Investitiile imobiliare au depasit 100 mil. euro

Investitiile imobiliare au depasit 100 mil. euroVolumul investitiilor imobiliare in Romania a fost de 108,34 milioane de euro in primul trimestru, fata de cinci milioane de euro in aceeasi perioada a anului trecut, arata un studiu al companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox.

Tranzactiile luate in calcul de DTZ Echinox au fost vanzarea retelei de magazine Plus, detinuta de grupul Tengelmann, catre germanii de la Lidl, valoarea tranzactiei fiind estimata la 80 milioane de euro. Cele peste 100 milioane de euro au mai venit din vanzarea locatiilor Auchan si Bricostore din Pitesti, tranzactie incheiata intre grupul Avrig 35, controlat de omul de afaceri Alexander Hergan, si fondul de investitii sud-african New Europe Property Investments (NEPI).

Alte doua tranzactii anuntate in primul trimestru au fost vanzarea unei cladiri de birouri, operatorul Cinema City platind 1,4 milioane de euro, si vanzarea unei participatii de 50% in cadrul centrului comercial Atrium Center Arad, pentru 6 milioane de euro.


Preturile apartamentelor dau semne de stabilizare

Preturile apartamentelor dau semne de stabilizarePrimul trimestru al anului a adus scaderi de preturi aproape insesizabile pentru apartamentele din Bucuresti, aratau datele a trei portaluri imobiliare la inceputul lunii aprilie.

Preturile locuintelor din Capitala au scazut cu 0,2% in luna martie comparativ cu luna precedenta, ajungand la valoarea de 1.298 euro/mp, potrivit indicelui lansat de portalul imobiliare.ro. Fata de inceputul trimestrului, scaderea este de 1,3%, iar fata de aceeasi perioada a anului trecut, diferenta este de 12,1%.

La nivel national, valoarea inregistrata la sfarsitul primului trimestru, 1.211 euro/mp, este foarte apropiata de cea a lunii ianuarie, 1.213 euro/mp, insa fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand agentiile imobiliare si dezvoltatorii cereau 1.323 euro/mp util, diferenta este de 8,5%, conform indicelui imobiliare.ro.

Citeste aici ce cred cititorii Wall-Street despre nivelul preturilor.

Companiile reiau inchirierile de birouri

Companiile reiau inchirierile de birouriVolumul inchirierilor de birouri din Bucuresti a crescut cu 20% in primul trimestru al anului comparativ cu aceeasi perioada din 2009, circa 63.000 mp fiind tranzactionati in primele trei luni, potrivit unui raport al companiei de consultanta imobiliara BNP Paribas Real Estate.

Printre cele mai mari tranzactii anuntate in acest an se numara divizia de asigurari de viata a grupului ING, care a inchiriat 4.000 mp de birouri in cadrul proiectului Amera Tower din Cluj-Napoca, Sanador -15.000 mp pe strada Sevastopol, in apropiere de Piata Victoriei, si GarantiBank, care a inchiriat 4.300 mp in complexul Novo Park, din Pipera.

Alte companii care si-au anuntat mutarea sediului au fost: Manpower Romania, parte a grupului american Manpower Inc., agentia de publicitate Frank Group si o companie care nu a dorit sa isi faca public numele, parte a unui grup farmaceutic din Romania, potrivit consultantului imobiliar King Sturge, intermediarul tranzactiilor.

„Contractele de inchiriere au fost agreate pentru o perioada de trei ani, iar procesul de negociere a durat mai putin de doua luni. Remarcam totusi semne timide de revenire a pietei incepand cu luna ianuarie a acestui an”, declara recent Claudia Cetatoiu, consultant in cadrul departamentului de birouri al King Sturge.

Jucatorii din piata de consultanta vad afaceri in crestere

Jucatorii din piata de consultanta vad afaceri in crestereColliers International, liderul pietei de consultanta imobiliara, potrivit rezultatelor financiare pentru anul 2008, estimeaza o crestere a cifrei de afaceri cu 25-50% in acest an, dupa ce in 2009 afacerile companiei “s-au aliniat la nivelul pietei de consultanta imobiliara”, situandu-se intre trei si cinci milioane de euro, potrivit lui Bogdan Georgescu (foto), presedintele companiei.

In prezent, Colliers International are o echipa de 65 de oameni, un numar scazut fata de maximul de 110 atins in 2008, insa aproape dublu fata de media numarului de angajati din celelalte companii de consultanta imobiliara.

Si DTZ Echinox se asteapta la venituri in crestere cu 15-20%, dupa ce a raportat pentru anul trecut o cifra de afaceri de aproape trei milioane de euro, in scadere cu aproximativ 50% fata de 2008.

“Daca o parte din tranzactiile la care lucram in acest moment se vor materializa, cresterea poate fi mult mai mare”, spunea recent Oana Iliescu, joint managing director al companiei DTZ Echinox.

Tranzactiile cu spatii industriale s-au triplat

Tranzactiile cu spatii industriale s-au triplatPrimul trimestru al anului a adus tranzactii cu spatii industriale de peste 30.000 mp, de trei ori mai mult fata de volumul tranzactiilor inregistrat in aceeasi perioada a anului, arata o analiza recenta a companiei de consultanta imobiliara CB Richard Ellis (CBRE).

„Evolutia pietei industriale romanesti in primele trei luni este una pozitiva, la fel cu cea a tarilor din Europa Centrala si de Est. Ne miscam inca incet, dar intr-un sens bun. Peste 30.000 mp au fost tranzactionati in primul trimestru in comparatie cu aceeasi perioada din 2009, cand s-au tranzactionat putin peste 10.000 mp”, spunea de curand Marian Orzu, managerul departamentului industrial al CBRE.

Cea mai mare pondere in piata tranzactiilor , 70%, au avut-o spatiile de distributie, in timp ce tranzactiile cu spatii de productie au avut o cota de 30% in primul trimestru, potrivit specialistului CBRE.

In ceea ce priveste chiriile spatiilor industriale din Bucuresti, in primul trimestru acestea au coborat pana la 4,15 euro/mp, in scadere cu 2,35% fata de trimestrul precedent si cu 11,70% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Ce spun consultantii imobiliari II

Ce spun consultantii imobiliari IIRomania, pe langa problemele organice intampinate in anul 2009, cu o contractie generalizata a consumului si lipsa cronica a finantarii, este inca in mod clar o piata "secundara" si aflata in faza de "copilarie" in cadrul mai larg european, motiv pentru care investitorii institutionali nu sunt prezenti in mod activ pe pozitii de achizitie, este de parere Radu Boitan (foto), director al companiei de consultanta imobiliara King Sturge.

De asemenea, perceptia de risc si scumpirea majora a finantarii pana la "disparitia" ei fac orice tranzactie extrem de dificila pentru orice potential cumparator cu efecte imediate asupra pretului oferit de acestia.

De cealalta parte, atat vanzatorii, cat si bancile nu accepta reducerea atat de drastica a preturilor, fiind capabili sa sustina proprietatile in continuare din fluxurile de inchiriere sau simplu sa caute solutii alternative vanzarii in pierdere, adauga Boitan.

“Piata in 2010 da semne de consolidare la nivelul inchirierilor incepand cu sectorul birourilor, industrial si mult mai putin sectoarele de retail si rezidential, operatorii din piata avand deja strategii mai clare de criza, iar economia in general reluandu-si operarea pe fundamente mult mai realiste. In mare, evolutia viitoare depinde de atitudinea bancilor locale si evolutia Romaniei in cadrul mai larg al turbulentelor financiare, dar oricum exista semne de imbunatatire a sentimentului investitional in piata”, a mai spus seful King Sturge.

Ce spun consultantii imobiliari I

Ce spun consultantii imobiliari ICel mai dinamic sector in acest este cel de birouri, este de parere Cristian Ustinescu (foto), coordonatorul departamentului de investitii al companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox.

“De la inceputul anului, am inchiriat aproximativ 20.000 mp de spatii de birouri in Bucuresti si in tara. Piata de inchirieri de birouri a crescut in Bucuresti cu 58,9%, fata de aceeasi perioada a anului trecut”, afirma Ustinescu.

In ceea ce priveste sectorul de retail, noi jucatori aparuti pe piata (n.r: Lidl) sau retaileri existenti, care au trecut peste puternicul recul din 2009, isi reiau acum planurile de dezvoltare. Cora, Auchan, Mr. Bricolage, Obi, Leroy Merlin au anuntat mari planuri de dezvoltare pentru anul in cursa, adauga consultatul.

“Chiriasi din domeniul retailului exercita presiuni asupra furnizorilor de logistica sa ii urmeze in tara. In acest sens, se observa o intensificare a activitatii logistice in zona de vest a tarii. De asemenea, in ceea ce priveste activitatea de investitii, s-au intensificat discutiile pentru noi achizitii. Marii investitori simt ca piata isi va reveni si vor sa prinda noul val al cresterilor, destul de timpuriu. Investitiile in domeniul rezidential si comercial se prevad a fi inchise in urmatorul trimestru”, a mai spus Cristian Ustinescu.