelian AFI Europe, parte a grupului Africa Israel, a inaugurat la sfarsitul lunii octombrie centrul comercial AFI Palace Cotroceni, amplasat la intersectia bulevardelor Timisoara si Vasile Milea, in urma unei investitii totale de circa 300 milioane de euro.

Proiectul are o suprafata inchiriabila de aproximativ 76.000 mp, printre chiriasii numarandu-se INDITEX (cu toate brandurile sale: Zara, Zara Home, Zara Man, Stradivarius, Massimo Dutti, Bershka, Pull& Bear, Oysho), C&A, Mango, Marks& Spencer, Calvin Klein si Orsay.

AFI Palace Cotroceni include 250 de magazine, 2.500 de locuri de parcare, un hypermarket Real deschis non-stop, 20 de sali de cinema, primul IMAX din Romania, o pista de carting, doua cazinouri, un patinoar de aproximativ 1.000 mp, o pista de role, bowling si snooker, un spatiu dedicat expozitiilor permanente si un loc unde se poate fuma narghilea.

6. Cea mai mare tranzactie imobiliara din 2009

6. Cea mai mare tranzactie imobiliara din 2009Compania de investitii New Europe Property Investments (NEPI), inregistrata in Insula Man, a cumparat un parc comercial din Braila, pentru 63 milioane de euro, tranzactia facand parte dintr-un plan de achizitii mai amplu, prin care NEPI ar urma sa preia, in total, trei parcuri de retail de la BelRom Real Estate.

Tranzactia a fost realizata pe o structura in doua componente: bani si actiuni emise de New Europe Property Investments, fond listat la bursele din Londra si Johannesburg. Doi reprezentanti ai BelRom Real Estate vor deveni membri ai Consiliul de Administratie al NEPI.

Reff & Asociatii, societatea de avocati afiliata Deloitte Romania, Deloitte Tax si Optim PM au oferit asistenta cumparatorului. Societatea de avocati Voicu Filipescu a oferit consultanta vanzatorului, in timp ce tranzactia a fost intermediata de compania de consultanta imobiliara DTZ Echinox.

5. Intrarea mai multor companii in insolventa

5. Intrarea mai multor companii in insolventaNumai in primele sase luni, numarul firmelor care au intrat in procedura de insolventa a ajuns la 10.185, in crestere cu 39% fata de aceeasi perioada din 2008, potrivit datelor Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania (UNPIR).

La sfarsitul lunii august, operatorul de retail Trident a confirmat deschiderea procedurii de insolventa, pe fondul vanzarilor slabe si neinchirierii de spatii in centrul comercial din Sibiu. A urmat apoi intrarea in insolventa a companiei de constructii Mivan Kier, care a construit centrul comercial Liberty Center, din cartierul Rahova, si ansamblul rezidential New Town, din Dristor. Mai mult, la inceputul lunii decembrie, Tribunalul Bucuresti a aprobat cererea firmei Plus Development, dezvoltatorul complexului My Dream Residence din nordul Capitalei, de intrare in insolventa.

“Cred ca marile insolvente inca nu au iesit la suprafata, iar momentul de cumpana va fi in primul trimestru din 2010”, spunea in toamna Marius Stancescu, presedintele companiei de consultanta financiara Riff Holding International.

4. Primul dezvoltator care isi anunta falimentul

4. Primul dezvoltator care isi anunta falimentulDezvoltatorul belgian Immo Industry Group (IIG), prezent si pe piata din Romania, a intrat oficial in faliment in luna februarie, decizia fiind aprobata de Camera de Comert din Dendermonde, Belgia. Masura a fost considerata inevitabila dupa ce IIG nu si-a putut respecta obligatiile legale si nu a dispus de lichiditatile necesare pentru a-si continua planul de salvare.

In Romania, IIG avea in plan dezvoltarea a doua parcuri industriale, la Satu Mare si langa Bucuresti, pe autostrada Bucuresti-Constanta, la iesirea spre Fundulea. Dezvoltatorul a anuntat in vara anului 2008 ca detine doua terenuri, de aproximativ 40 de hectare si estimeaza investitii totale de 100 milioane de euro.

O luna mai tarziu, Delin Development Group, cel mai mare dezvoltator imobiliar din Rusia, a preluat activele IIG, devenind astfel primul dezvoltator rus prezent pe piata imobiliara locala.

3. Lansarea programului Prima Casa

3. Lansarea programului Prima CasaStart-ul la programul Prima Casa a fost dat in luna iunie, dupa ce 20 de banci comerciale s-au inscris in program cu oferte in valoare totala de 1,457 miliarde euro, peste plafonul de garantii al guvernului stabilit la 1 miliard de euro.

Odata cu lansarea programului Prima Casa, proprietarii apartamentelor cu doua camere nu au mai fost dispusi sa negocieze atat de mult pretul de tranzactie, iar cei nou intrati pe piata au afisat preturi mai ridicate. Astfel, proprietarii imobilelor care solicitau un pret de vanzare pana in 55.000 de euro au crescut pretul in medie cu 5-10%, astfel incat proprietatile sa fie in continuare eligibile in program.

In primele sase luni de la initierea programului, Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a acordat aproape 9.500 de garantii pentru Prima Casa, plafonul utilizat pana la 30 noiembrie 2009 fiind de 40% dintr-un total de 1 miliard de euro.

In functie de tipul apartamentelor, 47,83% dintre dosarele din Programul Prima Casa au vizat imobile cu 2 camere, 22,55% indicau achizitionarea unor imobile cu 3 camere si 14,66% au fost pentru imobile cu o singura camera.

2. Primele centre comerciale inchise

2. Primele centre comerciale inchiseLa sfarsitul lunii iulie, dezvoltatorul RED Management Capital a anuntat ca inchide centrul comercial Armonia Braila, deschis in noiembrie 2008, in urma unei investitii de circa 45 milioane de euro. Reprezentantii dezvoltatorului sustin ca este vorba doar de o repozitionare a proiectului intr-un Discount Shopping Park, repozitionare ce va costa 1,5 milioane de euro si va dura noua luni.

Armonia Braila are o suprafata inchiriabila de 37.000 mp, cel mai mare chirias fiind Carrefour, care ocupa o suprafata de 8.000 mp.

La mai putin de o luna, centrul comercial Trident Shopping Center Sibiu, o investitie de 15 milioane euro, si-a suspendat activitatea din cauza crizei financiare, anuntul fiind facut prin postarea unul afis pe usa magazinului. Proiectul a fost inaugurat in luna aprilie 2009, in urma unei investitii de peste 15 milioane euro, avand o suprafata totala de 21.000 mp

1. Achizitiile lui Dinu Patriciu

1. Achizitiile lui Dinu PatriciuIn urma cu un an, compania Black Sea Global Properties (BSGP), controlata de omul de afaceri Dinu Patriciu (foto) prin intermediul Rompetrol Holding SA, a facut o oferta de 37,8 milioane de euro pentru preluarea fondului de investitii Fabian Romania, la care mai detine deja peste un sfert din actiuni. In martie 2009, Consiliul Concurentei a autorizat preluarea fondului Fabian si tot in aceeasi luna, Patriciu a anuntat ca va delista fondul de la bursa londoneza.

In luna iunie, Dinu Patriciu a preluat tot prin intermediul BSGP o participatie de 29,9% in cadrul Deutsche Land, pentru 11,4 milioane de lire sterline, si a facut o oferta de preluare a participatiei majoritare la fondul Rutley European Property. In septembrie, Patriciu detinea deja controlul la fondul imobiliar Deutsche Land, avand 55,4% din actiuni.

Pentru preluarea fondului german de investitii Rutley, BSGP a oferit doar 12,5 milioane lire sterline (14,7 milioane euro), Dinu Patriiciu detinand in preezent 73,5% din actiunile Rutley. Noile plasamente imobiliare ale fondului controlat de Dinu Patriciu au in comun nivelul inalt al datoriilor (959 milioane euro la sfarsitul lui 2008) si expunerea mare pe piata imobiliara din Germania.

La inceputul lunii decembrie, conducerea fondului german de investitii Rutley European Property Limited a renuntat la colaborarea cu compania de consultanta Knight Frank si a decis sa internalizeze administrarea proprietatilor detinute de Rutley.

Doua saptamani mai tarziu, britanicul Michael Lloyd, cel care timp de opt ani a condus proiectul Baneasa din nordul Bucurestiului, a fost numit in conducerea fondului Rutley.